Vlhkost XXL

Vlhkost XXL

Dana Jakoubková | Středa, 05. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Víte, že roztoči milují teplotu mezi 23–27 °C a 70–80% vlhkost? Že plísně si libují už při vlhkosti 80 procent? A víte, co se stane, když se teplý a vlhký vzduch setká s chladným povrchem? Ve všech zmíněných případech může nastat problém – zdravotní i technický.

Zvýšená vlhkost vzduchu není problémem jen špatně izolovaných budov. Trpí jí i novostavby bez ohledu na to, jak dobře izolované jsou. Na vině jsou nejčastěji sami obyvatelé. Problematická vlhkost v domácnosti není totiž tak zřejmá, jako kapky vody na okně. Pocitově ji lze těžko měřit. Může tedy dosahovat značných hodnot do doby, než ji vůbec začneme vnímat. Obvykle přistoupíme k řešení problému až ve chvíli, kdy se začne podepisovat na našem zdraví, stěnách, oknech či dřevěném nábytku.

Rovnice čerstvý vzduch a teplo nemá snadné řešení a vždy bude záviset na konkrétním domě, jeho dispozicích i obyvatelích.


"Spotřeba tepla k ohřívání vlhkého vzduchu je větší než u vzduchu suchého."


Kolik váží vlhký vzduch

Je zjištěno a ověřeno, že jeden metr krychlový vzduchu váží plus mínus kilo dvacet. Litr čisté vody, prosté vzduchových bublin, má při teplotě dvacet stupňů Celsia zhruba jeden kilogram. Jak těžký bude vzduch ve vašem obýváku při obvyklém atmosférickém tlaku 100 kilopascalů, pokud jste celý den nevyvětrali?

Odpověď:

Vzduch dokáže pojmout omezené množství vodní páry, které závisí na teplotě v místnosti. Čím je vzduch teplejší, tím více vodní páry v sobě udrží. Měrná (dříve absolutní) vlhkost vzduchu se vyjadřuje se buď v gramech vodní páry v m3 vzduchu (g.m-3), nebo v jednotkách tlaku vodní páry v pascalech (e). Maximální hodnoty absolutní vlhkosti při obvyklém atmosférickém tlaku 100 kilopascalů jsou:

  • při teplotě 15 °C ... 12,8 g.m-3
  • při teplotě 20 °C ... 17,3 g.m-3
  • při teplotě 25 °C ... 23,0 g.m-3

Pokud je tedy v místnosti například teplota 20 °C a relativní vlhkost je 70 %, máme ve vzduchu 12,11 gramu vodní páry na metr krychlový (70 % ze 17,3 g.m-3). Při ploše 50 m2 a výšce místnosti 250 mm je objem prostoru 125 m3 a vodní páry máme cca 1,5 kila (125 m3 × 12,11 g.m-3).

Kuchyně

Vzdušná vlhkost vyprodukovaná vařením je spolu s pachy standardně řešena digestoří. V moderních domech, opatřených řízeným rekuperačním větráním ale nelze použít digestoř s odtahem, narušila by tlakovou rovnováhu uvnitř domu. S odtahem vzduchu by navíc docházelo k velkým tepelným ztrátám. Řešením může být použití cirkulační digestoře bez odtahu. Vzduch z varné zóny je v tomto případě veden přes filtry, které jej zbaví pachů a mastnot, (bohužel nikoliv vodních par), a je vrácen zpět do místnosti

TIP: Kvalita vzduchu v dřevostavbě - jak účinně odvádět pachy?

Pokročilým řešením je použití digestoře bez motoru, ale s přídavným filtrem pro zachycení i nejmenších částic mastnoty. Ta je napojena přímo na rekuperační systém a komunikuje s jeho řídící jednotkou. Pokud je digestoř zapnutá, soustředí řídící jednotka rekuperace většinu sacího výkonu pro odtah digestoře. Z odváděného vzduchu je v zimních měsících zachyceno a vráceno zpět zhruba 90 % tepla, které by jinak bez užitku uniklo. Systém spojuje výhody provozu digestoře s odtahem (odvod par, pachů a přísun čerstvého vzduchu) s výhodami recirkulačního provozu (zamezení tepelných ztrát). Digestoř napojená na rekuperaci pracuje bezhlučně, s minimálními tepelnými ztrátami a není třeba obměňovat pachové filtry. Především však plní podmínky, za kterých je možno uznat (certifikovat) dům jako pasivní.

interier-kuchyne-drevo-faber

Obr.: Ostrůvková digestoř FABER. Foto: FABER

Ložnice

Jistě víte, že tělesná teplota při spánku přirozeně klesá, a v chladnějším klimatu „zaberete" dříve než v teplejším. Určitě si také vzpomenete, jak je obtížné usnout za teplých a vlhkých nocí. Pro tělo je totiž těžší odpařit pot, aby se ochladilo, když je vzduch nasycený vodou. I opačný extrém vám nedá spát. Suchý vzduch je stejně otravný a nezdravý jako ten vlhký. Nicméně v ložnici je častěji vzduch vlhčí, než v obýváku. Ideální rozsah vlhkosti pro snadné dýchání a příjemný spánek je tedy mezi 30–50 procenty.

interier-loznice-tom-tailor

Foto: Tom Tailor

V ložnici to nepřehánějte s rostlinami, které také odpařují značné množství vody. Existují sice takové, které dokáží žít ze vzdušné vlhkosti (třeba tropické epifyty tillandsie a rhipsalis nebo některé kapradiny), ale při snižování vlhkosti v interiéru nejsou efektivní. Pokud se jim bude dařit i bez vašeho přispění rosením, máte jistotu, že vlhkost v místnosti dosahuje téměř sta procent.

rhipsalis-vesak-v-podobe-kokedamy-petra-smetanova

Obr.: Rhipsalis (věšák) v podobě kokedamy / Petra Smetanová


"Domácnost se čtyřmi osobami vyprodukuje denně až 10 litrů vody ve formě vzdušné vlhkosti."


Koupelna

Na vysokou vzdušnou vlhkost musejí být připravené především stěny koupelny. Běžný bílý sádrokarton, používaný pro opláštění nenosných konstrukcí, se ale pro tento účel nehodí. Potřebujete desku se zvýšenou vodoodpudivostí a odolnou proti plísním. Sice si za ni připlatíte, ale dostanete navíc i vysokou pevnost a odolnost proti hluku.

interier-koupelna-geberit

Foto: Geberit

impregnovana-sadrokartonova-deska-rigips-habito-h

Obr.: Impregnovaná sádrokartonová deska Rigips Habito H

Konstrukce

Zatímco u difuzně uzavřené skladby konstrukce je pronikání vodních par do konstrukce zabráněno užitím parozábrany, u difuzně otevřeného konstrukčního systému je určitému množství par umožněný průchod konstrukcí a odvětrání do exteriéru. Aby mohly molekuly páry prostoupit stěnou, nesmí narazit na překážku, jinak by došlo k jejich kondenzaci uvnitř konstrukce s fatálním vlivem na její stav a funkčnost. Jednotlivé vrstvy sendvičové konstrukce jsou proto navrženy tak, aby jejich difuzní odpor směrem k exteriéru klesal.

difuzne-otevrena-skladba-steny-atrium-difutech-clima-plus

Obr.: Difuzně otevřená skladba stěny Atrium Difutech Clima Plus

Místo parozábrany se používá parobrzda, která prostup vlhkosti zbrzdí, a důležité je použít také tepelně-izolační materiál s nízkým difuzním faktorem (foukané dřevní vlákno či celulóza, dřevovláknité desky, minerální vata a jiné). Polystyren je pro této účel nevhodný, protože má vysoký faktor difuzního odporu a choval by se jako parozábrana. Difuzně otevřený konstrukční systém do jisté míry ovlivňuje mikroklima uvnitř domu, ale nenahrazuje větrání!

foukana-celulozova-izolace-ciur

Obr.: Foukaná celulózová izolace Ciur Climatizer Plus

Parobrzda

Parobrzda umožňuje řízený průchod vodních par skladbou difuzně otevřené konstrukce směrem z interiéru do exteriéru. Nejčastěji se používá folie nebo desky na bázi dřeva, ale do konstrukce lze zařadit i speciální sádrovláknitou desku fermacell Vapor, která díky kašírování na zadní straně desky redukuje propustnost vodní páry. Výhodou desky je i skutečnost, že ve srovnání s OSB nebo dřevotřískovými deskami, které se běžně kombinují se sádrokartonem, stačí použít pouze jednu vrstvu z desky. Vapor má ve srovnání se zmíněnými deskovými materiály stabilní a neměnný faktor difuzního odporu (µ = 250) pro tloušťku desky 12,5 mm, zatímco u dřevotřískových desek osciluje mezi µ = 50–100 a u OSB desek mezi µ = 100–300. To má výsledný vliv na hodnocení testu neprůvzdušnosti obálky budovy – blowerdoor testu.

sadrovlaknita-deska-fermacell-vapor

Obr.: Sádrovláknitá deska fermacell Vapor


"Hygienické požadavky jsou nadřazené hlediskům úspor energie."


Větrání

Komfortním řešením zajištění optimální vlhkosti vzduchu v interiéru je řízené větrání. Zabudování jeho systému do novostavby se dnes pokládá za standard. Výměnou vzduchu automaticky, i bez přítomnosti obyvatel, lze dosáhnout nejenom konstantně vysoké kvality vzduchu, ale s čidlem vlhkosti a entalpickým výměníkem i pasivně, bez dodatečné elektrické energie, optimalizovat relativní vlhkost v domě.

vetraci-jednotka-zehnder-comfoair-e350-instalace-v-dome-nakres

Obr.: Větrací jednotka Zehnder ComfoAir E350

Pokud využíváte přirozené větrání okny, dělejte to krátce a intenzivně (křížově, dvě okna proti sobě nebo přízemí a patro) – vyměníte rychle vzduch, ale nepřijdete o teplo. Ventilačku ani mikroventilaci nepoužívejte v zimě; uteče vám teplo, ale interiér nevyvětrá. Navíc ochlazení kování, rámu a skel okna, ale i okolní stěny může způsobit kondenzaci páry i namrznutí vlhkosti uvnitř profilu okna.

TIP: Dřevostavbu je třeba správně vyvětrat, což Češi neumí

vetraci-jednotka-zehnder-comfoair-e350

Obr.: Větrací jednotka Zehnder ComfoAir E350

Kondenzace vlhkosti

Ke kondenzaci dojde v případě, kdy se vodní párou 100% nasycený vzduch setká s chladnější plochou, například stěny či rámu a skla okna. Ochladí-li se takto nasycený vzduch, jeho schopnost vázat vodu se sníží a přebytečná voda se vyloučí ve formě miniaturních kapiček. Vysoká interiérová vlhkost může kondenzovat ale i ve skrytých prostorách, za linkou, za skříní nebo v konstrukci samotné. Obvykle ji objevíme až s výskytem plísní.

orosene-okno-vlhkost-dreamstime

Foto: Dreamstime

Skrytou kondenzaci vodních par, ale i zvýšenou vlhkost vzniklou únikem média z otopného systému, poruchou vodoinstalace nebo odpadů či zatékáním však můžete odhalit včas. Odborníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT vyvinuli unikátní systém kontinuálního monitorování vlhkosti jak v interiéru, tak přímo ve stavební struktuře domu.

Systém Moisture Guard je speciálně navržen pro použití v dřevostavbách a v případě detekce zvýšené nebo kritické vlhkosti přibližně lokalizuje místa problému a generuje upozornění zaslané e-mailem nebo signalizované lokálně opticky i akusticky. Moisture Guard umožňuje i dlouhodobé ukládání dat a jejich sledování přes webový prohlížeč.

vlhkostni-senzor-moisture-guard

Obr.: Vlhkostní sensor Moisture Guard


"Nedostatečné větrání nelze dohnat přetápěním."


Vlhkost z úniku vody

Vlhkost v interiéru může být způsobena i nepatrným průnikem vody z poruchy instalace, aniž byste o ní delší dobu věděli. Předejít tomu můžete automatickým zařízením na kontrolu nežádoucích úniků vody, které je instalované ihned za vodoměrem a dvacet čtyři hodin denně monitoruje průtok a tlak v potrubí. Do systému mohou být integrovány i další detektory vody, například v blízkosti pračky nebo myčky nádobí. V případě problému umí zařízení vypnout přívod vody a vyslat alarmující signál majiteli domu i na dálku prostřednictvím aplikace.

monitorovaci-zarizeni-uniku-vody-rehau-reguard

Obr.: Monitorovací zařízení Rehau RE.GUARD

Otázky pro odborníka

Jakou roli hraje hodnota součinitele prostupu tepla Ug izolačního skla v souvislosti s vlhkostí v interiéru?

Otvorové výplně patří mezi takové součásti stavby, při jejichž výběru je zapotřebí mít na zřeteli více hledisek. Dobré tepelněizolační vlastnosti patří mezi hlediska nejdůležitější. Kvalitní okno by mělo být "teplé", což znamená, že jeho povrchová teplota v interiéru by neměla být výrazně nižší než okolí. Protože sklo tvoří většinu povrchu okna, je důležité, aby dobře izolovalo od venkovního prostředí a mělo tedy co nejnižší koeficient prostupu tepla Ug. V praxi to znamená, že nízká hodnota Ug zajišťuje dostatečnou povrchovou teplotu vnitřního skla a při běžné teplotě a vlhkosti v místnosti zabraňuje srážení vodních par na skle - rosný bod je v interiéru.

Co může být příčinou rosení okna v meziskelním prostoru?

Rosení okna v meziskelním prostoru zapříčiňuje vada v izolačním skle. Pokud je spojení jednotlivých tabulí nedostatečně těsné, do meziskelního prostoru vniká vzduch nasycený vodními parami. Tyto páry pak kondenzují na vnitřních plochách skleněných tabulí a vadné sklo neplní dobře svou tepelněizolační funkci. V takovém případě je sklo nutné vyměnit.

Měli bychom v souvislosti s vlhkostí v interiéru zohlednit při výběru oken skutečnost, zda je či není pod oknem topidlo?

Moderní okna s dobrými izolačními vlastnostmi mají v interiéru tak vysokou povrchovou teplotu, že není nutné umisťovat pod okno topidlo, což v minulosti bylo doporučováno pro zamezení srážení vodních par.

libor-kamir-slavona
Libor Kamír
SLAVONA


"Cirkulace vzduchu v místnosti je důležitá; nepřirážejte nábytek ke stěnám, nechte volný prostor pod postelí."


Doporučení odborníka

Máte doma v rozích mokré fleky či dokonce plísně a nevíte z čeho? Příčinou je téměř vždy nízká povrchová teplota omítky na vnitřní části obvodové stěny ve spojení s vysokou relativní vlhkostí vzduchu. Nejkritičtějším místem s ohledem na rosný bod a tím i vznik kondenzace jsou však nejčastěji místa v okolí rámů dveří či oken (v místě kde se napojují na stěnu) či koutů stěn a stropů.

Krátkodobým řešením je intenzivní klasické větrání okny, které vlhkost sníží. Pokud větrat nebudete, pak vysoká relativní vlhkost vzduchu bude problémem. Ta by měla být v ideálním případě mezi 50 až 60 %. U relativní vlhkosti vzduchu nad 80 % už rosný bod vzniká prakticky kdekoliv a bez častého pravidelného větrání okny či pomocí automatického větracího systému se tento stav nezlepší.

Je třeba zkontrolovat, případně upravit zateplení dotčených ploch (tepelné mosty, nedostatečná tloušťka izolace, u oken i vadné napojení na konstrukci) z její vnější (v určitých případech i vnitřní strany), kterým zamezíte kondenzaci vodní páry v chladném místě a eliminujete tím tak vznik plísní, které jsou často příčinou alergií či jiných respiračních potíží.

ing-karel-sedlacek-isover
Ing. Karel Sedláček, Ph.D.
Isover

Pohoda prostředí v závislosti na vlhkosti vzduchu

graf-optimalni-prostredi-v-zavislosti-na-vlhkosti-vzduchu

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Produkce vlhkosti v domácnostech (ČSN EN 15665)

Vodní pára bdělá osoba / 55 g / h
Vodní pára spící osoba 40 g / h
Snídaně 50 g / osoba
Oběd 300 g / osoba
Vaření na plynu 350 g / den
Praní / sušení 1200 g / praní / den
Sprchování 300 g / 1 sprcha
Čtyřčlenná rodina 7–10 kg vlhkosti za den

Tip 1 - Jak zabránit zamlžení zrcadla

Zrcadlo v koupelně je prvním signálem nasycení interiéru vodní parou. Existuje několik řešení, jak zabránit její kondenzaci. Můžete namontovat sálavé topidlo v zrcadlovém provedení, které udržuje povrch zrcadla teplý, takže není žádná šance na kondenzaci. Pokud máte běžné zrcadlo, stačí po něm před koupelí rozetřít trochu holicí pěny a setřít hadříkem. Oddálíte tak zamlžení. Nebo můžete aplikovat 50procentní roztok octa a vody s pár kapkami mýdla. Po otření by mělo zrcadlo vydržet několik dní bez zamlžení.

interier-koupelna-skleneny-salavy-panel-fenix-ecosun-600-g-mirror

Obr.: Skleněný sálavý panel FENIX ECOSUN 600 G Mirror

Tip 2 - Teplé povrchy

Stěny, podlahy i nábytek mohou napomoci s regulací vlhkosti v interiéru. Zatímco dlaždice a lakované povrchy s ní nic nezmůžou, hliněná omítka nebo dřevo, které dokážou část vlhkosti přijmout a zase vydat, zastanou moho.

interier-masivni-drevena-podlaha-nabytek-admonter

Obr.: Masivní dřevěná podlaha a nábytek Admonter

Stejně tak podlahové topení a sálavé vytápění, které zahřívá místo vzduchu předměty, stěny a podlahy, přispívá k lepší tepelně-vlhkostní bilanci interiéru.

interier-obyvaci-pokoj-salave-stropni-folie-fenix-ecofilm

Obr.: Sálavé stropní rohože FENIX Ecofilm

DaS 1-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop