Technologii cordwood lze ideálně využít pro stavbu malého domku svépomocí

Technologii cordwood lze ideálně využít pro stavbu malého domku svépomocí

Dana Jakoubková | Neděle, 21. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pro někoho může být stavba domu stejně náročná jako sobotní křížovka pro absolventa Menzy. Pro stavebníka, který ovládá technologii zvanou cordwood, jde jen o volnočasovou aktivitu s ekologickým podtextem, která není o nic složitější než projíždění televizních kanálů. Jen je trochu zdlouhavá. Jste-li však majitelem lesa nebo pořádné hromady kulatiny zbavené kůry, bude stavba vašeho domu i ekonomicky výhodná.

Vyzdívání ze dřeva


Při pohledu z dálky se tváří jako kamenný dům. Že jde o dřevostavbu, je patrné až při bližším prozkoumání. Zatímco dřevěné domy postavené tradičním způsobem obvykle vyžadují dlouhé a vysoce kvalitní dřevo ve velkém množství, pro domek postavený technologií cordwood masonry – vyzdívání ze dřeva – potřebujete dlouhých trámů jen několik pro nosný skelet domu a zbytek, to znamená stěny, už se staví z krátkých polen měkkého dřeva.

Tloušťku stěny si určuje stavebník tím, jak dlouhá polena si nařeže. Ta se ukládají okraji do lůžka ze směsi písku, cementu a vápna kolmo k podélné ose stěny. Použijí-li se jako plnivo mezery vzniklé mezi vnitřní a vnější maltovou vrstvou například piliny, znásobí se izolační vlastnosti stěny. Je-li vyskládaná z měkkého, dobře vysušeného dřeva (příkladně borovice, modřínu nebo břízy), které minimálně mění své objemové vlastnosti, nebudou polena praskat či se oddělovat od malty a stěna bude dobře dýchat, respektive pracovat s interiérovou i exteriérovou vlhkostí.

Přítomnost vápna v maltě, ale i v pilinové výplni pak zabrání tvorbě plísní. Někdo by to mohl považovat za akt zoufalství nemajetných, jiný za stavbu někde na půli cesty mezi hromadou polen a dřevěnou chatou. Pravdou však je, že v zemích, kde je stavební zákon smířlivější, se touto metodou staví nejen trvale obyvatelné domy, ale i veřejné a komerční budovy.

Poněkud staromódní vzhled lze totiž samozřejmě kombinovat s moderními mitochondriemi ekologického provozu, jako je solární systém pro získávání energie, podlahové topení uložené do pískového lože, zachytávání a využití dešťové vody nebo „chladivá" zelená střecha. Fanoušci přírodního stavitelství tento návrat ke kořenům vítají, český stavební úřad se chytá za hlavu. Kolik zajímavých a funkčně prověřených alternativ bydlení však vzniklo jen proto, že se normy tu a tam lehce obešly?


DrevoaStavby.cz | Cordwood stavební technologie vyzdívání ze dřeva

obr.: Dokážete-li nahromadit dostatek polen, můžete si levně postavit plnohodnotný dům někde mezi dřevěnou chatkou a dřevěnou hromadou. Foto: Richard Flatau / KimAnna & Michael

DrevoaStavby.cz | Cordwood stavební technologie vyzdívání ze dřeva

Foto: Richard Flatau / KimAnna & Michael


"Architektura je to trochu bláznivá, ale s „chlupatými" zelenými střechami, útulnými proporcemi a lidovou tvořivostí mají tyhle domečky nezaměnitelný šmrnc."


DrevoaStavby.cz | Cordwood stavební technologie vyzdívání ze dřeva

obr.: Stěna z polen vypadá stejně zevnitř jako zvenku. Máte-li umělecké sklony, můžete v ní vytvořit sérii minisvětlíků z lahví nebo ji vyzdobit ve stylu funky; korálky, mušlemi či barevnými střepy... Foto: Richard Flatau / KimAnna & Michael

DrevoaStavby.cz | Cordwood stavební technologie vyzdívání ze dřeva

Foto: Richard Flatau / KimAnna & Michael

Názorná ukázka stavební technologie cordwood


Oficiální video od autora Jeffrey H Deana z jeho YouTube kanálu Jeffrey H Dean

Motivační komentář


Technologii cordwood lze ideálně využít pro stavbu malého domu svépomocí. Je to častá volba alternativců, snílků a hypíků, zkrátka lidí, kteří mají nadšení pro jednoduchou, udržitelnou výstavbu, která nestojí mnoho.

Za předpokladu dodržení základních pravidel, jakými jsou zabránění styku polen mezi sebou, dodržení dostatečného přesahu střechy a odizolování vrchní stavby od terénu například kamennou podezdívkou, pak takový dům přetrvá věky, jak dokladují nálezy ze Sibiře nebo USA, staré až tisíc let. www.cordwoodconstruction.org

minidrevostavba-ze-sveta-Richard Flatau
Richard Flatau
lektor workshopů cordwood výstavby

DaS 5-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Další dřevěné ministavby

Ministavba
 
Malý dřevěný domek
 
Maringotka
 
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop