Podlahy, okna, dveře aneb interiérové základy v roubence

Podlahy, okna, dveře aneb interiérové základy v roubence

Redakce | Úterý, 09. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Zvenku už roubenka zdánlivě působí jako hotová stavba, ale uvnitř nás čeká ještě hodně práce. Prostor je třeba rozčlenit na jednotlivé místnosti pomocí příček. Podlahu tvoří zatím jen hrubý beton a chybí okna i dveře.

6. díl: Jak jsme stavěli roubenku aneb interiérové základy


Příčky jsou konstrukce, které rozdělují jednotlivé místnosti, ale nemají nosnou funkci (nepodepírají strop). V roubenkách se můžeme setkat se dvěma typy příček. Zděné příčky se obvykle používají v přízemí. Mají vysokou hmotnost, a tedy lepší akumulační a akustické vlastnosti. Nevýhodou je vyšší pracnost, nutnost řezat drážky pro instalace a vyšší cena daná tím, že příčky se musí omítat. Příčky jsou nejčastěji zděny z cihelných bloků (například Porotherm) nebo porobetonových tvárnic (například Ytong).

Lehké montované příčky se obvykle používají v podkroví. Nejprve se postaví nosná konstrukce z ocelových profilů nebo dřevěných trámků, která se následně opláští deskami nebo palubkami. Do dutiny se vkládá akustická izolace. Výhodou je rychlost výstavby a vyloučení mokrých procesů. Montované příčky vyžadují vyšší součinnost řemesel, protože před jejich zaklopením musí být provedeny všechny instalace.

V místech, kde budou namontovány zařizovací předměty, kuchyňské skříňky nebo radiátory je třeba přidat výztuhy. Opláštění příček se provádí nejčastěji sádrokartonovými deskami. Z důvodu vyšší pevnosti a lepší akustiky se doporučuje montovat dvě desky na sebe z každé strany příčky (zejména mezi ložnicemi).

Alternativou je použití sádrovláknitých desek (například Fermacell), které jsou pevnější. U příček je třeba pamatovat na způsob napojení na okolní konstrukce. Příčka se nenapojuje přímo na strop, ale ponechá se malá mezera vyplněná pružným materiálem a překrytá lištou. Ještě složitější je napojení příčky na roubenou stěnu. V roubené stěně se obvykle vyřízne drážka, do které se příčka zasune.

DrevoaStavby.cz | Zděné příčky v přízemí roubenky

obr.: Zděné příčky v přízemí. Foto: Martina Hepnerová

DrevoaStavby.cz | Lehké příčky v podkroví roubenky

obr.: Lehké příčky v podkroví. Foto: Martina Hepnerová

Těžké a lehké podlahy v roubence


Obdobně jako příčky lze podlahy rozdělit na lehké a těžké. Lehké podlahy se používají obvykle v podkroví nebo při rekonstrukcích. Těžké podlahy se uplatní zejména v přízemí v kombinaci s podlahovým topením. V přízemí se u těžkých podlah do souvrství podlahy přidává hydroizolace a tepelná izolace. Potrubí podlahového topení se instaluje do systémové desky, která se následně přebetonuje nebo zalije samonivelační hmotou. Na připravený povrch se položí nášlapná vrstva podlahy.

Roznášecí vrstva lehké podlahy je tvořena lehkými deskami (například dřevotřískové, sádrovláknité, sádrokartonové apod.). V konstrukci nesmí chybět akustická izolace, která brání přenosu kročejového hluku do spodního podlaží. Přesto mají lehké podlahy horší akustické vlastnosti než těžké podlahy. Naopak výhodou je rychlá montáž, vyloučení mokrých procesů a nižší hmotnost, což se hodí hlavně u rekonstrukcí.

DrevoaStavby.cz | Betonová podlaha v přízemí

obr.: Betonová podlaha v přízemí. Foto: Martina Hepnerová

DrevoaStavby.cz | Lehká podlaha v podkroví roubenky

obr.: Lehká podlaha v podkroví. Foto: Martina Hepnerová

Druhy podlahových krytin v roubenkách


Keramická nebo kamenná dlažba

  • Velmi tvrdá a odolná podlaha, po které můžete bez obav chodit ve venkovní obuvi a která výborně vede teplo z podlahového topení.
  • Odolává vlhkosti a dobře se udržuje.
  • Nevýhodou je chladný povrch podlahy v létě.

Dřevěná podlaha z prken

  • Je s oblibou používána ve světnici a v ložnicích, tedy všude tam, kde se pohybujeme na boso. Doporučuje se použít tvrdší dřeviny (například modřín, buk, dub), které nejsou tolik náchylné na poškrábání jako měkké dřevo.
  • Důležité je použít vysušené řezivo, aby se prkna později nezkroutila.
  • Povrch se impregnuje olejem nebo lazurou, což zajistí odolnost proti vlhkosti a znečistění.
  • Podlahu z masivních prken nelze kombinovat s podlahovým topením, protože špatně vede teplo.

Dřevěná vícevrstvá podlaha

  • Je vyrobena z více vrstev v celkové tloušťce 10–15 mm. Horní vrstva dřeva má jen kolem 4 mm.
  • Je tenčí a tvarově stabilnější než masivní prkna, proto je obvykle vhodná pro podlahové topení (záleží na doporučení výrobce).
  • Podlaha se pokládá jako plovoucí nebo lepená k podkladu.

Přírodní podlahy

  • Do této kategorie můžeme zařadit korkovou podlahu a podlahu z přírodního linolea (marmoleum).
  • Obě podlahy se dobře udržují a jsou příjemné pro bosou chůzi.

Celoplošné lepené podlahy

  • K levnějším typům podlah patří celoplošné koberce a linoleum, které lze použít například v pokojích v podkroví.

Okna v roubence


U roubenek se setkáváme se dvěma typy dřevěných oken, která se zásadně liší svou konstrukcí. Kastlová nebo špaletová okna se skládají ze dvou samostatných křídel, vnějšího a vnitřního, která se otvírají nezávisle na sobě. Prostor mezi křídly je tvořen dřevěným rámem. Kvůli lepší tepelné ochraně se vnější křídlo zasklívá izolačním dvojsklem. Vnitřní křídlo má pouze jednoduché zasklení.

Kastlová a špaletová okna se drobně liší v konstrukčních detailech. Jejich cena je zhruba dvojnásobná až trojnásobná oproti běžným typům dřevěných oken. Eurookna se vyrábějí z dřevěných euro hranolů. Zasklení se provádí izolačním dvojsklem nebo trojsklem, které zajistí výbornou tepelnou ochranu. Pokud se eurookna doplní dřevěnou špaletou z venku i zevnitř, jsou vizuálně podobná předchozímu typu oken. Výhodou je nižší cena.

Povrch oken se dnes již ve výrobě opatřuje velmi kvalitními lazurami, které vydrží desítky let. Není třeba se obávat, že nátěr je třeba obnovovat každých pár let. Ve štítech se vyplatí přidat nad okna malou plechovou nebo dřevěnou stříšku, aby voda nemohla zatékat za rám. Na bočních stěnách jsou okna chráněna před deštěm přesahem střechy.

DrevoaStavby.cz | Špaletová okna v roubence

obr.: Špaletová okna. Foto: Martina Hepnerová

Dveře v roubence


Vchodové i interiérové dveře se obvykle zhotovují na míru u truhláře. Vyrábějí se nejčastěji z dřevěného masivu. Členění a povrchová úprava záleží na individuálním požadavku zákazníka. Ve stejném designu se zhotovuje i obložková zárubeň kolem dveří.

U vchodových dveří máme navíc požadavek na tepelněizolační vlastnosti a bezpečnost. Dveřní křídlo je silnější než u interiérových dveří. Kování by mělo být bezpečnostní.

Interiérové dveře v roubenkách mají nejčastěji kazové členění. Mohou být plné nebo částečně prosklené. Prosklením můžeme přivést světlo z pokoje například do neosvětlené chodby. Pozor ale, aby nás světlo za dveřmi nerušilo v noci.

DrevoaStavby.cz | Interiérové dveře v roubence

Foto: Martin Zeman

Zkušenost s bydlením v roubence


Naše roubenka je z části zděná, z části roubená. Příčky jsou pouze ve zděné části, proto jsme zvolili stejný materiál jako u obvodových stěn – cihelné bloky Porotherm. Zděné příčky zlepšují akumulační vlastnosti domu. Zároveň jsou v nich ukryté rozvody vodovodu a kanalizace, které se v roubených stěnách nedají vést. Naopak v podkroví máme lehké příčky a podhledy ze sádrokartonových desek a palubek.

Obdobně máme vyřešeny i podlahy. Ve zděné části v přízemí jsou betonové podlahy, které v sobě ukrývají teplovodní podlahové topení. Ve světnici a v podkroví máme lehké podlahy z modřínových prken. S touto dřevinou máme výborné zkušenosti, protože je odolná proti poškrábání a dobře se doplňuje s borovicovým i smrkovým dřevem na stěnách.

Okna máme dřevěná z europrofilů s izolačním dvojsklem. Dřevěné vchodové dveře jsou ve dvou odlišných barvách. Ze zahrady jsou dveře hnědé a z ulice jsou dveře červené. Záměrně jsme zvolili neobvyklou barvu, která se stala naším domovním znamením. Interiérová dveře jsou z borovicového dřeva v přírodním odstínu.

DrevoaStavby.cz | Ing. Martina Hepnerová
Martina Hepnerová
spolumajitelka roubenky, profesně se zabývá projektováním rodinných a rekreačních domů včetně roubenek, inspekcemi nemovitostí a technickým poradenstvím

Autor článku: Ing. Martina Hepnerová

SaR 4-2021

 


Předchozí díly seriálu: Jak jsme stavěli roubenku

1. Jak jsme stavěli roubenku
 
2. díl Jak jsme stavěli roubenku
 
3. díl Jak jsme stavěli roubenku
 
4. díl Jak jsme stavěli roubenku
 
Střecha a podkroví v roubence
 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop