Textilie ze dřeva - nečekaná měkkost a flexibilita

Textilie ze dřeva - nečekaná měkkost a flexibilita

Lucie Němcová | Pátek, 19. červenec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo na podlaze či nábytku jako pevný a stabilní materiál důvěrně známe. Německá designérka Elisa Strozyk se rozhodla prozkoumat jinou polohu jeho využití a vtisknout mu pro něj méně obvyklé vlastnosti – měkkost a flexibilitu, které jsou charakteristické pro textil.

Absolventka textilního designu Elisa Strozyk intuitivně našla zálibu v práci se dřevem a s chutí se pustila do experimentování s jeho vlastnostmi. Mezi jejími výtvory najdeme koberce, přehozy, ubrusy a v nejbližší budoucnosti zřejmě i oblečení či módní doplňky. Svá díla skládá z drobných trojúhelníkových kousků dřeva, které umisťuje na textilní podložku. Elisa po dobu mnoha měsíců experimentovala s různými druhy a formami dřeva, dnes však zůstává u dřevěné dýhy.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva

Plátky dřeva jsou pouze 0,6 milimetru silné a velmi pružné. Ne všechny druhy dřeva však mohou být k výrobě dřevěné tkaniny použity. Dub je například příliš křehký, proto designérka nejčastěji používá třešeň nebo javor.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-detail-tmave-drevo

Dřevo je řezáno ručně nebo laserem a všechny kousky jsou jeden po druhém lepeny na látkový podklad. Během pokládky umělkyně střídá různé barvy a odstíny. Počet použitých dílků se pohybuje v řádech tisíců.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-zena-deka

Manipulace s touto netradiční látkou je opravdu nezvyklou zkušeností. Vizuálně převládá přísná geometrie malých trojúhelníkových plošek, která vytváří hru světel a stínů, zároveň však člověka nepřestávají šokovat dotykové vlastnosti – měkkost a poddajnost materiálu.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-loznice-prehoz-postele

Textilie lze uplatnit na nejrůznějších místech – na zemi jako koberec, na závěsech, sedáku židle či jako přehoz postele. Jedním z originálních děl Elisy je i závěsné svítidlo zvané Miss Maple, které je vytvořeno z této látky a lze jej vytvarovat dle libosti. Při denním světle dominuje jemná geometrická struktura objektu a jeho trojrozměrnost, v noci vyniknou spáry mezi jednotlivými dílky, kterými proniká měkké teplé světlo.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-zavesne-svitidlo-miss-maple-tma

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-zavesne-svitidlo-miss-maple

Nechme se překvapit, kam tato mladá designérka posune hranice příště. Nyní pracuje na oblečení, které má bohužel jedinou nevýhodu – nelze ho prát v pračce. Fantazii se však meze nekladou a potenciál v oblasti módy je obrovský, například kabelky, šperky a jiné doplňky.

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-dreveny-koberec

elisa-strozyk-textilie-ze-dreva-stul-dreveny-ubrus

V pozadí tvorby Elisy Strozyk není jen hra a experiment, ale i ekologie a udržitelnost: „Je třeba učit se hledat neustále nové způsoby užívání materiálu. Přibývá odpadu a ubývá zdrojů, takže recyklace bude hlavním tématem. Musíme si uvědomovat životní cyklus objektů a používat materiály, které umí krásně stárnout."

Foto: Sebastian Neeb

DaS 2-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop