Dům s atriem může být i dřevostavba!

Dům s atriem může být i dřevostavba!

Jiří Kuthan | Čtvrtek, 20. červen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Možná je vaším snem dům s atriem, které ve vašem domově vytvoří klidovou zónu, jež celý dům zútulní a ozvláštní například sochou, uměleckými předměty, nebo i stromem se zelení či vodní plochou. Lze toho ale dosáhnout i v dřevostavbě? Na několika realizovaných projektech dřevostaveb vám ukážeme, že je to možné, a že kvůli atriu se dřevostavby vzdát nemusíte.

Dřevostavba s atriem vzbuzuje úžas, údiv a překvapení


drevostavba-s-atriem-exterier-hk-drestav

Dům ve tvaru helvétského kříže je v mnohém originální. Projekt dřevostavby nevychází ze žádné typové stavby, ale není ani dílem architekta. Majitel, původním povoláním strojní inženýr, si venkovský domov navrhl sám a pojal ho opravdu velkoryse.

Výsledkem je nízkoenergetická panelová dřevostavba s difuzně otevřenou skladbou stěny a užitnou plochou 260 m2, kterou realizovala společnost HK Dřestav s.r.o.

drevostavba-s-atriem-interier-atrium-hk-drestav

Přečtěte si celý článek s redakční návštěvou a fotografiemi

Trávník uvnitř dřevostavby? Proč ne...


drevostavba-s-atriem-exterier-zima-rumunsko

Výzvou pro architekty této moderně vyhlížející dřevostavby bylo vytvořit jednoduchý, udržitelný, dvoupodlažní dům, který by se vešel do vybraného koutu lesa s krásným výhledem, prolnul svažitý terén a obstál v drsných podmínkách severního Rumunska.

Hlavním prvkem návrhu z dílny TECTO Arhitectura je vnitřní atrium se zatravněnou plochou, situované do proskleného jádra domu.

drevostavba-s-atriem-interier-travnik-rumunsko

Přečtěte si celý článek o pasivní dřevostavbě s atriem ze severního Rumunska

Dům ZEN-House architekta Petra Stolína


drevostavba-s-atriem-zen-house-exterier

Záměrem architektů ze studia PETR STOLÍN ARCHITEKT bylo vytvořit experimentální domy – ateliér a dům. Cílená úsporná opatření měla ověřit nejen možnost zjednodušení způsobu výstavby, ale hlavně způsobu života. Zatímco zvenku jsou domy téměř identické, uvnitř se výrazně liší účelem užívání.

drevostavba-s-atriem-zen-house-interier-atelierdrevostavba-s-atriem-zen-house-interier-byt

Přečtěte si celý článek o netradičně řešené dřevostavbě s atriem ZEN-House

Projekt moderní dřevostavby – ve jménu nejvyššího komfortu


drevostavba-s-atriem-exterier-stora-enso-slovensko

V nejjižnější části hlavního města Slovenska, na břehu vodního díla Gabčíkovo, vyrostla v roce 2017 osobitá dřevostavba z masivních dřevěných panelů STORA ENSO CLT. Rodinný dům o ploše 132 m2 postavila firma Budmero Jakuba Študenca pod taktovkou architektů z ateliéru MOLNÁR-PERÁČEK.

Půdorysné těžiště dřevostavby je obohaceno o atrium, které prosvětluje ložnice a tvoří kulisu pro stolování.

drevostavba-s-atriem-interier-stora-enso-slovensko

Přečtěte si celý článek s fotografiemi této moderně řešené dřevostavby z CLT panelů

Domov galerií, galerie domovem


drevostavba-s-atriem-exterier-penatus

Mirek byl toho názoru, že dům si staví jen ten, kdo si chce zkazit život. Dnes se každý den vrací nabít energii do modřínem oděné dřevostavby, kde ho vítá nejen rodina, ale také jeho sbírka obrazů a fotografií. Ten nejkrásnější obraz je ovšem každý den jiný, zdobený dominantami hradů Žebrák a Točník – zdejší úchvatná krajina.

Dnes na ni s rodinou hledí z dřevostavby postavené konstrukčním systémem two by four, kterou realizoval se společností Penatus s.r.o.

drevostavba-s-atriem-interier-penatus

Přečtěte si celý článek s redakční návštěvou a fotografiemi

Dům jako poděkování


drevostavba-s-atriem-exterier-karon

Čím by se měli potomci odvděčit svým rodičům za to, že jim umožnili vzdělávat se v oboru, který je baví? Co třeba navrhnout jim na druhou polovinu života dřevostavbu, ve které se jim bude žít pohodlně, bez zbytečných starostí a za minimum nákladů? Vlastně kdo jiný by ji měl navrhnout, když ne syn - architekt?

Za hlavní benefit bydlení v rodinném domě považuje možnost tzv. „bydlet venku". Proto je těžištěm kompozice chráněné atrium, kde se propojuje život v domě s životem na zahradě. Nad hlavou máte nebe, ale nikdo na vás odnikud nevidí...

drevostavba-s-atriem-karon

Přečtěte si celý článek s redakční návštěvou a fotografiemi

Dřevostavba vklíněná mezi domy


drevostavba-s-atriem-exterier-atelier-saem

Michal je v oblasti dřevostaveb jako ryba ve vodě. Sám je navrhuje a není tedy divu, že se s chutí pustil do realizace svého vlastního domu z dřevěných CLT panelů. Ten se dá bez váhání zařadit mezi experimentální stavby, ze kterých těží zkušenosti on i realizační firma.

Atypičnost celého procesu totiž odstartoval již pozemek – proluka nepravidelného tvaru, v nejužším místě pouze 4,2 metru široká, uprostřed pražské městské zástavby.

Nejvíce si považuje domova a života na vesnici v centru Prahy. Dále pak stromu Ginkgo biloba, který s nimi žije v atriu a kterému dendrologové neoprávněně nevěřili.

drevostavba-s-atriem-interier-strom-v-atriu-atelier-saem

Přečtěte si celý článek s redakční návštěvou a fotografiemi

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop