Životnost dřevostavby - co jste možná nevěděli

Životnost dřevostavby - co jste možná nevěděli

Markéta Gajdošová | Pondělí, 29. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Chystáte se stavět a nemůžete se rozhodnout, zda se pustit do dřevostavby, nebo dát přednost zděnému domu? Pokud s dřevostavbou váháte a přikláníte se více k tradičnějšímu řešení v podobě cihel, protože vám někdo řekl, že cihly přežijí déle, a navíc jsou bezpečnější, možná vám teď obrátíme názor naruby.

Mýtus o dřevostavbách, který přetrvává

Pojďme si hned na začátku vyvrátit jeden zažitý mýtus, který mezi lidmi v souvislosti s dřevostavbami koluje. Kvalitně postavená dřevostavba rozhodně nemá nižší životnost, než cihlový dům ve srovnatelné kvalitě. Občas je tomu dokonce naopak.

Nevěříte? Podívejte se například do Japonska nebo Číny. Tamní dřevěné pagody stojí v oblastech častého zemětřesení téměř po tisíciletí.

Důkazy dlouhé životnosti dřevostaveb ale nemusíme hledat pouze v cizích zemích. Vždyť i u nás stále stojí velké množství původních roubenek, jejichž věk často přesahuje 150 let. I přesto, že byly dlouhou dobu opuštěné, jsou mnohdy velmi zachovalé.

Riziko požáru v dřevostavbě

Dokonce ani rizika požáru se v dřevostavbě nemusíte obávat o nic více, než ve zděném domě. Skutečnost je taková, že ať už cihla nebo dřevo, každá stavba musí splňovat základní normu požární bezpečnosti stanovenou ČNS. U dřevostaveb se na odolnost proti požáru klade zvláštní důraz.

Při dostatečné impregnaci může dřevo hravě dosáhnout na třídu hořlavosti A2, což je podle směrnice EN 13501-1 nehořlavý materiál.

Pokud je dům tak kvalitní, jak spolehlivé a kvalitní dodavatele zvolíte, není riziko požáru v dřevostavbě o nic vyšší než u zděných domů. Dřevostavba jako papír neshoří.

Dřevostavby a vlhkost

Často se lidé v souvislosti s dřevostavbou obávají dřevomorky nebo také „obyčejného" stárnutí materiálu. Velký vliv na životnost dřevostavby má ale obyčejná vlhkost. Té lze naštěstí poměrně snadno předcházet.

Spoustě starostí a problémů s vlhkostí v dřevostavbě předejdete výběrem kvalitního a ověřeného dodavatele moderních dřevostaveb, nebo ověřeného dodavatele srubů a roubenek, který je od počátku řeší za vás.

I tak se pojďme podívat, co všechno by měla kvalitní dřevostavba odolná proti vlhkosti splňovat.

1. Správný výběr dřeva pro stavbu dřevostavby

Pokud byste se pouštěli do realizace dřevostavby svépomocí, právě vlhkost dřeva může mít na životnost domu podstatný vliv.

Vlhkost dřeva pro stavbu dřevostavby by neměla přesáhnout 15%. Kvalitní dodavatel by ani jiné dřevo neměl mít v nabídce. Kromě druhu dřeva má na vlhkost vliv také jeho stáří.

2. Umístění dřevostavby nad terénem

Jednou z nejdůležitějších součástí dřevostavby jsou správně vybudované základy. Dřevostavba by měla být umístěna minimálně 30 centimetrů nad terénem, kvůli přenosu vlhkosti. Proto v žádném případě nepodceňujte volbu základové desky, ani se za každou cenu nesnažte ušetřit. To platí hlavně v případě, kdy základová deska není součástí ceny dřevostavby na klíč.

Vyznáte se v základech dřevostaveb?

3. Konstrukční ochrana dřeva

Vlhkosti můžete předejít také správnou konstrukcí dřevostavby. Jde o to, aby se voda nedostávala do výsušných trhlin ve vnějším plášti dřevostavby. Tomu lze zabránit dostatečným přesahem střechy a instalací obkladů ve správném směru tak, aby se do nich voda ideálně vůbec nedostala. Kvalitní dodavatel by si měl poradit i s tím.

4. Impregnace dřeva

Vhodná impregnace dokáže ze dřeva udělat v podstatě nehořlavý materiál a navíc odpuzuje nežádoucí vlhkost.

5. Vlhkost v interiéru dřevostavby

Zvládnutím všech úskalí při realizaci dřevostavby položíte základ pro její dlouhodobé komfortní užívání. Kromě vlhkosti přícházející zvenčí, vzniká i uvnitř interiéru samotným obýváním dřevostavby. Zvlášť v místnostech, jako je koupelna nebo kuchyň, může docházet k velkému vzniku vlhkosti, která se při nedostatečném větrání ukládá a vede ke vzniku plísní. Důležité je proto dobře větrat.

Také prevence proti havarijním únikům vody se rozhodně vyplatí! Jaké existuje řešení se dočtete v článku Jak na prevenci úniku vody v dřevostavbách?

Dlouhá životnost dřevostavby vyžaduje péči

Každý dům či byt vyžaduje péči a údržbu, včetně dřevostavby. Ale dřevostavba se vám za ni odmění nejvíce. O tom zas ale někdy příště.

Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop