Rekonstrukce venkovské usedlosti se jim podařila na výbornou

Rekonstrukce venkovské usedlosti se jim podařila na výbornou

Michal Babor | Čtvrtek, 19. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V zahraničí už, zdá se, pochopili, že venkovská sídla rozrůstající se o satelitní přílepky rychle ztrácejí svou staletími budovanou homogennost, a začínají podporovat spíše adaptaci starší zástavby na moderní bydlení nejen formou státních subvencí, ale i řady architektonických soutěží. Hned v několika z nich se na vítězných stupíncích objevila rekonstrukce malé usedlosti, kterou bychom si mohli dobře představit i v podmínkách české vesnice. Zatím se ale můžeme inspirovat v rakouském Burgenlandsku, konkrétně v malé obci Jois.

Dlouhý, úzký pozemek, obehnaný kamennou zdí, v zadní části uzavřený dřevěnou stodolou a v přední části se starým domem z 18. století, který se přimyká k hranici pozemku a stejně jako on je spíš delší než širší – takové byly výchozí podmínky.

Úkol zněl jasně: dřevěnou stodolu přebudovat na rodinný dům a ze starého domu bydlení pro hosty. Architekt Christian Prasser měl ale úplně opačnou představu: „Jediným místem, kde si mohou majitelé alespoň trochu užít zahrady, je prostor mezi stodolou a domem. Abychom tento prostor rozšířili, napadlo mě rozšířit ho i do stodoly. Naštěstí bývalí majitelé užívali pouze přední část starého domu, takže vzadu, kde byly chlévy a stáj, zůstalo vše při starém. Stejně na tom byla i stodola a přirozenou návaznost obou částí by byla škoda nevyužít."

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola

Nápaditost v nenápadnosti: Ačkoliv bývala stodola jen podružným hospodářským objektem, dnes prostoru (záměrně) dominuje. Pozornost na sebe poutá zejména černý „arkýř" vyčnívající z jinak kompaktní modřínové fasády. Ve skutečnosti jde o předsazení vnitřního dřevěného boxu. Foto: Philipp Kreidl


Rekonstrukce starého domu

Pozemek se mírně zvedá směrem ke stodole, takže i dům, jak se postupně v minulosti přistavoval, má v různých částech různou výšku. „Zdálo se mi rozumné tuto diferenciaci zachovat, protože v domech, kde jsou jednotlivé místnosti řazeny takto za sebou, vznikne odlišnou výškou podlah přirozená hranice mezi jednotlivými prostory," vysvětluje architekt. „Navíc jsme díky tomu dokázali využít i sklep, který byl původně pod stájemi v zadní části domu, kam jsme přesunuli kuchyni a obytný prostor."

Tato obytná část nového domu je otevřena až k hřebeni střechy, což jí dodává na velkorysosti a poněkud potlačuje výrazný horizontální charakter domu. Dalším vertikálním prvkem je vřetenové schodiště umístěné v prostoru někdejšího komína černé kuchyně spojující vstupní prostor přízemí s podkrovím.

Původní krovová konstrukce byla v natolik dobrém stavu, že mohla být pouze povrchově ošetřena a zachována, takže tvoří zdařilý kontrast k jinak moderně zařízenému interiéru. Aby mohla dobře vyniknout zejména v obytném prostoru, jsou všechny nové dřevěné prvky, například okna, dveře, podlaha a nábytek z dubového dřeva, které je světlejší.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-kuchyne

Delší než širší: Dům je jen šest metrů hluboký, zato na délku má úctyhodných třicet metrů. Místnosti řazené za sebou se podařilo funkčně oddělit odlišnou výškou podlah. Obytný prostor je otevřen až k hřebeni, což mu dodává na vzdušnosti. Viditelné prvky původního krovu zase odkazují na staletou historii domu. Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-obyvaci-pokoj

Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-loznice

Okno do pokoje: Zatímco denní světlo přivádí do ložnice střešní okna, horizontální okno v hlavách postele vede do obytného prostoru – výhoda, nebo ztráta soukromí? Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-chodba-schody

Schodiště: Vstupnímu prostoru dominuje kovové vřetenové schodiště vybudované na místě sopouchu vedoucího z někdejší černé kuchyně. Proto také černý nátěr okolních stěn. Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-koupelna

Změněná funkce: Jako parafráze původně ryze účelového dřevěného arkýře, kterým se dříve na půdu ukládalo seno, vznikl v přední části domu nový. Vešla se sem koupelna s vanou, v níž je díky výhledu nad vesnici radost se koupat. Foto: Philipp Kreidl


Rekonstrukce stodoly - pro hosty i pro relax

Pozemek v zadní části zabírá na celou jeho šířku stará dřevěná stodola. Na první pohled zaujme černý box vystupující z fasády, který se tváří jen jako architektonický prvek. Pokračuje však do interiéru a tvoří samostatný obytný box jakoby zavěšený do prostoru. Sloupková konstrukce boxu je opláštěna třívrstvou modřínovou spárovkou s antracitovým nátěrem, uvnitř překližovanými deskami.

Protože stodola má sloužit kromě ubytování hostů především k relaxaci, lze celou její štítovou stěnu otevřít – rázem se z vnitřního prostoru stává pokračování exteriéru obohacující jinak poměrně malou zahradu či spíše řečeno dvorek o bazén a relaxační prostor.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-bazen

Staré s novým: Při rekonstrukci byla celá stodola odstrojena, zachovány zůstaly pouze obvodové kamenné stěny a starý krov. Novým prvkem je vestavěný box se třemi ložnicemi v patře a koupelnou v přízemí. Z desetiny jsou nové pálené tašky nahrazeny skleněnými, které v přiměřeném množství vpouštějí světlo do interiéru. Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-chodba

Černá spojka: Krátká chodba spojující tři místnosti v patře je prosvětlována spárami mezi fasádními prkny a skleněnými taškami. Architekt si tak mohl dovolit nátěr dřevných stěn antracitovou barvou. Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-loznice-bazen

Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-loznice-vyhled

Nádech exotiky: Podlahy, stěny a strop v obytné části stodoly tvoří překližovaná deska s výrazným fládrováním, která spolu s minimalistickým vybavením nábytkem dodává prostoru asijský styl. Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-bazen-terasa

Vnitřní terasa: Relaxační prostor vedle bazénu může sloužit po otevření vrat ve štítu i jako velkorysá terasa. Foto: Philipp Kreidl

Komentář architekta

christian-prasser
Mag. Arch. Christian Prasser
www.cp-architektur.com

Mám slabost pro původní venkovskou architekturu. Utvářela se jaksi sama od sebe, bez jakýchkoli pravidel nebo studijních pouček, a přesto se před ní skláníme a čerpáme z ní i dnes. Při plánování rekonstrukce je pro mě důležité najít symbiózu mezi tradičními, regionálními materiály a inovativními myšlenkami.

 

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-vecer

Foto: Philipp Kreidl

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola-vecer

Foto: Philipp Kreidl


"Zatímco původně tvořil dominantu úzkého pozemku obytný dům, dnes na sebe pozornost strhává renovovaná dřevěná stodola."


rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola-vecer-detail

Nemusejí, ale mohou: Když mají majitelé chuť, otevřou si celou frontální část stodoly a vytvoří si tak pokračování zahrady. Zejména při nočním osvětlení vynikne opláštění stodoly prkny kladenými na širokou spáru. Foto: Philipp Kreidl

DaS 5-2018
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Mohlo by vás zajímat:

dřevostavba seník interiér
 
přístavba domu jako dřevostavba
 
drevostavba-stodola-rekonstrukce-1
 
Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop