Stavbu své vysněné dřevostavby vložili do těch správných rukou

Stavbu své vysněné dřevostavby vložili do těch správných rukou

Lucie Němcová | Čtvrtek, 21. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Dovolit si nevědět všechno, ale nechat se krok za krokem vést tím, kdo ví a komu důvěřujeme. Na své cestě ke skvělému bydlení se nemusíte stát stavebním projektantem či architektem, abyste došli do zdárného konce. Musíte si však správně vybrat, kým se vést necháte, a do hloubky znát své potřeby, priority a možnosti.

Životním prostorem naší pěti členné rodiny byl liberecký byt 3+kk. Spolu s každodenním dojížděním do Prahy za prací a rostoucími dětmi přestával být funkčním a příjemným řešením. Začali jsme prověřovat možnosti. Ty pražské nás příliš nenadchly. Jednou nevyhovovala cena, jindy lokalita či dostupnost k rodičům. Svůj hledáček jsme tedy rozšířili a zanedlouho se podařilo najít pozemek za Prahou. S koupí jsme neváhali, i když představa o domě ještě nebyla téměř žádná.

Nejlepší doprovod


Můj bratr Radek je architekt a 20 let navrhuje a realizuje dřevostavby. Nebylo pochyb, že na poli bydlení bude naším průvodcem. Nijak jsme nelpěli na variantě domu ze dřeva, ale faktor rychlosti, přírodní původ i malá ekologická stopa převážily. Je nám sympatický také fakt, že když tento dům děti zdědí, mohou jej jednoduše rozebrat a postavit nový podle svých představ mnohem jednodušeji, než dům zděný. Jasně jsme věděli, že nechceme patro a schody. Dům měl mít tři dětské pokoje, aby mělo každé dítě svůj, a tím i možnost soukromí. I když třeba v malém prostoru. Důležitý bod byl přímý vstup na terasu. Další aspekty vyplývaly až během našeho dialogu.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Přízemní stavba: Schody k vstupním dveřím jsou ty jediné, které tu najdete. Přízemní bydlení byl nejdůležitější požadavek stavebníků. Foto: pátý rozměr s.r.o.

Kvalitativní skok


Komfort je samozřejmě nesrovnatelný s předchozím bydlením. Říkáme, že dům funguje s námi a ne proti nám. Vyžaduje od nás velmi málo činností. Při péči o děti je naprosto nedocenitelné mít k dispozici zahradu. Prahy a její živosti jsme si užili do sytosti. Pro aktuální životní fázi je tato forma bydlení i lokalita skvělá. Uvnitř je příjemné vyvážené klima. Žádné rozdíly teplot, jak tomu bývá ve starých domech. Všechny povrchy jsou tu příjemné teplé a teplota zůstává stejná a stabilní po celé místnosti. Rekuperace pro nás byla nová, ale při představě, že budeme moci mít čerstvý vzduch a zároveň odfiltrované zvuky i pachy z vesnice, jsme věděli, že tohle rozhodně chceme.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Kuchyně: Kompaktní, elegantní, s promyšlenými funkčními zónami. Všimněte si dostatku pracovních ploch ve všech klíčových místech – v blízkosti lednice, dřezu i kolem varné plochy. Foto: pátý rozměr s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Jídelna: V místě mezi kuchyní a obývacím pokojem nechybí velký jídelní stůl, symbol hojnosti a rodinné pospolitosti. Foto: pátý rozměr s.r.o.

Vše při jednom


Neměli jsme generálního dodavatele, ale subdodávky na jednotlivé části stavby. Vše koordinoval bratr. Rozhodovali jsme se, jestli realizaci rozložíme na etapy. Prvně dokončit dům, pak postupně terasu, stání se skladem, zahradu... Pak jsme si to ale rozmysleli, napřeli síly po finanční i mentální stránce a všechno jsme začali řešit hned. Za tohle rozhodnutí jsme zpětně velmi vděční. Nemít možnost vyjít na terasu, uskladnit věci, by bylo náročné a zdlouhavé.

Zahradu vytváříme postupně. Nejdříve proběhly hrubé terénní úpravy, plot a příjezd, aby kolem domu byl funkční základ. Původně jsme mysleli, že nebudeme spěchat. Máme kolem les, kam můžeme poodejít a užít si přírodu. Ale ten pocit, kdy děti vyjdou z domu, je tam čistá pevná plocha a oplocení, a že už teď nemusíme nic řešit, je skvělý.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Terasa: Expanze vnitřního obytného prostoru. Místo kryté před deštěm a obyvatelné skoro celý rok, propojuje vnitřní a vnější prostor a zve obyvatele k pobytu venku, nablízku zahradě. Foto: pátý rozměr s.r.o.

Každý ve své odbornosti


Stále se sžíváme a objevujeme další a další aspekty nového bydlení. V zahradě občas doplníme další prvek nebo rostliny. Třeba taková maličkost, jako je nová dřevěná podesta a fakt, že si najednou máte kam dát židle, vidíte dům z jiného pohledu, je obrovský posun, změna a nově otevřená úroveň. Moje rada pro budoucí stavebníky je ponechat odbornost profíkům a věnovat se tomu, co je váš obor. Největší benefit bylo provázení mého bratra, kterému jsme v procesu plně věřili. Ulehčilo nám to spoustu práce a rozhodování. To je asi ten nejdůležitější klíč k pohodovému procesu stavby.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Ložnice: Dřevěný strop zútulňuje atmosféru i zde. Foto: pátý rozměr s.r.o.


Přesně tohle jsme na takové cestě potřebovali – mít průvodce, který je v oboru doma a my můžeme věřit jeho úsudku. Průběžně jsme na všechno dostávali odpovědi a argumenty, které pro nás byly logické a souzněli jsme s nimi. Měli jsme plnou důvěru.


DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Dětský pokoj: Vybaven nábytkem s povrchem bílého lamina. Bílá je zvolena jako neutrální podklad barevného světa hraček. Foto: pátý rozměr s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato pasivní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "S důvěrou novou cestou". Hlasujte do 16.5. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Otázky pro realizátory stavby


Ing. Karolína Začalová atelier pátý rozměr s.r.o.

Ing. Karolína Začalová
atelier pátý rozměr s.r.o.

Ing. Radek Začal pátý rozměr s.r.o

Ing. Radek Začal
atelier pátý rozměr s.r.o.

Čím je pro vás tato stavba nezapomenutelná?


Věděli jsme, že bude mělce pod povrchem terénu skalní podloží a velké balvany, ale že to bude až tak mělké nás překvapilo. Byla to komplikace pro zakládání. Na pár místech podloží kolidovalo se základovými pasy. Založení na základové desce nebo standardních základových pasech by zde bylo ještě více problematické a finančně náročnější.

Úvodní předpoklad a chuť založit objekt na patkách a vytvořit pod objektem takzvaný Crawl space se ukázalo z hlediska založení jako dobrá volba. Opět jsme si zde vyzkoušeli starou japonskou techniku konzervace a ochrany dřeva opalováním (Shou-sugi-ban). Použili jsme ji na kompletní základový rošt pod podlahou domu. Bylo zajímavé vidět reakce budoucího majitele domu, když se dozvěděl, že na jeho novostavbě ze dřeva chceme použít oheň.

Připravila realizace dřevostavby nějaká překvapení?


Jak jsem zmínili, při zakládání domu se ukázalo, že podloží je nevyzpytatelné. Další záludnost se ukázala v dodavateli zemního vrtu pro tepelné čerpadlo. Zpoždění se začátkem a následným koncem prací na vyvrtání 100 metrů hlubokého vrtu bylo několik měsíců. To nám samozřejmě v harmonogramu prací moc nepomohlo. Koordinovat mnoho řemesel a několik desítek řemeslníků je vždy adrenalin. Časový i finanční. Člověk musí být připraven každý nový den na nová překvapení. Samozřejmě se dostavila i příjemná překvapení a to například v podobě perfektně a precizně provedené práce v situacích, kdy to dopředu a podle zkušeností úplně nečekáte.

Jaké vlastnosti dřevostavby by nám neměly uniknout?


Je to dům na patkách s průlezným prostorem pod domem. Výhodou je absence hydroizolace a izolace proti radonu a velmi dobrá revidovatelnost konstrukce nad terénem. Samozřejmě se jedná o dům v energeticky pasivním standardu s centrálním větráním a rekuperací odpadního vzduchu. Tato kombinace nabízí příjemné vnitřní prostředí. Dům je nadstandardně prosklený směrem do exteriérové kryté terasy a směrem do zahrady a poskytuje tak pohodlné a zajímavé výhledy.

Venkovní krytá terasa je dvě třetiny roku přirozeným rozšířením obytného prostoru a vytváří tak velmi pohodlný přechod mezi domem a zahradou. Je to v podstatě zahradní pokoj. Dům má ve své koncové pozici centrální chodby vytvořený sedací parapet - rozšířený prostor pro relaxaci, hry a setkávání. Rodina se zde ráda povaluje při hře s dětmi nebo sledování filmů a zároveň je odsud pěkný pohled do zadní klidové části zahrady.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Chodba: Důvtipná řešení pro ukládání, dekoraci i další aktivity. Chodba nemusí být jen hluchý komunikační prostor, který zabíjí metry čtvereční. Foto: pátý rozměr s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Kapitánský můstek: Polstrované pohodlné ležení jako unikátní prvek pro relaxaci i hravě strávený čas. Foto: pátý rozměr s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní dřevostavba
  • Zastavěná plocha: dům včetně terasy 240,2 m2, sklad a dílna 24,4 m2, parking 33,5 m2
  • Užitná plocha: 159,6 m2
  • Konstrukční systém: two by four, založení crawl space
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo země–voda (zemní vrt)
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,108 W/m2K
  • Projekt: 2017, pátý rozměr s.r.o.
  • Realizace: 2018–2020, pátý rozměr s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba založená metodou crawl space

Zdroj půdorysu pro časopis DŘEVO&stavby: pátý rozměr s.r.o.


časopis o dřevostavbách DŘEVOstavby 2-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop