Kde si můžu „vyzkoušet“ dřevostavbu?

Kde si můžu „vyzkoušet“ dřevostavbu?

Redakce | Čtvrtek, 16. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby si už vydobyly své místo na stavebním slunci. Je fajn, že se v současné době mnoho budoucích stavebníků vyzná v různých konstrukcích dřevostaveb, jejich výhodách a materiálech.

Avšak něco jiného je dívat se na obrázky a schémata na internetu a úplně něco jiného je strávit nějakou dobu v dřevostavbě, prohlédnout si ji, „očichat", ohmatat, a to vše i s výkladem odborníků a možností se zeptat na své konkrétní dotazy. Pro zájemce o výstavbu dřevostaveb pořádá Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) již šestým rokem akci Den otevřených dřevostaveb. Ten letošní proběhl v sobotu 5. října 2019, kdy členové ADMD zpřístupnili své rozestavěné i dokončené dřevostavby.

Referenční domy jsou domy, ve kterých majitelé už bydlí, ale dohodli se se stavební firmou, že za domluvených okolností jsou ochotni občas svůj dům zpřístupnit zájemcům a podělit se o své zkušenosti a dát reference. Proto referenční dům.

Po celé České republice bylo představeno 39 dřevostavebvzorových a referenčních domů i výrobních závodů. Jedním ze členů ADMD je společnost VEXTA, která patří mezi deset největších výrobců dřevostaveb v ČR a v roce 2019 představila na Dni otevřených dřevostaveb dva referenční a dva vzorové domy – v Čechách a na Moravě.

Vzorové domy jsou domy, které jsou přístupné zájemcům kdykoliv. Stavební firmy v nich mají většinou své obchodní zastoupení a vzorkovny. Obchodní a techničtí zástupci firem tak mají jedinečné zkušenosti ze stavby i provozu domu.

V současné době je v ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů) sdruženo 23 zhotovitelů dřevostaveb a 36 partnerů, tj. firem, které se členy při výstavbě domů úzce spolupracují. Jednou z aktivit ADMD je prosazování filozofie trvale udržitelného rozvoje a využívání obnovitelných zdrojů, a proto jako stavební materiály nového tisíciletí propaguje dřevo a další produkty na bázi přírodních a ekologických surovin.

admd-logo-300x150

Vzorový a typový dům

Pojďme se podívat na vzorový dům Morava od společnosti VEXTA, který je postavený v obci Tršice poblíž Olomouce v prosinci 2018 a slavnostně otevřený v květnu 2019.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava

Dřevostavby si už vydobyly své místo na stavebním slunci. Je fajn, že se v současné době mnoho budoucích stavebníků vyzná v různých konstrukcích dřevostaveb, jejich výhodách a materiálech. I když počasí výletům ten den zrovna příliš nepřálo, do domu se během soboty přišlo podívat 130 lidí. A není divu.

Vzorový dům Morava je typový dům VEXTA B106 s dispozicí 4+kk. Dům má sympaticky rozložené dispozice a jeho nejvýraznější částí je terasa, přístupná z kuchyně i z ložnice. Už na obrázcích bylo vidět pohodu na kryté terase, která umožňuje pobyt i za méně příznivého počasí.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava-VEXTA

obr.: Dům lze navštívit v průběhu celého roku.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava-kuchyne

obr.: Kuchyně v jednoduchém stylu je opravdu prostorná.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava-loznice

obr.: Ložnice vytváří ideální místo k odpočinku.

Dům je vybaven moderními technologiemi, například:

  • aktivní rekuperací s možností ochlazení interiéru (systém zajišťující výměnu vzduchu v domě bez nutnosti větrání okny a tedy nepřiměřených tepelných ztrát),
  • exteriérovým stíněním na oknech s inteligentním ovládáním (mobilní aplikace v telefonu),
  • světlovodem VELUX, kterým se do haly přirozeně dostane denní světlo bez nutnosti svícení,
  • centrálním vysavačem, který umožňuje luxování po celém domě bez nutnosti složitého přenášení.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava-koupelna

obr.: V koupelně je skvělé, že zde najdete jak sprchový kout i vanu.

den-otevrenych-drevostaveb-vzorovy-dum-Morava-obyvaci-pokoj

Ve skutečnosti bylo propojení jednotlivých obytných ploch ještě praktičtější a interiér spolu s exteriérem vytvářel sjednocenou plochu. Dům a jeho přednosti však nebyly hlavním motivem mojí návštěvy zrovna v sobotu, protože dům lze navštívit v průběhu celého roku.

Rychlá výstavba a úspora u dřevostaveb vítězí

Tentokrát mě zajímaly spíše názory návštěvníků. Mluvila jsem se sympatickým párem z Valašského Meziříčí. Libor Kubečka mi sdělil, že se chystají stavět a jsou s manželkou víceméně rozhodnuti pro dřevostavbu. Důvody jsou jednoduché. Rychlá výstavba a úspora. Den dřevostaveb byl pro ně spíše potvrzením správnosti jejich rozhodnutí, domy firmy VEXTA se jim líbí, a navíc vzorový dům je nejblíže jejich bydlišti.

Druhý pár, který jsem oslovila, byl z Rýmařova. Právě se rozhodovali mezi zděným domem a dřevostavbou. V dřevostavbě byli poprvé a vzorový dům Morava si vybrali proto, že je nejblíže jejich bydlišti. Tak jako většinu dalších je zaujala rychlost a jednoduchost výstavby dřevostaveb a konečné rozhodnutí, jaký stavební systém zvolí pro svůj dům, předpokládají během zimy.

Lidé dřevostavbám rozumí

Do týmu firmy VEXTA a.s. patří obchodní manažer Ing. Libor Matějka, který trpělivě během celého Dne otevřených dřevostaveb odpovídal na technické i obchodní otázky zájemců. V neformálním rozhovoru mi potvrdil, že zájemci o dřevostavby jsou v současné době mnohem poučenější než dříve, často diskutují technické detaily a už se prakticky nevyskytují dotazy na to, jaký je rozdíl mezi zděnou stavbou a dřevostavbou a na mýty, jako jsou například myši, požár či hniloba. To už se podařilo osvětou vyvrátit. Jednou z největších výhod dřevostaveb je rychlost výstavby. Montáž dřevostavby trvá dva až tři měsíce, mnohem větší „zdržení" ale podle Libora Matějky představuje získání stavebního povolení, které někdy trvá 8-14 měsíců.

Den otevřených dřevostaveb 2020

První sobotu v říjnu v roce 2020 se bude konat další Den otevřených dřevostaveb. Je to sice poněkud brzy, ale přesto přijměte pozvání. Sledujte informace na www.dendrevostaveb.cz a přijďte se podívat!


mail-ico-poptavka

Líbí se vám typový dům VEXTA B106? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Firma VEXTA má za své dlouholeté působení na trhu již desítky úspěšných realizací dřevostaveb rodinných domů na klíč. Dřevostavby VEXTA splňují ta nejnáročnější kritéria na kvalitu, řemeslné provedení a úsporné bydlení. Použitá technologie umožňuje stavět domy za zajímavé ceny a navíc ve velmi krátkých realizačních termínech.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Připravila: Zoja Skopalová
Redakčně upraveno pro web

DaS 6-2019

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop