Panelové dřevostavby: <small>rychle postavené a na milimetry přesné lego</small>

Panelové dřevostavby: rychle postavené a na milimetry přesné lego

Lucie Němcová | Pondělí, 29. červenec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

V portfoliu konstrukčních systémů se panelová dřevostavba řadí k nejrychlejším a nejpřesnějším. Milovníky stavby svépomocí asi příliš nenadchne, někdy si nerozumí s individuálními návrhy, ale s typovými projekty jsou osvědčená dvojka. Panelová montovaná dřevostavba je stále více využívaný způsob realizace moderní kvalitní stavby ze dřeva.

Z čeho se skládá panel montované dřevostavby?

Panel montované dřevostavby – je složen z plošných deskových materiálů, tepelné izolace, vzduchotěsné vrstvy plnící funkci parobrzdy nebo parozábrany a bodových nosných prvků z masivního dřeva (KVH profilů).

Svojí skladbou je podobný konstrukčnímu systému two by four, odlišný je ale způsob montáže a kompletace ve výrobě i na pozemku.

Jeden panel, pokud jeho maximální rozměry dovolí, je celá jedna stěna domu i s okny a finálními povrchy a prvky jako je oplechování.

obvodova-stena-panelove-drevostavby-skladba-jednotlivych-vrstev

Obr.: Skladba jednotlivých vrstev v panelu je know how každé firmy. Na obrázku je příklad skladby obvodové stěny DifuTech CLIMA PLUS firmy ATRIUM

Jak to vypadá ve výrobě panelových dřevostaveb?

Hydraulické stoly slouží k montování plošných konstrukcí stěn v horizontální poloze. Díky tomu je možné docílit velké přesnosti a předejít mnoha chybám.

Celý proces je uchráněn jakýmkoli rozmarům počasí a probíhá v konzistentních teplotních i vlhkostních podmínkách. Materiály nejsou vystaveny rizikům, jako je provlhnutí, mráz nebo sluneční paprsky.

Ze hry vypadává také stres spojený například s nepřízní počasí nebo časovým tlakem. Jsou tak eliminovány lidské chyby.

panelova-montovana-drevostavba-vyroba-panelu-ve-vyrobni-hale

Obr.: Výrobní linky vytvářejí jednotlivé komponenty dřevostavby doslova jako na běžícím pásu. Foto: RD Rýmařov

TIP: Jak se vyrábí a co obsahuje stěnový panel dřevostavby?

panelova-montovana-drevostavba-vyrobni-zavod

Obr.: Vzhledem k celému charakteru plánování a výroby montované panelové dřevostavby je celý proces podrobněji promyšlen a jednotlivé fáze lépe navazují. Foto: RD Rýmařov


Panely dosahují maximální velikosti do výšky 3,5 metru a délky 12,5 metru, aby mohl y být přepraveny kamionem. Vyšších a delších panelů lze dosáhnout pomocí nástavců nebo spojením dvou na místě.


panelova-montovana-drevostavba-vyroba-stenovych-panelu-ve-vyrobni-hale

Obr.: Montáž stěnových panelů dřevostavby v horizontální poloze pro maximální přesnost a následná manipulace s prvky pomocí jeřábů. Foto: Palis

Na staveništi roste panelová dřevostavba před očima

Ve fázi realizace hrají montované dřevostavby prim – stavebníci ocení zejména rychlost a montážní parta určitě jednoduchost celého procesu.

Hlavní práci odvádí jeřáb přemísťující velké panely na své místo, a parta znalých řemeslníků, kteří tuto skládačku kompletují. Není výjimkou, že hrubá stavba vyroste za pouhý den. Nenechte se však zmást, dokončit stavbu do úplně finální podoby ještě nějakou dobu trvá.

montaz-panelove-drevostavby-na-stavenisti-pomoci-jerabu

Obr.: Samotná montáž panelové dřevostavby je jedinečná podívaná. Foto: Martin Zeman

Výhody panelové montované dřevostavby

  • rychlost realizace
  • precizní detail
  • eliminace lidských chyb
  • ochrana před klimatickými vlivy během stavby
  • čistota a uspořádanost staveniště

panelova-montovana-drevostavba-montaz-panelu-na-stavenisti

Obr.: Bez těžké techniky se při montáži panelové dřevostavby neobejdeme. Důležitý je nejen terén, ale třeba také nepřítomnost elektrického vedení nebo vzrostlých stromů, které by mohly překážet. Foto: Martin Zeman

panelova-montovana-drevostavba-montaz-na-stavenisti

Obr.: O finální stavbu se stará sehraný tým řemeslníků. Foto: Martin Zeman

Kde montované dřevostavby nepostavíme?

Finální panely připravené k montáži na staveništi mívají často větší rozměry. K pozemku se proto musí dostat kamion s nákladem i jeřáb nutný k jejich umístění. Některé lokality toto neumožňují, třeba pro svoji svažitost nebo úzkou příjezdovou komunikaci, a je pak nutné zvolit jiný způsob realizace.

TIP: Konstrukce dřevostaveb - vyznáte se?

panelova-montovana-drevostavba-rd-rymarov-dokonceny-dum

Obr.: Finální dům nám způsob realizace ani konstrukci již neprozradí. Snad jen v jeho přesných detailech. Foto: RD Rýmařov

Kdy zvolit montovanou dřevostavbu?

  • Pokud si přejete dům konstrukčně a tvarově jednoduchý a „standardní", pak bude montovaná dřevostavba tou nejlepší volbou. Často do této kategorie spadají typové dřevostavby.
  • Pokud vámi vyhlédnutý dodavatel dřevostaveb pracuje tímto způsobem a má vlastní výrobní linku pro tuto technologii, pak se pochopitelně nabízí jít touto cestou. Výhodou je provázanost celého procesu od prvních návrhů, až po předání klíčů od domu, které tyto firmy většinou poskytují - realizace dřevostavby na klíč.

Panelová dřevostavba si s typovými domy rozumí

Typizace se pojí s montovanými panelovými dřevostavbami velmi často, jelikož jsou ekonomickým a efektivním spojením – linka může být uzpůsobena pro konkrétní opakovaně vyráběné rozměry a prvky. Dává tedy největší smysl ve spojení s typovými projekty.

Pokud však projekt splňuje určité parametry, je jistě možné tímto způsobem realizovat také dům individuálně navržený. Méně vhodnou cestou bude pro tvarově atypické stavby například s oblými tvary.

Všechny detaily panelové dřevostavby se musí promyslet na papíře

Vzhledem k míře připravenosti panelů a precizním detailům je třeba, aby vše bylo naplánováno již v projektové fázi. Tím máme na mysli i umístění veškerých svítidel, vypínačů nebo zásuvek. Rozvody elektřiny totiž budete v dalších fázích měnit velmi těžko.

Mít představu o tak velkém detailu však může být zahlcující. Doporučujeme proto počítat s tím, že nastane okamžik, kdy o těchto parametrech budeme rozhodovat. Je dobré se připravit a dopřát si dostatek času na zvážení všeho potřebného.

TIP: Projekt dřevostavby - víte za co platíte?


Každá dodavatelská firma má odlišnou, většinou certifikovanou, skladbu stěny. Může být jak difuzně uzavřená, tak difuzně otevřená. Tepelně technické parametry ovlivňují výslednou tloušťku stěny a souvisí také s našimi požadavky.


Foto: Martin Zeman
Redakčně upraveno pro web

DaS 1-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop