Tisk
Domek ve tvaru borové šišky nabízí v deseti metrech nad zemí úsporné bydlení

Domek ve tvaru borové šišky nabízí v deseti metrech nad zemí úsporné bydlení

Dana D. Daňková | Neděle, 31. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Domky na stromech jsou stále oblíbenějšími stavbami v lesních lokalitách, ovšem domek ve tvaru borové šišky, byť větší, než jaké obvykle na borovicích bývají, by si jistě pro svou nenápadnost oblíbil i James Bond.

Pokud jsou malé dřevěné lesní stavby i zhmotněním tvůrčích fantazií a kreativity svých autorů, Claudio Beltrane nešel jistě pro nápad dále, než na okraj lesa. Širého a starého lesa, nejstaršího lesa v Itálii, v němž není doma pouze múza architektů, ale i hudby – v tomto lese totiž vyhledávají to nejkvalitnější dřevo pro housle, violy či kytary výrobci hudebních nástrojů.


Domek v lese pro odpočinek i nadhled

Architekt Claudio Beltrame navrhl domek, který je nejen útočištěm pro turisty, ale také součástí přírody. Původně mělo jít pouze o výstavní exponát pro architektonickou soutěž, nakonec však byly v tom širém starobylém hvozdu v Malborghetto Valbruna – Ugovizza v italských Alpách v blízkosti města Tarvisio na hranicích s Rakouskem a Slovinskem postaveny hned dva.

Stavebním materiálem je křížem laminované dřevo, tím jsou také zároveň obloženy pohledové plochy podlah, stěn a stropů v interiéru. Z vnější strany jsou „šišky" pokryty modřínovými šindeli a celá konstrukce je zateplena dřevovláknitou tepelnou izolací. Jde tedy o ekologické stavby – vyrobené z obnovitelných materiálů a velmi úsporné, pokud jde o vytápění a spotřebu energií a vody.

Pigna-domek-borova-siska-panorama

Foto: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo

Pigna-domek-borova-siska-detail-vstup

Foto: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo


Komfortní bydlení deset metrů nad zemí

Velké dřevěné šišky nabízejí ubytování v apartmánech deset metrů nad zemí. Návštěvník se tak může kochat úžasnými výhledy na alpský masiv, možná však získá navíc i odstup či nadhled od problémů či starostí běžného života.

Ač to na první pohled není patrné, bydlení je to více než komfortní – do šišky se vměstnal třípodlažní mezonet. Na první dvě podlaží lze vejít po lávce nebo venkovním schodišti, třetí patro je přístupné pouze z interiéru. Plochu prvního podlaží zabírá krytá terasa, v druhém patře je situována obytná „denní" část, pohodlné zázemí pro krátkodobé pobyty s kuchyňkou, obývacím pokojem a koupelnou.

V obývacím pokoji je instalováno velké posuvné okno, jímž lze vyjít na balkón. V „podkroví" se nachází ložnice s manželskou postelí, z níž lze před usnutím hledět vrchlíkem na noční oblohu s miliony hvězd.

Pigna-domek-borova-siska-obyvaci-pokoj

Foto: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo

Pigna-domek-borova-siska-schodstie

Foto: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo

Pigna-domek-borova-siska-loznice

Foto: Laura Tessaro, Massimo Crivellari, Ulderica Da Pozzo


Technické parametry

  • Pigna, Malborghetto, Itálie
  • Autor: Claudio Beltrame
  • Spolupracovníci: Luca Beltrame, Gabriele Pascutti
  • Rok dokončení: 2017
  • Hrubá zastavěná plocha jednoho domku: 35 m2

Pigna-domek-borova-siska-pudorys

obr.: Kruhový půdorys je velmi praktický.

Pigna-domek-borova-siska-nakres

obr.: Domek připomínající borovou šišku je postaven ve výšce deset metrů nad zemí.


Mohlo by vás zajímat...

Dům ve tvaru polokoule
SaR 1-2020
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop