Tisk
Na návštěvu do lesa

Na návštěvu do lesa

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 18. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Když začal Jan přemýšlet, čím nahradí původní dřevěnou chatku, hlavním požadavkem pro něj byla rychlost. Nejdříve proto zabrousil mezi mobilní domy, žádný si ale nevybral. Když pak náhodou narazil na technologii dřevostavby, zajásal. Však také jeho nový dům vyrostl za neuvěřitelné čtyři měsíce!

 

Bydlíme v Praze, parcelu v lesním městě jsme si koupili už dávno. Stála na ní malá dřevěná chatka se suchým záchodem, kam jsme roky jezdili na víkendy. V posledních letech už byla opravdu ve velmi špatném stavu, museli jsme tedy situaci řešit. A protože jsme plánovali tady trávit čím dál víc času a na důchod se sem přestěhovat úplně, chtěli jsme vybudovat plnohodnotné rodinné bydlení. Jednou z mých hlavních podmínek byla rychlost výstavby. I když se tomu již léta profesně nevěnuji, mám vystudovanou stavební fakultu a věděl jsem tedy, jaké jsou materiálové možnosti, přesto jsem se nad dřevostavbou zamyslel až ve chvíli, kdy mi v e-mailové schránce přistála pozvánka na veletrh v Letňanech. Když jsem o měsíc později zamířil k branám výstaviště, měl jsem už v technologii jasno.

Dřevostavba v lese

 

Dřevostavba za čtyři měsíce

Na veletrhu jsem navštívil několik firem, chtěl jsem lokální, ze středočeského kraje, nejvíce jsme si však od první schůzky padli do oka s panem Marhanem z firmy Stavex. Ukázal mi spoustu materiálů a pozval mě do vzorového domu v Kutné Hoře, kam jsem se také vypravil. Zalíbil se mi jejich typový projekt, u kterého nakonec došlo jen k zrcadlovému otočení. Dohodli jsme se na úplné stavbě na klíč a to včetně demolice původní chaty. V únoru jsme začali s vyřizováním formalit, v červnu se na odklizené parcele betonovala základová deska, na začátku července se začalo stavět a koncem října jsme se stěhovali do kompletně hotového domu. Zpočátku jsem na stavbu jezdil každý den – podívat se, co přibylo, odsouhlasit pár nedojasněných věcí, později pak třikrát týdně. Kdybych se měl znovu rozhodovat, rozhodně bych šel zase do stavby na klíč. Bylo to bez starostí, stresu a nedělila se žádná odpovědnost. Všechno si vzal pod svá křídla Stavex, odpovídal si za to, že budou práce navazovat a že i subdodavatelé všechno předají v pořádku.

Dřevostavba  - interiér

 

Příjemný život v dřevostavbě

Komfort užívání je samozřejmě naprosto nesrovnatelný s původní dřevěnou chatou. Také tu od té doby trávíme mnohem více času, do Prahy se vracíme už jen kvůli práci. I když dům zvenku ani zevnitř vůbec jako dřevostavba nevypadá, výhody dřevěného bydlení tu rozhodně jsou. Je tu velmi příjemné klima, dům se hodně rychle vytápí a na často zmiňované problémy s akustikou si nemůžeme stěžovat. V mém starém zděném domě v Praze, který má stropy trámové, je dupání z horních pokojů slyšet mnohem více. Hodně jsem ocenil i obrovskou rychlost výstavby, které určitě dopomohla i naše volba typového projektu.

Panelová dřevostavba - interiér

Topíme sluncem, dřevem i vzduchem

Vytápění jsem řešil se subdodavatelskou firmou, kterou zprostředkoval Stavex. Nadiktoval jsem jí své komplikované požadavky a představy a oni vytvořili fungující systém, se kterým jsem moc spokojený. Máme tu tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které dům neustále temperuje i v době nepřítomnosti. Tak do mínus pěti dokáže udržet teplotu uvnitř na 15 °C. Od února do října pomáhají s vytápěním a ohřevem teplé vody solární panely, které se při hodně slunečném dni dokážou naakumulovat na dva tři dny dopředu. Topíme kamny v kuchyni, která jsou napojena na zásobník teplé vody, takže elektrokotel, který tu máme jako záložní zdroj, jsem ještě nikdy nezapnul. Nejvíc jsem tu zažil – 13°C, přijeli jsme z Prahy a začali topit v kamnech a za necelých pět hodin bylo příjemných 22 °C v celém domě.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop