Moderní dřevostavba na klíč s jasným zadáním. Dřevo skrz naskrz

Moderní dřevostavba na klíč s jasným zadáním. Dřevo skrz naskrz

Dana Jakoubková | Neděle, 07. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Přízemní rodinný dům, v tiché lokalitě, na kraji obce a na rovinatém pozemku; zní to až banálně, že? Ale přidejme k tomu dvojnásobně větší stavební parcelu, než jsme zvyklí vídat, z níž polovina je vyčleněna pouze dětským hrám, uzavřený horizont s výhledem na les a dřevostavbu z CLT panelů, a jsme rázem v úplně jiné kvalitativní třídě bydlení.

Přáním investorů – Lucie a Ondřeje s dvěma malými dětmi – byl přízemní dům s neokázalou architekturou a za použití přírodních materiálů. „Dlouhý čas jsme věnovali hledání pozemku. Chtěli jsme žít v nějaké klidné přírodní lokalitě u lesa," vzpomíná Ondřej. „Hodně času jsme věnovali také získávání inspirace z internetu, knih a časopisů o architektuře, i z domů, které jsme navštívili během Dne dřevostaveb."

"Na základě pečlivé přípravy i na podkladě zkušeností z předchozího zděného domu jsme tak měli poměrně ucelenou představu, kam směřovat naše nové bydlení. Významným faktorem pro volbu dřevostavby byla rychlost výstavby a dřevo jakožto přírodní materiál. Líbily se nám moderní dřevostavby z křížem lepeného dřeva (CLT), jak u nás v Česku, tak i v zahraničí. Velmi nás zaujala chalupa v Jizerských horách, navržená architektem Pavlem Horákem. Proto jsme si pana architekta vybrali i pro návrh naší dřevostavby."

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-exterier-velkoformatova-okna-terasa-zahrada-

Orientace domu: Protože je pozemek napojený na veřejnou komunikaci z jihu, bylo nevyhnutelné umístit příjezd k domu s parkovacím stáním a vstupem do domu na jižní straně a soukromí zahrady směřovat na západ. Foto: Lina Németh

Orientace a dispozice domu byla výzva pro architekta


Největší architektonickou výzvou bylo koncipovat orientaci domu a jeho dispozice vzhledem k ochrannému pásmu lesa a světovým stranám. Pozemek totiž přiléhá k veřejné komunikaci z jihu a obvyklý model rodinných domů s jižně orientovanou klidovou zónou a terasou zde nepřipadal v úvahu.

Bylo proto nevyhnutelné umístit na jižní straně příjezd k domu s parkovacím stáním a vstup do domu, spolu se zázemím. Obytný prostor, tvořený kuchyní, jídelnou a odpočinkovou částí, je proto orientován na západ a propojen se zahradou velkým prosklením k pobytové terase. Na obývák navazuje chodba, ze které jsou vstupy do všech dalších místností klidného traktu.

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-exterier-zahrada

Světlo i ochrana: Hliníkové žaluzie regulují a dávkují denní světlo a v případě potřeby stíní i tepelně izolují okna s trojskly v dřevěném rámu. Foto: Lina Németh

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-exterier-plechova-fasada-parkovaci-stani

Foto: Lina Németh

Dřevostavba z vrstvených masivních panelů na klíč za šest měsíců


Stavba dřevostavby trvala zhruba šest měsíců. „Z realizace samotné jsme neměli strach; dřevostavbu jsme si nechali, kromě některých interiérových prvků, postavit na klíč," pokračuje majitel. „Starosti nám dělalo jen načasování – získání stavebního povolení, návaznost profesí a podobně, jelikož jsme paralelně řešili prodej původního domu, vystěhování a možnost nastěhování se do nového, a to vše s našimi malými dětmi."

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-exterier-vchod-do-domu

Kombinovaná fasáda: Na fasádu byla zvolena modřínová prkna v kombinaci s plechem z ušlechtilé oceli, aby dřevo bez povrchové úpravy, citlivé na železo, nezabarvovala stékající voda od rzi a vydrželo bez problémů i padesát let. Vysoký obsah pryskyřic totiž činí jádrové dřevo modřínu odolným proti dřevokazným houbám, hmyzu i klimaticky náročným podmínkám. Foto: Lina Németh

Dřevostavba postavená bez kompromisů


Majitelé si přáli maximálně přiznat dřevo i uvnitř domu. Protože architekti měli příležitost navrhnout i interiér, využili toho k vytvoření celistvého řešení domu, kdy konstrukční systém dřevostavby z CLT panelů ve velké míře determinuje atmosféru vnitřku a svojí pohledovou kvalitou zásadním způsobem ovlivňuje přírodní vzhled stěn.

Koncept řešení je založen i na integraci všech úložných prostor do vestavěných skříní a nik, které se fyzicky i opticky ztrácejí v dřevěných stěnách. Barevný kontrast skýtají hlavně funkční prvky v obývacím prostoru z lakované MDF desky v antracitové barvě (například dveře), které korespondují s barevností orámování prosklení.

Na otázku, zda se podařilo s touto kvalitou dodržet rozpočet, majitel dodává: „Ve finále byl dům dražší, než jsme si představovali, ale některé kompromisy nepřipadaly v úvahu. Znamenaly by výrazný odklon od původní myšlenky dřevěného, útulného a voňavého interiéru, a s tím bychom se nesmířili."

TIP: Jak konstrukční systém dřevostavby ovlivňuje interiér?

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-interier-hlavni-obytny-prostor-pohledove-drevo-v-interieru-krbova-kamna

Pohledové dřevo: Charakter interiéru domu utváří zásadním způsobem přírodní vzhled stěn. Všechny demonstrují pohledovou kvalitu CLT panelu NOVATOP Solid, na němž je aplikovaný bělený olej – odstín opálová bílá, jen za krbovými kamny bylo užito cementové stěrky. Foto: Lina Németh


"Velmi jsme si přáli propsat dřevo do interiéru. Pohledová kvalita CLT panelů naše očekávání splnila."


navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-interier-hlavni-obytny-prostor-pohledove-drevo-v-interieru

Vestavěný nábytek: Návrh interiéru od architektů zahrnuje jak vestavěné úložné prostory v obývací části, tak i v kuchyni. Jejich nápadem jsou i šedě lakované posuvné interiérové dveře s bezobložkovými zárubněmi a skrytými panty – zakázková práce truhláře. Foto: Lina Németh


Biodeska
 

Vytápění a větrání dřevostavby

Pro ohřev teplé vody si Ondřej zvolil tepelné čerpadlo systém vzduch-voda, které odebírá energii přímo z venkovního vzduchu, a získané teplo využívá pro ohřev vody v zásobníku teplé vody. S ohledem na průměrnou venkovní teplotu +3 °C má u nás ideální podmínky pro provoz, a vzduch je jako nízkoteplotní zdroj mnohem lépe dostupný než například energie země nebo podzemní vody.

K vytápění si pro pohodlí a jednodušší ovládání vybral elektrické podlahové topení, doplněné elektrickými přímotopy v ložnicích. Všechny spotřebiče a technologie v domě, včetně nuceného větrání s rekuperací a dálkově ovladatelného zabezpečení domu, jedou na elektřinu, která představuje roční spotřebu 10–14 MWh.

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-interier-kuchyne

Komfort: Přirozený vzhled interiéru podporuje v kuchyni i obýváku dřevěná lepená podlaha z běleného dubu, u které si majitelé cení nejen jemné kresby, ale i příjemnost na dotyk a dlouhou životnost. Foto: Lina Németh

Co by dnes majitelé na své dřevostavbě změnili?


Rodina užívá dřevostavbu z CLT panelů tři roky. V otázce, zda by s touto zkušeností něco změnili, mají Ondřej s Lucií jasno: „Jednoznačně jsme spokojeni s dřevostavbou jako typem konstrukce a s možností propsat konstrukční prvek dřeva i do interiéru." Interiérový návrh architektky Hany Bartoňové z atelieru Prodesi a zručná práce truhláře Zbyňka Chmúry a Tomáše Zemana nám přináší každodenní radost.

„Napříště bychom uvažovali patrně nad jiným systémem větrání – vzduch v domě nám přijde sušší, než bychom rádi. Na mysl nám připadly také fotovoltaické panely a líbila by se nám i zelená střecha. Ale to vše se dá řešit i dodatečně, je to jen otázka peněz."

„Maximálně nám vyhovuje i praktická jednopodlažní dispozice, i když pár metrů navíc by neškodilo. Budoucím stavebníkům můžeme také vřele doporučit kombinovanou infra a finskou saunu. Napříště bychom uvažovali patrně nad jiným systémem větrání – vzduch v domě nám přijde sušší, než bychom rádi. Na mysl nám připadly také fotovoltaické panely a líbila by se nám i zelená střecha. Ale to vše se dá řešit i dodatečně, je to jen otázka peněz."

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-interier-koupelna-sauna

Klima: Stěnové a stropní panely z CLT jsou vzduchotěsné, ale zároveň difuzně otevřené, tedy dostatečně paropropustné na to, aby dokázaly pracovat s vlhkostí v místnostech a udržely v nich příjemné klima. Foto: Lina Németh

Komentář architekta

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Ing. arch. Pavel Horák
hlavní architekt Prodesi, v.o.s.

Práce na tomto projektu byla pro nás radost od začátku do konce. A to doslova. Byli jsme již u výběru pozemku a dostali jsme příležitost navrhnout také interiér domu.

Velmi si ceníme důvěry, kterou nás investor poctil. Také práce, navazující na okolí stavby a zahradní úpravy a které si investoři realizovali již ve své režii, dopadly podle nás na jedničku a perfektně podtrhly zamýšlený charakter domu.

 

"Vůně dřeva vám v našem domě neunikne."


Komentář redaktorky

Z mého pohledu: téměř sto procent dřeva = maximum radosti. I když jsou dřevěné panely v celé ploše místnosti, jde vlastně o minimalistický prvek, který vypadá opravdu dobře. Nadto nesvádí člověka k dozdobení stěn nějakými nevkusnostmi, které třeba vyhrál v tombole. Dřevěná stěna vypadá svěže, čistě a útulně i bez nich.

Dana-Jakoubkova
Dana Jakoubková
redaktorka

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 209,65 m2
  • Užitná plocha: 134 m2 + 26 m2 terasa + 47 m2 zázemí
  • Konstrukční systém: dřevostavba z CLT panelů NOVATOP
  • Energie a topení: tepelné čerpadlo Nilan + elektrické podlahové kabely+ elektrické přímotopy
  • Větrání: nucené s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U= 0,156 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Pavel Horák, Ing. arch. Hana Bartoňová, Prodesi v.o.s., www.prodesi.cz
  • Autor projektu: Jan Švarc
  • Dodavatel stavby: 2017, Domesi s.r.o., www.domesi.cz

navsteva-drevostavby-drevo-skrz-naskrz-domesi-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás dřevostavba z CLT panelů? Zašlete dodavateli přímý dotaz.

Architektonický ateliér a realizační společnost Prodesi | Domesi specializující se výhradně na dřevostavby. Provede vás celým procesem stavby od první skici přes projektovou přípravu, až po předání klíčů od dokončené stavby. Mimo individuálních projektů nabízí také typové domy. Společnost funguje na trhu od roku 2002 a má na svém kontě více než stovku realizovaných dřevostaveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop