Moderní zastínění terasy. Jak si užít čas venku za každého počasí?

Moderní zastínění terasy. Jak si užít čas venku za každého počasí?

Komerční sdělení | Pondělí, 14. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby se neobejdou bez terasy. Prozradíme vám, jak si udělat společný čas s přáteli i odpočinek na terase ještě pohodlnější.


Výběr materiálu a místa pro odpočinek na terase

Při plánování terasy je důležité zvážit, jaký zvolíte materiál pro stavbu terasy, na jakou světovou stranu ji budete orientovat a jak terasu zastíníte. K dřevostavbě se nejvíce hodí terasy ze dřeva, které jsou ale náročné na údržbu.

Oblíbenou alternativou k dřevěným terasám se proto staly kompozitní dřevoplastové terasy, které se vyznačují vysokou nosností, voděodolností a nehořlavostí. Jsou opatřeny ochrannou vrstvou, která zabrání vzniku škrábanců a skvrn.

Umístění terasy se odvíjí od vašich individuálních požadavků. Upřednostňujete-li stín a chládek, pak terasu orientujte spíše na sever nebo východ. Teplomilné osoby by měly umístit terasu spíše na jižní stranu domu. Pokud svoji terasu budete směrovat na západ, pak musíte počítat s večerními ostrými paprsky zapadajícího slunce.

Climax markyza_Kaseta (4)

obr.: Markýza Kaseta ochrání před sluncem terasu i vnitřní prostor stavby. Foto: Climax.cz


Nepodceňte zastínění venkovní terasy

Terasa slouží zejména k odpočinku a relaxaci. Je také místem společných setkání s rodinou a přáteli. Během teplých dní, kdy zatoužíte načerpat čerstvý vzduch a chytat teplé sluneční paprsky, ale efektivně nahradí i pracovnu, hernu nebo jídelnu.

Aby vám byla příjemným útočištěm i v době letních veder, myslete na zastínění venkovní terasy. Například výsuvná markýza je účinným a elegantním doplňkem a ochrání před horkem nejen vás, ale i venkovní nábytek nebo dlažbu na terase a zabrání přehřívání přilehlého pokoje.

Instalace markýzy na terasu nevyžaduje náročné stavební úpravy, ale u dřevostaveb je potřeba dávat pozor, jestli se v místě kotvení nachází masivní dřevo. Proto se pro její montáž doporučuje využít služeb odborné firmy. Markýzy se vyrábějí z látek, které jsou impregnované, odolné proti namáhání a jejich barvy nevyblednou.

Terasu tak můžete zastínit podle vašeho vkusu a vytvořit trendový exteriér vašeho domu. Vybírat můžete ze široké škály barev i dekorů textilií. Kazetové markýzy můžete před deštěm svinout do hliníkového boxu, který látku ochrání před mechem a plísněmi.

K moderním dřevostavbám se hodí například markýza Kaseta s hranatým boxem, která vyniká svým elegantním designem a velkým výsuvem. Bez problému vám tak zastíní celou plochu terasy.

Climax markyza_Kaseta (2)

obr.: Venkovní terasy skvěle zastíníte pomocí markýzy s výsuvným volánem. Foto: Climax.cz


Zbraň proti nízkému slunci

Pokud je vaše terasa situována na západ, pak jistě oceníte možnost doplnit vybrané typy markýz o přídavný volán. Ten totiž neplní jen ozdobnou funkci, ale zajistí vám příjemný stín i při nízkém večerním slunci. Pevný volán je dlouhý zpravidla 20 až 30 cm, délku výsuvného volánu lze libovolně nastavit.

Aby vám volán při pohybu po terase nepřekážel, je proto potřeba umístit markýzu dostatečně vysoko. O výsuvný volán můžete doplnit například prvotřídní kazetovou markýzu Kaseta, která je ideální volbou pro zastínění velkých teras. Její výsuv je až 4 metry a dokáže zastínit plochu širokou až 13 metrů.

Před nepříjemnými nízkými paprsky vás také ochrání boční zastínění terasy. Boční markýza na terasu slouží jako zástěna nejen před ostrým večerním sluncem, ale také před bočním větrem a dopřeje vám potřebné soukromí.

Její látku lze ukotvit do fasády domu nebo do speciálního stojanu. Ve staženém stavu je látka ukryta v boxu, nehrozí tak její znečištění a poškození. Boční markýza se ovládá ručně pomocí madla.

Climax bocni markyza_SIDA

obr.: Markýza Sida jako boční zastínění terasy chrání před větrem. Foto: Climax.cz


Snadné a pohodlné ovládání stínění nejen na terase

Pokud se vám nechce při každém dešti a silném větru vycházet ven a zastínění terasy ručně zatahovat, můžete si pořídit markýzu na elektrický pohon.

Její motory pak můžete ovládat pomocí dálkového ovladače, nebo ještě pohodlněji a odkudkoliv přes aplikaci v chytrém telefonu. Elektrický pohon navíc pomáhá snižovat mechanické namáhání markýzy a prodloužit tak její životnost.

Markýzu navíc můžete doplnit o inteligentní čidla, díky kterým bude sama reagovat na nepříznivé počasí. Jakmile začne foukat silný vítr, větrné čidlo vyšle signál k pohonu a látka se automaticky zatáhne. Otřesové čidlo zaznamenává vibrace způsobené větrem.

Na intenzivní horké sluneční paprsky zase reaguje sluneční čidlo. Díky tomu, že dá povel k vytažení markýzy, nebude dlažba na terase ani přilehlá fasáda horká. Vy si tak i po rozpáleném dni budete na terase moct užívat příjemný večer.

Climax markyza_Kaseta (1)

obr.: Zahradní markýzu Kaseta využijete na terasy dřevostaveb, zděných domů i balkonů. Foto: Climax.cz


Na terase nejen v létě

Chytře ovládanou markýzou s inteligentními čidly ale možnosti moderního vybavení terasy rozhodně nekončí. Během letních večírků, které se často protáhnou až pozdě do noci, se neobejdete bez osvětlení terasy. Té pravé atmosféry při různých událostech i odpočinku dosáhnete pomocí zabudovaného ozvučení.

Pobyt na terase si navíc můžete prodloužit i mimo letní sezonu, když terasu doplníte o vytápění. Horkovzdušný ventilátor ohřeje velmi rychle okolní vzduch. Elektrická sálavá topidla zase zahřívají přímo konkrétní předměty a osoby, díky tomu jsou účinné a úsporné na spotřebu energie.

Více informací o venkovních markýzách Climax→

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop