Tisk
Nemusíte chodit do sauny! Ona může jít s vámi...

Nemusíte chodit do sauny! Ona může jít s vámi...

Michal Babor | Čtvrtek, 14. červen 2018 | | Aktualizováno Úterý, 07. květen 2019

Přidat na Seznam.cz

Vypravit se na prázdninové putování s obytným přívěsem či karavanem, to dokáže leckdo. S lehkou nadsázkou si ale za své auto můžete zapřáhnout i soukromou saunu a udělat si tak třeba na břehu jihočeského rybníka dokonalý wellness. Vyrobit si takovou mobilní saunu není nic těžkého, vyzkoušeli si to i studenti na workshopu Studia North.

 

Už řadu let pořádá dvojice bostonských architektů ze studia Moskow Linn Architects praktické stavební workshopy pro studenty technických oborů. Z jejich prázdninových dílen už vzešly například lesní pavilony, mobilní chlívky nebo přírodní pozorovatelny.

Mobile Sauna - Studio North 17 - Moskow Linn Architects  (2) 800

Keith Moskow a Robert Linn tak studentům architektury nabízejí týdenní pobyt v krásné přírodě a zároveň nabytí zkušeností z participace na procesu výstavby. „Učíme tak studenty, jak procházet komplikovanou cestou od prvotní myšlenky přes detailní návrh až po kompromisy, které je nutné dělat při samotné realizaci díla," vysvětluje Keith. „Snažíme se tak doplnit teoretickou školní výuku o praxi, které není nikdy dost."

Mobile Sauna - Studio North 17 - Moskow Linn Architects  (8) V600Mobile Sauna - Studio North 17 - Moskow Linn Architects  (9) V600

Architekti vybírají z přihlášených uchazečů kolem deseti zájemců na základě zaslaných portfolií, bez rozdílu národnosti.

Letošním projektem byla mobilní sauna, která se skládá ze dvou místností – cedrové komory vyhřívané kotlem na dřevo, a prostoru pokrytého průsvitným polykarbonátem pro relaxaci po saunování. „Sauna může být snadno přesunuta na sjezdovku, do volné krajiny nebo třeba někam k jezeru v závislosti na ročním období," doplňuje Keith Moskow.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop