Galerie v dřevěném mostu

Galerie v dřevěném mostu

Redakce | Pátek, 04. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dílo architektonického ateliéru Kengo Kuma & Associates je dostavbou stávajících veřejných budov na okraji města Takaoka-Gun. Technicky dřevostavba slouží jako most, který propojuje hotel a wellnes centrum, jež od sebe byly do nedávna odděleny velkým terénním zlomem a silnicí. Dřevěná chodba však neslouží pouze jako spojnice dvou existujících provozů.

Z jedné strany je most rozšířen do podoby tradičního stavení, ve kterém jsou umístěny výstavní prostory galerie a také ubytovací a sdružovací body, které slouží pro vícedenní workshopy mladých umělců. Budova fascinuje především svou netradiční konstrukcí, jež má z jedné strany odkazovat na tradiční japonské a čínské dřevěné stavby, ze strany druhé má přicházet s novým a inovativním architektonickým stylem.

Video: Podívejte se na mistrovství japonských tesařů

Konstrukce z malorozměrových laminovaných špalíků z červeného cedru je unikátní ve svém provedení. Architektonickým záměrem umělců bylo vytvořit konstrukci, která bude zapadat do okolního lesa a dotvářet svým působením okolní krajinu. Spřažené špalíky o průžezu180 x 300 mm, balancující na středovém nosném pilíři, svým materiálem a základním skladebným prvkem odkazují na tradiční stavitelství. Díky masivnímu opakování dílčí konstrukční metody se tvůrcům podařilo vybudovat moderní konstrukci, jež si však zachovává asijský vzhled.

Inverzí jak ke tvaru mostovky, tak k masivní hmotě celé stavby je funkční část galerie umístěná na vyvýšené části terénního zlomu. Ta má naopak šikmou střechou a klasickými proporcemi vyjadřovat hold tradičnímu stavění, mohutné prosklení je naopak odkazem na moderní pojetí.

drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-1drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-2drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-3drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-4drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-interier-1drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-interier-2drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-interier-3drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-interier-4drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-5drevostavba-galerie-v-drevenem-mostu-japonsko-exterier-6


Autor: Kengo Kuma & Associates
Místo: Takaoka-Gun, Prefektura Kochi, Japonsko
Rok: 2010
Foto: Kengo Kuma & Associates

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop