POTVRZENO majiteli: <small>Dřevostavby jsou mnohem příjemnější a provozně levnější bydlení než cokoli jiného</small>

POTVRZENO majiteli: Dřevostavby jsou mnohem příjemnější a provozně levnější bydlení než cokoli jiného

Dana Jakoubková | Středa, 08. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Nezvládáte bydlení v paneláku? Otravují vás hluční sousedé? Nebo snad nemáte vůbec kde bydlet? Že máte jen málo místa, či vítr v peněžence? Tak proč váháte? O tom, že vás dřevostavba může přivést k mnohem příjemnějšímu a provozně levnějšímu bydlení, už není pochyb. A jestli nevěříte reklamám, snad vás přesvědčí zkušenosti lidí, kteří už nějaký ten rok ve „dřevě" žijí.

Jindřiška a Petr: Nejpříjemnější bydlení, jaké jsme kdy měli!

Bydleli jsme ve zděném domě i v panelovém domě a o prázdninách jsme často pobývali v rodinném domku, který tchán postavil z tehdy dostupných materiálů v 70. letech minulého století v jižních Čechách. Od roku 2005 jsem se sedm let aktivně podílel na projektech výstavby rodinných domů – dřevostaveb. Měl jsem tedy možnost porovnání zkušeností ze všech výše zmíněných typů domů, ale i přehled o tom, jak staví ta která firma.

Haas-Fertigbau-cely-dum

Když jsme si pak se ženou vyzkoušeli pobyt ve vzorovém domě Basic Line Venezia od firmy Haas Fertigbau, byla stavba vlastní typové dřevostavby i volba dodavatele jednoznačnou volbou.

Haas-Fertigbau-obyvaci-pokoj

Zbývalo jen vybrat typ vhodný pro nás – dům, který by vyhovoval jednak cenou, ale i velikostí a dispozicí. Zvolili jsme typový dům Harmony 2 a jen mírně nechali upravit dispozice a vnější vzhled podle našich představ a potřeb.

Haas-Fertigbau-terasa

Jak se vám v dřevostavbě bydlí?

Dnes bydlíme v dřevostavbě sedmým rokem, a přesto, že jsme několik let společně se ženou pečovali o nemocnou maminku – což by v našem bývalém panelovém bytě ani ve zděné bytovce nebylo prakticky možné – si pohodlný domov, příjemné sousedy a krásné okolí naší vesnice doslova užíváme.

Haas-Fertigbau-majitele-Jindriska-Petr
Petr a Jindřiška
majitelé domu

František a Renata: Perfektně zvládnutá typovka!

Naším původním záměrem byla koupě rekreačního objektu, který bychom využili k odpočinku a relaxaci. Zároveň jsme však měli poměrně vysoké nároky, neboť jsme uvažovali i o možnosti trávit na chatě více času, což nám naše zaměstnání dovoluje, a potřebovali jsme dostatečné zázemí pro naše profesní potřeby. Žádná z nabízených nemovitostí však nesplňovala naše představy. Začali jsme proto uvažovat o novostavbě.

Podařilo se nám koupit velmi krásný pozemek v blízkosti Lužických hor s krásným výhledem na okolní krajinu. Že se bude jednat o stavbu na bázi dřeva, v tom jsme měli jasno hned. Bohužel se nám nepodařilo získat povolení ke stavbě srubu, tak jsme zvolili sendvičovou konstrukci dřevostavby. A udělali jsme dobře.

dum-MS-Haus-predek-domu

Záměrně jsme vybrali typový dům. Dali jsme na radu příbuzného – architekta, který nás přesvědčil o pozitivech takové volby. Nejenže jsou typové domy často navrženy tak, aby „vše fungovalo", ale dodavatelé stavby a jejich zaměstnanci mají stavbu typových domů perfektně zvládnutou a málokdy dochází během stavby k nechtěným překvapením.

Na veletrhu Dřevostavby nás oslovila nabídka společnosti MS HAUS. Jejich cenová politika i použité technologie jsme vyhodnotili jako nejlepší. Navíc jsme se setkali s lidmi, kteří dřevostavbami skutečně žijí a komunikace s nimi byla perfektní. S mnoha věcmi týkajícími se stavby nám dokázali poradit a vymyslet to nejlepší řešení.

dum-MS-Haus-interier

Hrubá stavba domu trvala přibližně týden, což nás velmi příjemně překvapilo. Jelikož jsme zvolili dodávku domu na klíč a přenechali veškeré práce odborníkům, dostali jsme klíče od kompletně hotového domu za necelé tři měsíce od začátku stavby.

Ačkoliv se jedná o menší dům, díky chytrému rozložení místností máme k dispozici pět pokojů a dvě sociální zařízení. Naše „chata" je tedy skvělým místem pro setkávání s rodinou a přáteli.

dum-MS-Haus

Naprosto nás překvapilo energetické řešení domu. Jako vytápění jsme zvolili kombinaci elektrického podlahového vytápění a krbových kamen. Celý dům však dostatečně a bez jakýchkoli rozvodů zvládnou vytopit krbová kamna samotná. Elektrické topení používáme pouze pro udržení tepelné stability v době, když jsme mimo dům.

V létě naopak oceňujeme příjemné klima, které se uvnitř domu drží, a díky němuž je trávení dovolené na chatě i v těch největších vedrech zcela bezproblémové.

Jak se vám v dřevostavbě bydlí?

Pokud bychom někdy v budoucnu uvažovali o stavbě, určitě bychom opět zvolili dřevostavbu a neměnili bychom ani dodavatele stavby, se kterým se nám skvěle komunikovalo a to, co jsme za své peníze dostali, bylo postaveno kvalitně do posledního detailu a zcela naplnilo naše očekávání. Dřevostavba je nejpříjemnější a nejúspornější bydlení, jaké jsme kdy měli.

dum-MS-Haus-majitele-Frantisek-Renata-s-dcerou
František a Renata s dcerou
majitelé domu

Zdeněk: Z „kostky" jsme nadšeni!

Roli v tom, zda postavíme dřevostavbu, nebo zděný dům, hrálo více faktorů. Hlavním kritériem ale byla rychlost výstavby a náklady, ať už na stavbu samotnou, či později provozní, respektive energetické. Vzhledem k tomu, že vlastní dům si stavíme zřejmě poprvé a naposledy v našem životě, chtěli jsme, aby vše bylo co nejvíce podle našich představ a nároků na prostor každého člena rodiny, tudíž v úvahu přicházel pouze individuální projekt.

V tom jsme se s přítelkyní od počátku shodli. Oba jsme fanoušky „hranatých" tvarů, což je na naší „kostce" jistě vidět. I když se jedná vlastně o kvádr, my mu prostě říkáme kostka.

Lucern-drevostavba-cely-dum

Při výběru dodavatele stavby jsme zřejmě měli trochu štěstí. Firmu LUCERN dřevostavby nám doporučil kamarád z Mostu. Přesně už si to nevybavujeme, ale máme pocit, že onen kamarád navštívil vzorový dům Lucernu, nebo někde viděl probíhající výstavbu. Ať tak či onak, jejich domy se nám moc líbily.

Už při prvním kontaktu se zástupcem firmy a jeho týmem nás definitivně o volbě dodavatele přesvědčil osobní, skoro až přátelský přístup a vstřícné jednání.

Lucern-drevostavba-obyvaci-pokoj

Následovala i vzájemná spolupráce při navrhování domu. Veškeré kontakty a konzultace s firmou Lucern probíhaly na vysoce profesionální úrovni, každý náš nápad či návrh změny nebyl pro firmu problém, a pokud se jakákoliv maličkost, vyžadující úpravu či změnu vyskytla, nebyl sebemenší problém ji vyřešit.

Lucern-drevostavba-s-bazenem

Vše navíc bylo ztíženo mým tehdejším zaměstnáním v německém Kolíně nad Rýnem.

Lucern-drevostavba-obyvaci-stena

Jak se vám v dřevostavbě bydlí?

Pokud bychom měli ještě někdy stavět, tak určitě opět dřevostavbu. Dům naprosto naplnil naše očekávání. Jsme velmi spokojeni, ba nadšeni. Vřele doporučujeme.

Lucern-drevostavba-majitel-Zdenek
Zdeněk
majitel domu


Přečtěte si další zkušenosti majitelů dřevostaveb:

Je hluk v dřevostavbě její slabinou? Jak to vidí majitelé po letech
 
Čtyři dřevostavby, čtyři zkušenosti. Stavěli byste raději typovou, nebo individuální dřevostavbu?
 
10 let v pasivní dřevostavbě: Nejvíc oceňujeme funkčnost a prostor
 
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop