Tisk
Chata v Norsku je dostupná jen na sněžném skútru

Chata v Norsku je dostupná jen na sněžném skútru

Jindřiška Kleknerová | Čtvrtek, 19. říjen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Černě laděná chata, která souzní s okolními typickými stavbami, má betonové převýšení, které ji chrání před sněhem a nepřízní zdejšího počasí. Je usazená ve výšce 982 metrů nad mořem a svým chráněncům poskytuje výhled do údolí.

Architekt Lund Hagem je zvyklý na navrhování domů v náročných lokalitách. Mezi jeho projekty patří letní dům na okraji skály anebo dům, který bylo třeba usadit přímo na kraj útesu. Horská chata, která je v zimě přístupna jenom na lyžích nebo na sněžném skútru, byla jen logickým pokračovaním jeho portfolia.

111012

Horská chata Geilo je postavena na půdorysu ve tvaru U a našinci může připomínat naše venkovské usedlosti. Její konstrukce je částečně zapuštěna do svahu a budovy s nádvořím tak pocitově chrání vše, co je uvnitř jí a také třeba to, co se stihne schovat mezi její budovy. Pocit bezpečí a úkrytu je v těchto končinách jistě na místě.

7

Také interiér je přítulný. Dřevo a světlo pronikající dlouhým střešním světlíkem, vytváří intimní prostor, kterého je dost pro všechny.

3v5v

Zavěšený kulatý krb může pro někoho být opravdovou korunou všeho. Tato moderní verze topení je jistě účinná, navíc, a hlavně však, velmi dekorativní.

2V4v

 

cabin-geilo-norway-lund-hagem-architecture-residential dezeen_section-one

půdorys

 

Sousední křídlo budov skrývá „pár" ložnic pro hosty a je od hlavní „stáje" odděleno schodištěm, které je vytesáno přímo do svahu.

 


 

Fotografie Marc Goodwin

www.lundhagem.no

Jindřiška Kleknerová

 

Těžce zařaditelná publicistka s lehce technickými předpoklady. Zajímám se o texty začínající básněmi a končící optimalizovanými články s příslušným počtem klíčových slov… S pokorou bydlím v nové dřevostavbě a spravuji tento web. Obojí mi dělá radost.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop