Dřevostavby do zahrady: <small>altány i grilovací domky</small>

Dřevostavby do zahrady: altány i grilovací domky

Michal Babor | Neděle, 22. květen 2011 | | Aktualizováno Pondělí, 27. leden 2020

Přidat na Seznam.cz

Bez drobných staveb se obejde málokterá zahrada. Domky na zahradní nářadí a techniku, altány, pergoly či loubí mohou nejen sloužit svému užitku, ale zároveň také ozdobit zahradu a nabídnout další možnosti jejího využití. Co třeba takový grilovací domek nebo zahradní pavilon?

Drobné dřevostavby v zahradě mohou plnit různou funkci a mohou mít také celou řadu podob. Nejlevnější typizované nářaďové domky zakoupíme v hobbymarketech i u specializovaných firem, altány a zahradní besídky jsou už spíše úkolem pro tesaře či truhláře, i když také v tomto oboru lze vybírat z bohaté nabídky standardizovaných staveb.

Gril? Ne, grilovací domek

Novinkou posledních let jsou zahradní domky pro grilování nebo saunování. Historie grilovacích domků sahá svým původem do arktického Laponska, kde kočovní Sámové lovili losy a v těchto domcích bydleli.

Původní stavby ze sobolích a losích kožešin dnes nahradilo kvalitní borové dřevo, které dodá stavbě osobitý vzhled a vůni, především pokud se jedná o borovici severskou, na dotek hladkou jako sklo.

V dřevěném domku se může shromáždit až několik desítek lidí a celá oslava anebo setkání se může konat uvnitř jedné unikátní místnosti s osobitým vzhledem. Interiér nabízí kromě grilu a mobiliáře také tři místa k přespání.

grilovací domek interiér

Foto: Kylpyla

Sauny jako dřevostavby

Na rozdíl od grilovacího domku má saunovací domek navíc tepelnou izolaci a ventilaci. Vybavení interiéru se nijak neliší od standardní sauny, velmi zajímavou možností je domek, který obsahuje část pro grilování i pro saunování pod jednou střechou – oddělení pro saunování je izolováno od části pro grilování.

saunovaci-domek-zahradni-sauna-exterier

Obr.: Saunovací domky s klasickou severskou nebo moderní architekturou. Zajímavou možností je kombinace sauny a grilu. Foto: Garpa

saunovaci-domek-zahradni-sauna-interier

Zahradní domky a altány

Následující obrázky představují výběr nejrůznějších typů drobných zahradních staveb. Všechny jsou samozřejmě ze dřeva, ale liší se stylem, účelem, místem původu a samozřejmě také pořizovacími náklady.

zahradni-domek-drevostavba-exterier-garpa

Obr.: Letní romantika v zahradním domku, který se hodí na větší pozemky a v němž je možné i příležitostně přespat. Foto: Garpa

zahradni-domek-drevostavba-interier-garpa

Zahradní pavilon ze dřeva

drevostavba-zahradni-pavilon-zelena-strecha-letni-kuchyne

Obr.: Ve velké zahradě může být zahradní pavilon místem, kam se přesune letní bydlení. Individuální řešení zahradní stavby může respektovat architekturu domu, výhodou typizovaného produktu je zpravidla nižší cena. Foto Lignum a Unopiu

zahradni-drevostavba-zahradni-pavilon-exterier

zahradni-drevostavba-zahradni-pavilon-interier

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop