Až pětině české populace hrozí, že v budoucnu nebude mít z čeho platit provoz domácnosti

Až pětině české populace hrozí, že v budoucnu nebude mít z čeho platit provoz domácnosti

Jiří Kuthan | Čtvrtek, 05. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Elektřina, plyn, vytápění – všechny energie neustále zdražují. Češi tak každý rok musí sáhnout hlouběji do své peněženky. Někteří se proto snaží víc šetřit. Pořizují si co nejúspornější spotřebiče a doma nechtějí plýtvat. Ale často je ve výsledku čeká zklamání.

Důvod je jednoduchý – omezením spotřeby sice ušetříme, ale uspořené peníze musíme znovu použít pro platbu za energie, protože dodavatelé opět zvýšili ceny. Domácnostem proto hrozí, že brzy nebudou mít z čeho platit. Evropská komise dokonce varuje, že tzv. energetická chudoba ohrozí až 20 % české populace.

Jen úsporné spotřebiče nestačí

České republice zatím nehrozí nedostatek samotných energií, ale neschopnost zaplatit za ně. Jednou z nejvíce ohrožených skupin jsou senioři, kteří bydlí v nevyhovujících bytech a domech. V nezateplených budovách se špatnými izolacemi a bez vyřešeného větrání budou muset za energie platit pořád víc a víc. Ale i samotná oprava domu může být nad jejich finanční síly a na podporu státu dnes nemohou spoléhat.

Češi se tak postupně učí, jak energetické zdroje využívat co nejefektivněji. Již nyní své domovy zateplují a pořizují si kvalitní okna. Kupují také šetrné spotřebiče, úsporné kotle i solární panely. To je sice chvályhodné, ale pro významnou úsporu, která by zamezila hrozbě energetické chudoby, je potřeba udělat víc. Řešení přinášejí pasivní domy a byty, které dokážou výrazně snížit provozní náklady domácností.


"Energetická chudoba v pasivním domě nehrozí."


Jenom za vytápění vynaloží běžná domácnost v panelákovém bytě ročně 25 až 30 tisíc korun. Když si pořídí zdravé bydlení v energeticky úsporném bytě, ušetří až 85 % nákladů na vytápění oproti klasické novostavbě. Ceny všech energií navíc dlouhodobě rostou, takže i úspory se postupem času zvyšují.

Zdravé a úsporné bydlení směřuje k aktivním domům

Přestože je provoz takového bydlení finančně výhodný a ohleduplnější ke zdraví jeho obyvatel, je překvapivé, že se v Česku staví stále velmi málo úsporných domů. Přitom směrnice Evropské unie o energetické náročnosti budov předepisuje, aby do konce roku 2020 všechny nové domy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie.

V energeticky úsporném bydlení lze ušetřit Až 85 % nákladů na vytápění oproti klasické novostavbě.

Také v případě rekonstrukcí se stavebním povolením bude nutné dodržovat nové normy. Budovy budou muset být upraveny tak, aby spotřebovávaly na svůj provoz co nejméně energií.

Úsporné domy to díky rekuperaci odpadního tepla větraného vzduchu umějí. Vzduch odváděný z místnosti totiž předává ve výměníku teplo přiváděnému čerstvému vzduchu. Využívá se i teplo vyzařované domácími spotřebiči, vařením nebo lidskými těly. Navíc se díky řízenému větrání v bytech nehromadí škodlivý oxid uhličitý a jejich obyvatelé žijí ve zdravém prostředí.


Mohlo by vás zajímat:

Interiér senior bolest hlavy
 

Obecně mezi lidmi roste zájem o zdravý životní styl a také o snižování výdajů za energie. Pozornost se proto stále více obrací k energeticky úspornému bydlení. Zájemci o koupi domu nebo bytu však často netuší, co si mají pod pojmem pasivní stavba představit. Obávají se vysokých cen nebo složitých technologií. Toho se ovšem bát nemusí. Ceny pasivních staveb jsou srovnatelné s běžnými a technologie se ovládají velmi jednoduše.

Energeticky pasivní stavba je správnou volbou

Pro každého, kdo hledá pro sebe a svou rodinu komfortní a zdravé bydlení, v kterém může vytvořit spokojený domov, je pasivní stavba správnou volbou. V úsporném bydlení se nemusí bát vysokých nákladů a energetické chudoby.

Trvale udržitelné bydlení, které dnes již začíná směřovat k aktivním domům, je správnou a jedinou možnou cestou do budoucna, protože je šetrné k životnímu prostředí i ke spotřebě energií.

Připravil: Jan Řežáb

Redakčně upraveno pro web


Četli jste?

Nízkoenergetický, pasivní, nulový dům
 
drevostavba-nulovy-dum-drevena-fasada-solarni-panely
 
pasivni-dum-liberec
 
PD-2016
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop