Zahrada a dřevostavba v harmonii

Zahrada a dřevostavba v harmonii

Markéta Gajdošová | Pátek, 21. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

V dnešním uspěchaném světě se harmonie pomalu stává luxusním zbožím. Přesto se ji snažíme čím dál tím častěji hledat na každém kroku. Někdo si rád čas od času zaplatí několikadenní relaxační dovolenou v lázních, jiní hektičnost každodenního života přebíjejí materiálními radostmi. Další se zase snaží najít klid v moudrech našich babiček nebo se obracejí k učení dálného východu.

Pro dosažení pocitu harmonie nemusíme však nikam cestovat ani jej hledat v e-shopech či obchodních centrech. Harmonického stavu můžeme klidně dosáhnout i doma. Už obyčejná zahrada spojená s dřevostavbou má na naši psychickou pohodu ohromný vliv. A pokud se při zařizování své zahrady rozhodnete inspirovat radami feng-šuej, pozitivní energie vás bude provázet i v ten nejtemnější den.

Jak na zahradu podle feng-šuej?

Základem feng-šuej zahrady je svým způsobem minimalismus. Měla by být co nejprostornější, aby přes ní mohla volně proudit veškerá pozitivní energie neboli čchi. Ze stejného důvodu bychom zde měli mít i dostatek cestiček. Důležitou součástí zahrady podle feng-šuej je také život. Přilákejte do ní motýly a včely dostatkem ovocných stromů a kvetoucích květin. V zahradě nesmí chybět ani zdroj vody, ať už formou přírodního koupání, jezírka nebo snad jen fontány.

zahrada-harmonie-feng-shui-cesta

Základy feng-šuej v kostce

Pokud bychom hledali překlad slov feng-šuej, dozvěděli bychom se, že znamenají „voda" a „vítr". Právě voda a vítr jsou dva základní elementy, které se v Číně tradičně spojovali se zdravím a bohatstvím. V případě, že jsou zmíněné elementy v rovnováze, přinese nám dobré feng-šuej bohatství, zdraví a štěstí. Naopak, v případě nesouladu, nás nic dobrého nečeká.

Feng-šuej svou současnou podobu začalo pomalu získávat už před více než třemi tisíci lety a některé jeho části sahají dokonce až šest tisíc let do historie. Feng-šuej má nejblíže k náboženskému směru taoismu. Pracuje totiž s energií čchi, která se nachází všude kolem nás. Kromě toho v sobě spojuje moudrosti mnoha dalších učení, včetně filozofie nebo astrologie.

Tato východní moudrost však zdaleka není jen pro lidi, kteří souzní s taoismem a čchi. Doporučení feng-šuej jsou sice občas pro některé jedince příliš obklopené esoterickým povídáním, to však nic nemění na tom, že z něj můžeme čerpat spoustu tipů, které nám pomohou vytvořit krásný interiér nebo zahradu, kde se budeme cítit zkrátka příjemně.

Feng-šuej zahradu nejčastěji nacházíme právě u dřevostaveb. Snad je to tím, že jejich majitelé si často volí život v souladu s přírodou a hodnotami, právě s tímto učením souznícími. Možná proto, že je samotná dřevostavba mnohdy plná pozitivní energie, kterou podvědomě chceme přenést i do ostatních aspektů našeho života.

zahrada-harmonie-feng-shui-jezirko

Zařídit si zahradu podle feng-šuej nemusí být nijak finančně ani časově náročné. Nejdůležitější je řídit se podle energetických zón a elementů, které nás v životě vedou.

5 elementů feng-šuej

Při návrhu zahrady či interiéru v duchu feng-šuej se často setkáme s pěti elementy. Jedná se o dřevo, vodu, zemi, oheň a kov. Pojďme se podívat, co představují.

Dřevo

thumb feng-shui-element-drevoDřevo je symbol kreativní energie. Pomáhá získat inspiraci a motivaci. Často je spojované také s vášní. Jeho ročním obdobím je jaro a barvou zelená. Podle teorie feng-šuej očišťuje energii čchi. Právě dřevem jsme ve dřevostavbě obklopeni nejvíce, a vliv jeho energie tak můžeme pociťovat nejčastěji.

Voda

thumb feng-shui-element-vodaS vodou se pojí kariéra a peníze. Její tok nám pomáhá odpoutat se od věcí, které nepotřebujeme. Stojatá voda nám naopak pomáhá přijmout věci nové, okolní energii naplňuje klidem a obnovuje její sílu. Vodní element je spojen se zimou a s modrou barvou.

Kov

thumb feng-shui-element-kovKov spojuje všechny elementy. Stimuluje naši mentální sílu, stejně jako intelektuální schopnosti. Pokud se nacházíme v jeho blízkosti, měli bychom pociťovat větší soustředěnost. Kov se pojí s podzimem a šedou či stříbrnou barvou.

Země

thumb feng-shui-element-zemeZemě nabízí stabilitu. Pocit harmonie a domova. Z tohoto elementu vyzařuje podpora a tím posiluje pocit bezpečí a současně také pohodlí. Její barva je hnědá a obdobím konec léta.

Oheň

thumb feng-shui-element-ohenPrávě oheň je ve feng-šuej považován za nejsilnější element. Představuje energii, vášeň a také změnu. Oheň neodmyslitelně patří k letnímu období a jeho barvou jsou žlutá, oranžová a samozřejmě červená.

Každý z těchto elementů má v prostoru své předem určené místo v jedné z devíti energetických zón, které má podle feng-šuej každý prostor. Jaké zóny to jsou a jak je najít?

9 energetických zón zahrady podle feng-šuej

Ať už chceme v duchu feng-šuej zařídit zahradu (nebo i interiér), v prvním kroku si požadovaný prostor rozdělíme to devíti energetických zón na základně světových stran. Každá z těchto zón v teorii feng-šuej symbolizuje určitou oblast našeho života a tomu by mělo odpovídat i její zařizování.

Severní energetická zóna

Sever by v našem rozvržení měl být u vchodové části na zahradu. Tato zóna reprezentuje kariéru a záhadnost samotného života, i jeho plynutí. Ideální jsou tmavé barvy, nemusíme se bát dokonce ani černé či fialové. Severní zóna zahrady náleží k vodnímu elementu a vyniká zde například jezírko nebo květiny v modrém barevném spektru.

Severovýchodní energetická zóna

Severovýchodní energetická zóna představuje vědění a moudrost naší feng-šuej zahrady. S touto zónou se pojí element země. Je vhodné ladit ji do oranžových a žlutých barev. Zvlášť dobře tu bude fungovat lavička pro chvíle odpočinku s knihou, ale také například socha. Pokud se věnujete józe či meditacím, právě toto místo vaší zahrady je pro ně jako stvořené.

zahrada-harmonie-feng-shui-buddha-zahradni-socha

Severozápadní energetická zóna

V severozápadním koutě vaší zahrady hledejte podporu a přátelství. Severozápad zároveň představuje podzimní sezónu a jeho elementem je kov a takové k němu patří také barevné ladění. Vedle určitě nesáhnete s šedou či stříbrnou, hodí se k němu také barva hnědá nebo zlatavá. Pokud chcete do tohoto kouta přidat nějakou ozdobu, dobře zde poslouží obzvláště kovové předměty či kameny.

Jižní energetická zóna

Jih představuje léto a úspěch. Jeho barvou a elementem je oheň a tvarem trojúhelník. Právě v jižním koutu své feng-šuej zahrady můžete plně popustit uzdu své fantazii a užít si rozmanitých barev. Dobře zde působí snad každá veselá barva. Růžová, oranžová, rudá nebo fialová, ať už máte rádi jakoukoliv kombinaci, právě zde je její místo.

Jihovýchodní energetická zóna

S jihovýchodním koutem je podle čínského učení spojeno jaro a bohatství. Stejně jako severovýchodní zóna je i tato spojena se zemí a půdou a její dominantní barvou je tak hnědá společně se zelenou. Určitě neuděláte chybu, pokud právě na tomto místě zasadíte ovocné stromy a jako dekorace se zde bude obzvláště krásně vyjímat kamení.

zahrada-harmonie-feng-shui-dekorace-kameny

Jihozápadní energetická zóna

Jihozápadní energetická zóna je spojována s láskou a přitažlivostí, ale současně také s čistotou. Jeho hlavním elementem je země a tvarem čtverec. Veškeré dekorace a vybavení tohoto koutku se mají umisťovat pouze v párech, protože právě párům je jihozápad zasvěcen. Barevné ladění feng-šuej opět doporučuje v oranžových a žlutých barvách.

Východní energetická zóna

Stejně jako u jihovýchodní části, i samotný východ spojuje feng-šuej s jarem a jeho elementem je dřevo. Ideálním tvarem v tomto místě je obdélník a právě východní koutek je nejvhodnější pro pěstování bylinek. Sem můžete zasadit také větší a exotické stromy nebo českou slivoň švestku.

Západní energetická zóna

Právě zde se schází rodina. Převažující barvou by zde měla být bílá, společně se šedou a stříbrnou. Jak jste z barev jistě poznali, elementem západu je kov. Na západ se hodí kruhové tvary a zde bychom měli mít nejvíce nábytku, však je také místem k rodinným sešlostem. Ideální je samozřejmě nábytek kovový, hodí se sem však také kámen a různé zvonkohry. Západ je skvělým místem pro zasazení keřů hrajících všemi barvami.

zahrada-harmonie-feng-shui-zahradni-nabytek-posezeni

Centrální zóna

Centrální zóna, neboli také zóna taj-či, je středem, jenž spojuje všechny předchozí prvky a elementy. Nejdůležitějšími barvami jsou na tomto místě žlutá a zelená. Střed má být udržován v minimalistickém duchu. Jeho základem je čistota. V našem životě je právě tento střed centrem harmonie a rovnováhy, a proto bychom se o něj měli starat nejdůkladněji.

 

Načerpejte další informace a inspiraci pro vaši zahradu a vytvořte si harmonický domov v dřevostavbě.

Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop