Tisk
Jak probíhá stavba, dřevostavba? Srubová, roubená, montovaná... Jaká jen chcete!

Jak probíhá stavba, dřevostavba? Srubová, roubená, montovaná... Jaká jen chcete!

Jindřiška Kleknerová | Pátek, 24. únor 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Pod pojmem dřevostavba si značná část z nás představí konkrétní stavbu, většinou asi srubovou anebo roubenou. Ti, kdo se o dřevostavby zajímají ( anebo už jednu mají případně ji plánují mít) vědí, že pod pojmem dřevostavba se skrývají také stavby montované - skeletové, sendvičové, panelové - nazvěte si je, jak chcete.

V naši malé rubrice o průběhu stavby najdete zcela jasné vysvětlení procesů, které u konkrétního typu dřevostavby vznikají. U panelové dřevostavby společnosti MS Haus se například celý dům vešel na jeden kamión, u stavby z lehkého skeletu společnosti WOOD SYSTEM trvala montáž na staveništi necelé 4 dny. Stavba z dřevěných panelů NOVATOP společnosti 3AE se stavěla pomocí jeřábu, který skládá na příslušná místa očíslované panely; stavba z těžkého skeletu společnosti TFH je z lepených hranolů a moderních tesařských styčníků. Jejich konstrukce se vyznačuje vysokou pohledovou kvalitou.

Na konec mé malé prezentace, u které si i já snaživě vše rovnám v hlavě, nám zbyly dva typy dřevostaveb z nejslavnějších.

A tak vězme, že nádherné horské roubenky vznikají tradiční českou technologií z masivních trámů, v rozích zatesaných na klasickou "rybinu".
„Stavíme z otesaných či ručně ohoblovaných prizem, jednotlivé klády jsou tedy značně nepravidelné a konické. Tento postup je sice pracnější, ale z pohledu trvanlivosti a celkového dojmu ze stavby zaručeně lepší. A není možné ho napodobit průmyslově", dodává Robert Malý z Volného sdružení řemeslníků Hoblina v článku Roubenka: Stavba dřevostavby z opracovaných masivních trámů.

Oproti tomu srub je z masivních kulatin a pochází původem z Kanady. Sloužil tady jako obydlí pro dřevorubce, kteří si vždy jako první pokáceli několik stromů, ze kterých si pomocí jednoduchých nástrojů postavili srub. 
Sruby mají mnoho výhod a specifických vlastností a nelze je zařadit do nějaké škatulky a porovnávat s jinými typy staveb. Výhody srubů by se daly popsat do samostatného článku, ale podstatné je jedno: Pokud chcete ve srubu bydlet, není prostor na kompromisy a je zapotřebí si tento sen splnit. Nabízíme vám pohled na to, jak se takový srub vyrábí.

Pročtěte si, proklikejte časově řazené fotografie, stavte anebo aspoň sněte...

V každém případě děkuji za pozornost a užijte si víkend

Jindřiška Kleknerová

 

Těžce zařaditelná publicistka s lehce technickými předpoklady. Zajímám se o texty začínající básněmi a končící optimalizovanými články s příslušným počtem klíčových slov… S pokorou bydlím v nové dřevostavbě a spravuji tento web. Obojí mi dělá radost.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop