Přehledný, velkorysý a kultivovaný přesně  takový je dům Lucie a Lukáše

Přehledný, velkorysý a kultivovaný přesně takový je dům Lucie a Lukáše

Dana Jakoubková | Pondělí, 16. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Lucie a Lukáš měli o novém bydlení jasnou představu. Pěkná lokalita na okraji Moravského krasu. Malá obec s domy schovanými v zeleni starých zahrad. Velká, členitá parcela na jejím okraji a dál jen louky, les a klid; s definitivní platností. Místo tolerantní, kde by jejich postoje, potřeby a způsob života nezchátraly. A pak, samozřejmě, kam by šel ukotvit dům tak, aby netrčel jak nahý z trní.

Před sto lety měli stavebníci na vesnici jednoduché rozhodování, jak bude jejich dům vypadat s ohledem na účelnost hospodářského života. Tragédií století televizního je podprahový efekt sledovaných seriálů, kdy budoucí stavebník téměř denně pije motivační koktejl mnoha vzorů od Ulice přes Panelák po Ranč u Zelené sedmy a který zanechá v šejkru jeho hlavy leckdy žalostné stigma. Majitelka tohoto domu musí však mít jako interiérová designérka hlavu čistou. Věděla proto jasně, kam dřevostavbu usadit, čím ji naplnit a jak ji obklopit.

Dřevostavba jako malý hrad


Podstatu jejího vlastního návrhu domu tvoří kombinace jednoduchého tvaru písmene L, praktické dispozice a elegantního designu. Funkční schéma provozního prostoru zahrnuje dvanáct místností v přízemí a deset v patře. V takovém „hradu" je správný odhad jejich velikosti, počtu, vzájemných proporcí a návaznosti pro bezkolizní provoz zásadní. Ve velké a členité dřevostavbě se sice dá těžko vyhnout komunikačním spojkám, které stavbu prodraží, nicméně vždy záleží na tom, co vyhovuje dané rodině a co je pro ni důležitější.

Lucie při návrhu nepodcenila ani faktor útulna. Ten vychází jednak z plošně malých místností, ke kterým se řadí dvě pracovny, tři ložnice a pokoj pro hosty, a pak ze zónování prostoru největšího a dispozičně jediného místa, kde se odehrává společný a společenský život rodiny, tedy trojkombinace obývák, kuchyně, jídelna. Úroveň výše zmíněného faktoru pak významně posouvá prolnutí zařizovacích předmětů, dekorací a textilií použitých střídmě a koncepčně.

Prostorům provozního zázemí věnovala majitelka stejnou důležitost jako těm pobytovým. V domě je proto nemalé zádveří se šatnou, čtyři koupelny, další dvě velké šatny, prádelna a spíž, přičemž oko designéra je patrné jak hned za vstupními dveřmi, tak v koupelnách.

moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-4moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-3moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-2moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-5moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-6moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-exterier-7

 

Otázky na majitelku Lucii


Jste letos první majitelka, která ve svém domě použila tapety a ne právě tuctové. Sledujete trendy, či jste k tomu měla jiný důvod?

Interiéry jsou nejen mojí pracovní náplní, ale i mým koníčkem. Nové trendy pravidelně sleduji a inspiruji se. Tapety mám velmi ráda, dělají interiér originálním a zároveň útulným.

Odpovídá ten váš nějakému stylu?

Částečně jsem se inspirovala skandinávskými prvky. Základem všeho je dostatek světla s výhledem do zahrady, kdy pohodu dotváří krb. Nicméně hlavním leitmotivem bylo vytvoření útulného domova s velkým množstvím úložných prostor, který poskytuje komfortní a příjemné bydlení.

Kdyby mi někdo řekl "dej obývák do šedé", asi bych váhala. Ale u vás je jí poměrně hodně a má to glanc... V čem je to tajemství?

Díky velkým oknům a orientaci domu na jihovýchod je v obývacím pokoji hodně světla. Šedou jsem proto kombinovala s bílou a s prvky dřeva, které vše zateplí a vyváží. Ovšem bez krbu by to nešlo.

Televizně-relaxační kout na mě působí téměř jako samostatná místnost, ale beze stěn. Dělá to ta sedačka zády k ostatním? Byl to záměr?

Ano, byl. Chtěla jsem vytvořit samostatnou zónu, spíše pocitovou, se sedací soupravou jako oddělujícím prvkem.

Kombinovala jste několik dekorů a odstínů dřeva v jednom prostoru. Dokážete říct, kde je hranice, kdy už je to přes čáru?

Tuto hranici stanovit nelze, vždy je třeba ji hledat pro konkrétní interiér.

Tři kulaté konferenční stolky různé velikosti jsou také velmi nestandardním vybavením...

Máme rádi nestandardní věci...

Vidím to i v masivním jídelním stole a různobarevných židlích. To mě opravdu dostalo... Kde takové kousky hledat?

Stůl a židle nám s partnerem ihned padly do oka a museli jsme je mít. Měla bych si nechat nějaké tajemství, nicméně vám to říct můžu; pochází z jednoho nábytkového obchodu s červenou židlí.

V domě bydlíte skoro tři roky. Jste s ním spokojeni?

Na jedničku s hvězdičkou.

A doporučila byste stavební firmu nejlepší přítelkyni?

Určitě ano.

moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-obyvaci-pokojmoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-obyvaci-pokoj-jidelnamoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-jidelnamoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-loznice-1moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-tapetymoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-loznice-2moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-pracovnamoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-satnamoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-interier-koupelna

 

Dřevostavba ve zkratce


  • Dřevostavba zvolena zejména pro rychlost výstavby.
  • Výběr dodavatele dřevostavby proběhl na základě doporučení známého a kladných referencí.
  • Stavba byla v kompetenci jediného dodavatele.
  • Subdodavatelé pouze v zařizovacích předmětech jako sanita, krb a interiérové prvky.
  • Technickým oříškem byla nadstandardní velikost dřevostavby.
  • Regulativy úřadů zahrnovaly maximální počet pater a úhel sklonu střechy.
  • Doba výstavby pět měsíců včetně jednoho pro technologickou přestávku kvůli vyschnutí anhydritových podlah.

Komentář projektanta


Bylo něco netypického v požadavku stavebníků?

Zajímavá byla v podstatě celá práce na tomto projektu, neboť klienti přišli s již jasnou architektonickou představou podoby jejich budoucího domu, kterou bylo třeba sladit s konstrukčním systémem a našimi montážními možnostmi.

Řešil jste nějaký konstrukční oříšek?

Největším návrhovým oříškem tohoto projektu byl statický návrh konstrukce domu. Jednalo se zejména o část poměrně rozlehlého obýváku s kuchyní a jídelnou, kde byl ze strany klientů kladem důraz na čisté otevřené dispoziční řešení a co největší optické propojení tohoto prostoru s plánovanou terasou a exteriérovou částí pozemku.

Byl pro vás tento projekt zajímavější než jiné?

Musím přiznat, že mě bavila flexibilní komunikace s klienty a snaha co nejvíce sladit jejich představu s našimi konstrukčními možnostmi. V případě potřeby nebyl problém se domluvit na schůzce a vše prodiskutovat osobně, což je vždy přínosem a ve většině případů to výrazně zkracuje proces řešení celého projektu.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o atypický projekt, u kterého bylo třeba již od prvotní fáze řešit různé konstrukční a statické detaily a následně je sladit s požadavky a představou klienta, obnášela práce na tomto projektu poměrně rozsáhlou koordinační činnost mezi klientem, statikem a oddělením konstrukce RD Rýmařov.

Ing. Oldřich Němčák za společnost RD Rýmařov s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 221,60 m2
  • Užitná plocha: 244,94 m2
  • Konstrukční systém: montovaná dřevostavba z prefabrikovaných panelů
  • Teplo: plynový kondenzační kotel, teplovodní podlahové vytápění, koupelny doplněny o teplovodní topné žebříky
  • Větrání: přetlakové řízené větrání + klimatizace
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: stěna standard Model rok 2015 – U= 0,160 W/m2K
  • Autor arch. studie domu + interiéru: Lucie Kopřivová, www.lucianodesign.cz
  • Projekt a realizace: RD Rýmařov s.r.o., www.rdrymarov.cz, 2016

moderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-pudorys-1-npmoderni-vicepodlazni-nizkoenergeticka-drevostavba-rd-rymarov-pudorys-2-nprez-obvodovou-stenou


Vizualizace půdorysů: RD Rýmařov s.r.o., Autor všech fotografií v článku: Martin Zeman

DaS 6-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop