Jaro se blíží. Dřevěné palety jsou originální způsob, jak vylepšit zahradu za pár korun

Jaro se blíží. Dřevěné palety jsou originální způsob, jak vylepšit zahradu za pár korun

Jiří Kuthan | Pátek, 28. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Hledáte inspiraci pro jarní úpravy své zahrádky či terasy? Možná ji naleznete v kreativních výtvorech, jejichž společným jmenovatelem jsou oblíbené europalety. Za rozumnou cenu lze vytvořit originální kousek a zároveň uspokojit své kutilské já. Je libo zahradní nábytek, houpačku, nebo záhonek na bylinky? Nebo snad rovnou zahradní domek? Pojďme se podívat na několik nápadů, které vznikly z obyčejných dřevěných palet.

Zahradní nábytek z palet

Palety můžete použít v surovém stavu tak, jak jsou, nebo je opatřit povrchovou úpravou. Zejména pro použití na zahradní nábytek, který bude sloužit třeba k sezení, je dobré paletu očistit, obrousit a nalakovat.

sikovne-napady-z-drevenych-palet

dreveny-zahradni-nabytek-z-palet

dreveny-zahradni-nabytek-z-palet-kolaz

Vyvýšený záhon z palet

Založení klasického horizontálního záhonu je velmi jednoduché. Paletu můžeme ze spodní strany opatřit netkanou textilií, abychom do všech prostor dostali zeminu rychle a bez práce. Dáváme tolik zeminy, aby nám při prvním zafoukání neodletěla. Sázet můžeme okrasné rostliny, bylinky i zeleninu. Po realizaci nesmíme zapomínat na dostatečnou zálivku, jelikož zemina velmi rychle vysychá.

drevene-palety-v-zahrade-sazeni-rostlin

vyvyseny-zahon-z-drevenych-palet

pestovani-rostlin-v-zahonu-z-drevenych-euro-palet

Vertikální zahrada z palet

Máte jen malou terasu či balkon, ale chcete mít alespoň malý kousek zahrady doma? Vertikální zahrádka z europalety je jedním z elegantních řešení. Na vytvoření takové zahrádky potřebujeme jednu starou paletu, netkanou textilii, svorky a svorkovačku, zeminu a sazenice.

Spodní stranu palety potáhneme dvojitou vrstvou netkané textilie, v horizontální poloze paletu naplníme zeminou a vysazujeme sazenice (jednoletky, bylinky, hlávkový salát, měsíční jahody...). Paletu je vhodné nechat nějakou dobu v horizontální poloze, aby rostliny mohly zakořenit a růst chvíli v přirozené poloze. Jednodušší cestou k vertikální zahrádce z palety je zavěsit na ni osazené květináče.

paleta-jako-vertikalni-zahradapaleta-jako-vertikalni-zahrada-na-balkone-domu

vertikalni-zahrada-zahony-z-drevenych-palet

vertikalni-zahradna-z-europaletypaleta-vertikalni-zahradka

 

Zahradní domek z palet

Fantazii se meze nekladou a díky univerzálnosti palet z nich jde vytvářet i neotřelá architektura. Proč si tedy nepostavit originální zahradní domek.

zahradni-domek-z-drevenych-palet-exterier

zahradni-domek-z-drevenych-palet-interier

zahradni-domek-z-drevenych-palet-interier-kvetiny

Co je vlastně europaleta?

Europaleta je v Evropě velmi rozšířenou výměnnou transportní paletou. První europaleta byla standardizována pro železniční dopravu a při nakládání zboží ušetřila více než deset procent času díky snadné manipulaci. Velmi rychle se začala používat jako šikovný prostředek, který usnadní převážení téměř jakýchkoli produktů.

drevena-euro-paletasklad-drevenych-euro-palet

 

Je velmi detailně normovaná. Její plocha je 0,96 m² a rozměry 1200 × 800 × 144 mm (délka × šířka × výška). Vlastní váha palety je mezi 20–24 kg podle vlhkosti dřeva. Je spojená 78 speciálními hřebíky. Používají se různé typy dřeva – od jehličnanů (smrku, jedle, borovice) až po listnáče (např. dub, jasan, olše).

Europaleta je takzvaně výměnná paleta, která se po vyprázdnění nevrací odesílateli, ale nakládá se na ni další zboží, nebo se předává spediční firmě. Palety tedy zůstávají neustále v oběhu, prodávají se, vykupují a vyměňují kus za kus.

drevene-euro-palety-vyrobni-hala


Podmínky pro výrobu a opravu europalet jsou definovány až do umístění jednotlivých hřebíků. Přesto se objevují falešné europalety. Ty nejsou vyrobeny v souladu s příslušnou normou. Většinou nedosahují kvality palet vyrobených podle normy. Pro výrobu jsou použity nekvalitní nebo rozměrově ošizené konstrukční díly. Značky, které signalizují splnění přísných pravidel European Pallet Association jsou EUR a EPAL.

I použité palety musejí splňovat řadu podmínek. O chybějící značce se netřeba zmiňovat, neprojde ani paleta s chybějícím prknem či prkny, shnilá, špinavá, poškozená tak, že jsou vidět hřebíky.  Palety jsou k sehnání v různých skladech či na stavbách. Existují i výkupny palet. Cena použitých kusů se odvíjí od jejich stavu, nejčastěji se pohybuje okolo stokoruny. Nové seženeme za cenu okolo dvou set za kus.

zahradni-nabytek-z-drevenych-palethoupacka-z-palet


Mohlo by vás zajímat:

kuchyne-z-palet-interier-design-drevo
 
Vaše komentáře (13)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop