Navrženo i postaveno studenty – Krkonoše se mohou těšit na jedinečné nové útulny

Navrženo i postaveno studenty – Krkonoše se mohou těšit na jedinečné nové útulny

Lucie Němcová | Pátek, 25. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Úkryt před nepřízní počasí, odpočinek na cestě nebo příhodné místo k přenocování v horách – to je útulna. Šest takových nových přístřešků najdeme od jara v Krkonošském národním parku. Tyto originální útulny jsou navrženy studenty Fakulty architektury ČVUT v Praze a prozatím stojí na prostranství před budovou fakulty v pražských Dejvicích, kde je studenti sami zrealizovali.

Z počítače do skutečné reality

Proč setrvávat pouze ve virtuální realitě, když ta skutečná v sobě skrývá nenahraditelnou zkušenost?

S tímto přístupem se parta mladých nadšených studentů architektury spolu se svými osvícenými pedagogy zhostila kreativního úkolu: navrhnout nové boudičky do Krkonoš, kde stávající přístřešky už v mnoha případech dosluhují a navíc kapacitně nestačí.

Spolupráce Fakulty architektury a správy KRNAP úspěšně pokračuje po loňských návrzích lávek, které již dnes slouží v terénu.

Spolupráce je oboustranně výhodná. Zatímco studenti získávají zásadní zkušenost pro svou profesní dráhu a KRNAP neotřelé kvalitní návrhy šité na míru aktuálním potřebám.

Zakusit celý proces vzniku stavby

29 studentů a šest pedagogů Ústavu navrhování II FA ČVUT tak absolvovalo během jednoho semestru celý proces vniku stavby od prvních idejí po kompletaci stavby vlastníma rukama. Proces, který prověřuje schopnost věci dotáhnout do konce i reálnost vlastních nápadů.

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-3

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-4

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-8

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-2

Specifické parametry přístřešků

Každá útulna má svoji partu tvůrců, jedinečný název i tvar a vzhled. Limitem byla velikost 16 metrů čtverečních zastavěné plochy a také cena – maximálně 60 tisíc za jednu útulnu. Inspirace proudila z mnoha stran. A tak jednou přístřešek připomíná vesmírný modul, jindy navazuje na tradici a využívá zkosenou střechu, na které neulpívá sníh. Zohledněny byly samozřejmě také další faktory jako samotná lokalita, náročné klimatické podmínky nebo konkrétní výhledy.

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-1

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-6

Zpříjemnění horských putování

Nové boudičky mají plnit funkci úkrytu ve špatném počasí a nabídnout možnost přespání. Nejsou ovšem zateplené. Každá pojme různý počet lidí, maximum u dvou z nich je sedm lidí.

Originální objekty najdeme na křížení pěti pěších tras a budou k vyzkoušení už letos v létě.

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-10

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-11

utulny-pro-krkonose-studentsky-projekt-cvut-9

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop