Mini dřevostavby určené pro noci pod hvězdami

Mini dřevostavby určené pro noci pod hvězdami

Redakce | Pátek, 24. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Cestovat, poznávat neznámé kraje, pozorovat přírodní scenérie a spát pod širákem – to je sen každého cestovatele-dobrodruha. I když prý neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení, snaží se státní správa v Dánsku zpříjemnit cestovatelům různým způsobem pobyt v přírodě. Jedním z jejích posledních počinů jsou dřevěné přístřešky Blue Landmarks rozmístěné v unikátních lokalitách podél pobřeží souostroví South Fyn.

Mini dřevostavby jako aktivní základny


Místa pro jednotlivé dřevěné přístřešky byla pečlivě vybrána tak, aby byly stavby vnímány jako jedinečné dominanty, které nesoupeří se specifickými hodnotami daného místa a krajiny ani je nijak nenarušují. Nacházejí se v těsné blízkosti pobřeží a slouží jak pěším turistům, tak vyznavačům vodních sportů.

Přístřešky pomáhají regulovat návštěvnost a udržovat turisty mimo zranitelné přírodní lokality, zároveň však slouží jako aktivní základny pro kajakáře, muškaře, plavce, potápěče a hledače podmořských pokladů, surfaře, i pro běžné výletníky, ať už přicházejí pěšky, nebo přijíždějí na člunech.

Designéři ze studia LUMO Architects vytvořili kolekci pěti různých typů dřevěných přístřešků s maximální variabilitou ve smyslu velikosti a funkce a s jasně vymezenými prostorovými vztahy. Inspirací jim byly tradiční drobné stavby, v nichž rybáři skladují ulovené ryby.

shelters-by-the-sea-lumo-architects-2

Foto: LUMO Architects

shelters-by-the-sea-lumo-architects-7

Foto: LUMO Architects

shelters-by-the-sea-lumo-architects-4

Foto: LUMO Architects


Přístřešky mají asymetrický vzhled s lomenými liniemi a jsou opláštěny dřevotřískovými deskami v povrchové úpravě černým dehtovým nátěrem.


shelters-by-the-sea-lumo-architects-3

Foto: LUMO Architects

shelters-by-the-sea-lumo-architects-5

Foto: LUMO Architects


Kruhová okénka umožňují výhledy do okolní krajiny i na oblohu.


shelters-by-the-sea-lumo-architects-6

Foto: LUMO Architects

shelters-by-the-sea-lumo-architects-nakres

Autor článku: Martin Klíma, Foto: LUMO Architects

DaS 1-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop