Na výrobu jednoduchého domku jim posloužilo 800 palet. Paletový domek je známkou udržitelnosti a originality

Na výrobu jednoduchého domku jim posloužilo 800 palet. Paletový domek je známkou udržitelnosti a originality

Markéta Kristová | Neděle, 29. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Asi 800 nepotřebných dřevěných palet stačilo studentům Technické univerzity ve Vídni k postavení paletového domu. Experimentálního inovativního projektu prezentovaného ve vídeňském centru vzorových domů Blaue Lagune tak dostalo náležitému ocenění.


Stavební materiál budoucnosti

Dva mladí architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer tento dům vyvinuli, zatímco ještě studovali na vídeňské Vysoké škole technické pod vedením prof. Karin Stieldorf.

Paletový dům se stal vítězným a zároveň inovativním projektem, který vytvořili ve Vídni. Na jeho výrobu jim posloužilo asi 800 palet, které se jim podařilo jednoduše sehnat.

Palety to jsou totiž velmi dostupný a levný materiál. Tento unikátní dům je ukázkou udržitelnosti a ekologie. Je velmi dobré vědět, že dům je vyrobený z recyklovaného materiálu, a to může být velkou výhodou pro ekologickou výstavbu domů v budoucnosti. Zároveň je dům flexibilní, ekonomický a levný.

Recyklovaný proces probíhá ve chvíli, kdy už palety nemohou plnohodnotně posloužit a nelze jej už ani použít jako nosič v dopravě. V této chvíli se tak odpadní produkt mění na stavební materiál.

paletovy-dum-2 (1)

obr.: Celý koncept je ekonomický, flexibilní a dostupný pro všechny, kteří uvažují o ekologickém a dobře dostupném bydlení. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-detail-palet

obr.: Palety jsou velmi dobře použitelné jako stavební materiál a navíc vypadají stylově i v interiéru. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-v-noci

obr.: Paletový dům jednoznačně vyniká a jen tak ho nepřehlédnete. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-hlavni-obytna-mistnost

obr.: Ač se na první pohled může zdát domek malý, opak je pravdou. Vevnitř najdete vše, co je potřeba. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-interier

obr.: Palety jsou v tomto případě všude. Výborně slouží i jako obložení zdí. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-jidelni-stul

obr.: Za skvělou atmosféru může jednoznačně vstup na terasu, kde si můžete odpočinout a užívat si pohledu na rybník v rákosí. Foto: Blaue Lagune


Zasloužené ocenění

Není divu, že tento skvělý projekt domu z palet, který je bezpochyby inspirací stavby domů do budoucna, byl také náležitě oceněn v mezinárodně architektonické soutěži.

Získal hned 1. cenu v soutěži architektury GAU: DI mezi několika stovkami účastníků renomovaných evropských univerzit. Paletový dům byl poprvé představen veřejnosti na finále architektury v Benátkách.

Paletovy-dum-exterier

obr.: Dům perfetkně zapadá do okolní krajiny a dá se říci, že s ním téměř splývá. Foto:Blaue Lagune


Prostor pro kreativní nápady i odpočinek

Prostory mezi paletami slouží k instalaci osvětlovacích prvků. Dešťová voda je shromažďována v určitých bodech na úrovni střechy a následně vypouštěna do vodní nádrže.

Paletový dům je vhodný pro víkendový pobyt, setkávání s přáteli nebo může být umístěn v komerčních objektech, kde senzačně poslouží k relaxaci a práci zároveň.

Použitelnost paletového domu má být v budoucnu rozšířena, aby mohla sloužit i k dlouhodobému obyvání. V Blaue Lagune ve Vídni se v dnešní chvíli paletový dům stal místem setkání, výměn, rozvoje společných nápadů a projektů a vytváření sítí pro mladé kreativní lidi z oblasti architektury.

Tento prototyp „nízkoenergetické budovy" je v této chvíli přístupný široké veřejnosti díky prezentaci v Blaue Lagune ve Vídni.

paletovy-dum-obyvaci-pokoj

paletovy-dum-sitova-houpacka-u-domu

obr.: Síťová houpačka je jednoznačně místem odpočinku a klidu před uspěchaným světem. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-kuchyne

obr.: Z kuchyně je dokonalý výhled do přírody zároveň je kuchyně dokonale vybavena pro každodenní potřeby. Foto: Blaue Lagune

paletovy-dum-pohled-z-interieru

obr.: Kdo si nepotrpí na velký dům a je manuálně zručný, tak může uvažovat o podobném typu domu z palet. Foto: Blaue Lagune


Videoukázka z oficiálního Youtube kanálu, kde probíhá stavba domu z palet


Kam dál?

Interiér dřevostavby feng shui
 
Kuchyně z dřevěných palet
Vaše komentáře (19)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop