Dům na bázi dřeva

8 rad, jak na stavbě domu (ne)ušetřit

8 rad, jak na stavbě domu (ne)ušetřit

Redakce | Čtvrtek, 18. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Většina stavebníků nemá neomezené možnosti financování, a tak musí velmi dobře přemýšlet, jakou finanční částku do stavby domu investovat. Dříve nebo později stojí před otázkou, kde by se dalo na nákladech za stavbu domu výhodně ušetřit? Proto je dobré vědět, kde se šetřit rozhodně nevyplácí.

4 tipy, jak za dům UŠETŘIT:


1. Ujasněte si, jak chcete bydlet

Zapomeňte na stavby, které jsou mimo vaše možnosti a pro reálné potřeby vaší rodiny předimenzované. Ujasněte si reálné představy a požadavky předem a ušetříte za zbytečně vypracované projekty, z nichž musíte s pocitem zklamání ustupovat a platit za nové.

TIP NA ČLÁNEK: Nechte si poradit a začněte přemýšlet od konce

1-navrh-bydleni

Foto: Dreamstime


2. Pasivní dům se vám vyplatí

Naplánujte svou dřevostavbu jako pasivní dům – to vám sice může lehce zvýšit pořizovací cenu (zkušení projektanti hovoří o navýšení 0 – 15 %), nicméně přinese úspory za topení v příštích letech až 90 %. Navíc můžete zažádat o dotaci v rámci programu Nová Zelená úsporám – získat až na 550 000 Kč, takže ve skutečnosti vás to bude stát méně.

TIP NA ČLÁNEK: Pasivní standard je přínosem pro celou společnost!

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-titulní

obr.: Zora a Stanislav už si zvykli na to, že je kolemjdoucí chválí za zdařilou rekonstrukci. Málokdo pozná, že jde ve skutečnosti o pasivní novostavbu. Foto: Jan Vermouzek


3. Dům svépomocí ale s rozumem

Svépomocí můžete u dřevostavby vyřešit spoustu následných dodělávek po ukončení hrubé stavby odborníkem (tuto část je skutečně lepší mu přenechat). Předá vám zpravidla nosné obvodové plus vnitřní stěny, stropní konstrukce, střechu včetně krytiny, okna a vchodové dveře – pozor, nabídka jednotlivých dodavatelů se může hodně lišit. Jen je třeba u toho, co budete dělat sami, důsledně dodržovat technologické postupy.

TIP NA ČLÁNEK: Cena domu aneb jaká úskalí nám přináší fáze hrubé stavby domu?

cena-domu-hruba-stavba-domu-konstrukce-drevostavby kopie

Foto: Dreamstime


4. Nejprve investujte do základů domu

Pokud přece jen zjistíte, že vám na celé dílo chybí finance, zvažte, zda některé části (například podkrovní pokoje či garáž) nemůžete dokončit v pozdější fázi. Rozhodně je vhodnější pořídit například do začátku levnější vnitřní vybavení či spotřebiče – na rozdíl od konstrukce domu je můžete snadněji za pár let vyměnit.

TIP NA ČLÁNEK: Jaké stavební detaily,vyžadují zvýšenou pozornost při stavbě domu?

stavebni-detail-Dreamstime

Foto: Dreamstime


Věděli jste, že hypotéka se na zděný dům a dřevostavbu se výrazně liší? Zeptali jsme se odborníka

Jak chytře vyzrát na financování dřevostavby?
 

4 věci, na kterých se při stavbě domu šetřit NEVYPLATÍ:


1. Projekt domu je klíčový

Nepodceňte projekt – raději si připlaťte za kvalitní práci takového projektanta, který má se stavbou domů bohatou zkušenost. Je třeba, aby ve vašem budoucím domově všechno hrálo dohromady, a přitom bydlení tak splňovalo i potřeby, které vás třeba ještě nenapadly. Nechte si vysvětlit všechno včetně detailů a výpočtů. Zvažte doporučené praktické tipy, ale neustupujte z toho, co je pro vaše blízké důležité.

TIP NA ČLÁNEK: Jaké rozhodnutí a kroky vedou k bezproblémovému dokončení stavby domu?

cena-domu-dokoncovani-objektukvalitni-projekt

Foto: Dreamstime


2. Stavte dům pouze s ověřenou dodavatelskou firmou

Podobně je to i s výběrem dodavatelské firmy – prověřte její zkušenost (jak dlouho existuje?), získejte reference (kolik podobných staveb úspěšně postavila?) a zajímejte se o materiály, které při výstavbě domu používají. Předchozí zákazníci rádi sdílí (zejména ty negativní) zkušenosti na internetových fórech – času, věnovaného jejich pročtení, nebudete litovat.

TIP NA ČLÁNEK: S kým stavět dřevostavbu? Přehled projektů od oveřených dodavatelů dřevostaveb

s-kym-stavet-drevostavbu-osobni-schuzka

Foto: Dreamstime


3. Není dřevo, jako dřevo

Pokud o materiálu pro vaši dřevostavbu rozhodujete sami, rozhodně se něm nesnažte šetřit! Nenechte se zlákat levným dřevem z nejbližší pily, i když mu říkají stavební řezivo. Ten správný materiál je dřevo certifikované, průmyslově vysušené, a tím i při vysoké teplotě dezinfikované (zbavené nežádoucích hub, plísní a zárodků dřevokazného hmyzu).

Necertifikované dřevo bude s největší pravděpodobností sesychat a kroutit se. Totéž se týká OSB desek – ty nejlevnější mohou do stavby pustit nežádoucí vlhkost a nakonec vám způsobí jen více nákladů na údržbu či opravy vzniklých poruch. Dostatečně silné izolace pak mají smysl nejen u obvodových stěn, ale také u podlah a stropů. Investice do kvalitních materiálů v této fázi se vám vrátí v budoucnu na úsporách za energie.

TIP NA ČLÁNEK: Zajímejte se o původ dřeva, ze kterého stavíte aneb jaký je v ČR systém certifikací dřeva?

kvalita-dreva

Foto: archiv redakce


4. Kvalitní stavební dozor je klíčový

Ať už vám bude vaši dřevostavbu stavět cizí firma nebo dobrý známý, každopádně investujte do nezávislého stavebního dozoru. Často na stavbách dochází k porušování technologických postupů či správného množství materiálu. Někdy úmyslně, jindy z důvodu najímání nekvalifikovaných pracovních sil.

Poměrně častým nešvarem je například dodání tepelné izolace s menší tloušťkou. Stavební dozor vám pohlídá, aby práce probíhaly tak, jak mají, a vše bylo správně podle projektu, vašich představ a rozpočtu.

Mnohdy nám to, co na začátku vypadá dráž, nakonec přináší významnou úsporu – a to levné se ve skutečnosti často při zpětném pohledu nevyplatí.

TIP NA ČLÁNEK: Stavební dozor je klíčovým při stavbě dřevostavby! Jak a kde ho spolehlivě najít?

stavebni-dozor-dreamstime

Foto: Dreamstime

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop