Dřevostavby dětem

Dřevostavby dětem

Lucie Němcová | Pátek, 15. únor 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Útulné, příjemné a zdravé prostředí nepatří jen do našich domovů, ale také do budov veřejných, kde trávíme mnohdy více času, nežli doma. Školy, školky a jiné instituce pro děti se mezi takové stavby nepochybně řadí a zasluhují speciální pozornost. Nahlédněme pro inspiraci do Skandinávie, v jakém prostředí se děti mohou učit, hrát si a setkávat se s kamarády.

Dětský denní stacionář - Råå, Švédsko

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-exterier-hriste

Někdejší rybářské chatky na břehu moře v malé severské vesničce Råå vystřídala tato extravagantní stavba z dílny dánského studia Dorte Mandrup Arkitekter, útočiště pro děti, které vzniklo v těsné návaznosti na zdejší základní školu.

Stavba svým tvarem odkazuje na písečné duny v okolní krajině a barvami se snaží nenápadně začlenit. Svým konceptem reflektuje původní rybářské příbytky, které v tomto místě stávaly. Zachovává je v půdorysu jako pokoje a zakrývá je dramaticky rozlámanou střechou s mnoha světlíky. Prostor mezi pokoji tak zůstává vzdušný, otevřený a multifunkční s maximem denního světla uvnitř. Dřevo se prolíná interiérem i exteriérem a sjednocuje vnější s vnitřním. Úzkým krčkem se pak stavba propojuje se sousedním objektem školy.

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-exterier-piskoviste

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-exterier-drevena-fasada

Děti zde najdou kouty různého charakteru – od malých výklenků po místnosti s vysokým stropem vhodné pro divoké hry. Prostor sjednocuje světle zelené linoleum a dřevěný nábytek – opět snaha o lehké začlenění celé stavby do přirozeného a divokého přímořského prostředí.

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-interier-hracky

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-interier-deti

drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-interier-chodba

Foto: Adam Mørk


Dětské kulturní centrum - Kodaň, Dánsko

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-exterier

Nezvyklý objekt uprostřed Kodaně, který mají na svědomí opět dánští architekti studia Dorte Mandrup, svojí hmotou spojuje stavby různých měřítek a zároveň se sklání tak, aby poskytnul vnitrobloku co nejvíce světla.

Výraz objektu je záměrně překvapivý a imaginativní. Střecha ani fasáda nemají svůj začátek ani konec, jako jsme zvyklí u běžného domu. Celá stavba je jako snový svět pro děti, kde je účelem zkrátka si hrát. Je místem pro děti a mládež až do 18 let.

Dům nabízí flexibilní prostory pro rozmanité použití a uživatelsky nastavitelný nábytek, což má pozitivní vliv na dětskou tvořivost i aktivní účast každého návštěvníka. Objekt je uvnitř organizován jako hora a všechny vnitřní prostory jsou vizuálně propojeny. Konstrukční systém tentokrát kombinuje beton a dřevo a ukazuje nekonečnou flexibilitu takového řešení.

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-interier-hracky-a-deti

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-interier-lezecka-stena-pro-deti

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-interier-skakaci-polstare-deti

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-interier-wc-tabule-na-psani

drevostavba-detske-kulturni-centrum-kodan-dansko-interier-herna-obloha-na-stenach

Foto: Dorte Mandrup, Torben Eskerod, Jens Lindhe

Další zajímavé realizace dřevostaveb u nás i ve světě

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop