Tisk

Mám milion a půl a chci dům. Jaké jsou možnosti?

Michal Doležel | Úterý, 15. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba do milionu a půl - perexDům na klíč na cenu garsonky ve větším městě? Je to možné. Podívali jsme se blíže na některé typové projekty s cenou kompletně dokončeného domu okolo jednoho a půl milionu korun.

 

Na českém stavební trhu působí celá řada firem, nabízejících domy na klíč s cenou do 1 500 000 Kč. A proč nás zajímá právě tato hranice? Splátka za hypotéku na takový dům se totiž bude pohybovat i pod pěti tisíci korunami, což tyto domy činí dostupnými pro širokou skupinu zákazníků. Do těchto kalkulací ale samozřejmě není zahrnuta cena pozemku - tam může dům hlavně v blízkosti větších měst docela prodražit.

Co od takového domu očekávat? Vesměs jde o menší domy s podlahovou plochou okolo 60 m2. Dispozice domů se pohybují většinou od 3 + kk do 6 + kk v případě patrových staveb. Ano, i v této kategorii si můžete vybrat z velkého počtu bungalovů i vícepodlažních domů. Jde ale o menší domy a často v nich nenajdete třeba technickou místnost či komoru. Také místnosti v podkroví bývají docela malé.

levnější dřevostavba

 

Domy v této kategorii jsou zpravidla postaveny technologií panelových dřevostaveb a v nízkoenergetickém standardu. V katalogu najdete domy s difuzně otevřenou i uzavřenou konstrukcí stěn. V ceně domů většinou není započítána kuchyňská linka, naopak firmy většinou plně dokončí koupelnu, toalety a vytápění. V některých domech bývá také instalován aktivní větrací systém s rekuperací tepla, není to však pravidlem.

Co může dům dále zlevnit?

Výhodou patrových domů je někdy možnost nechat si na klíč po stavit pouze přízemí a podkroví realizovat později. To může být výhodou třeba pro mladé rodiny. Firmy také vycházejí vstříc zručnějších zákazníkům a nabízí různá stádia dokončení. Finální práce v interiéru pak lze realizovat svépomocí a tím i poměrně hodně peněz ušetřit.

Co získáte, pokud si připlatíte?

Kromě kvalitnějšího technického zařízení a sanity se vyplatí také individuální úpravy projektu. Typový projekt si můžete většinou nechat modifikovat podle svého přání. Tím samozřejmě užitnou hodnotu svého domu dramaticky zvýšíte. Dokladem je například typová dřevostavba v Hradci Králové, na niž se můžete podívat i na našem webu. Majitelé se rozhodli pro typový projekt menší dřevostavby, který si však nechali upravit. Vznikl tak skromnější ale velmi pěkný dům.

                   Projekty dřevostaveb z našeho katalogu s cenou okolo 1,5 milionu korun:

ext - perex

 

Jubileum profi 82 údolím - dodavatel ATRIUM s.r.o.

 

ext - perex

 

Bungalov A74 - dodavatel HK Dřestav s.r.o.

 

ext - perex

 

Economy MS03a - dodavatel MS HAUS s.r.o.

 

perex

 

PovBG 59 - dodavatel AVANTA SYSTEME s.r.o.

 

levná dřevostavba

 

Ekonomy MS 03d - dodavatel MS HAUS s.r.o.

 
Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Hlasujte o dřevostavbu roku

...a vyhrajte moderní krb

 v hodnotě 185 275 Kč

a další prémiové výhry

 

Hlasovat

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop

test HTML5 animace