Jitce dřevostavba 3+kk úplně stačí

Jitce dřevostavba 3+kk úplně stačí

Lucie Němcová | Středa, 27. listopad 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Zůstat flexibilní a reagovat na životní změny s přijetím, nadhledem a chutí najít nový směr, není vůbec samozřejmost. Jitka je ovšem živoucím příkladem, že to jde. S nadšením vybudovala svůj třetí dům, aby si mohla užívat čas s vnoučaty, a pokud bude potřeba, zvládne i čtvrtý. Radost ze života i schopnost postavit se situacím čelem jí rozhodně nechybí a je to více než inspirativní.

Dřevostavba si získala Jitku tradičně rychlostí realizace: „Chtěla jsem bydlet rychle. Zůstala jsem ve velkém domě sama a dojížděla za vnoučaty nemalou vzdálenost. Dávalo smysl najít jiné řešení. Tohle místo s výhledem na budějovické letiště, Kleť a celé město jsem měla vyhlédnuté už dávno. Zbývalo jen udělat další kroky k uskutečnění."

Dřevostavba je v pořadí již třetí dům

Jitka není v oblasti stavebnictví žádným nováčkem. Celý život se pracovně pohybuje v této sféře a nejen to: „Jde o můj třetí dům. První byl zděný, stavěla jsem jej za svobodna a svépomocně a žili jsme zde s mým mužem. Po jeho smrti jsem dům darovala synovi ke svatbě a postavila si nový. K němu jsem později přistavěla patro, aby měl kde být můj bratr navrácený z emigrace. Když i ten zemřel, celý dům byl moc velký a nastal čas na změnu."

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-exterier-vstup-do-domu-chodnik

Obr.: Hlavní vstup - Velkorysý prostor krytý před deštěm a lemovaný rostlinami. Důležité místo domu, které zde vítá, jak se patří. Foto: Martin Zeman

Nenáročná, ale přizpůsobivá dřevostavba

Výchozím bodem byl typový projekt dřevostavby, který byl upraven podle představ budoucí majitelky. Příprava s celým plánováním a projektováním trvala zhruba rok, realizace pak dalšího půl roku. Požadavky měla Jitka jasné: „Chtěla jsem malý dům dispozice 3+kk, aby byl nenáročný na údržbu a vnoučata měla kde být, když přijedou na návštěvu. Člověk toho pro sebe moc nepotřebuje.

Přála jsem si dřevostavbu bez schodů, což trošku kazí jen pár schůdků ke vstupním dveřím. Důležitá byla praktická stránka věci a údržba, protože jsem věděla, že dům bude často plný dětí."

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-exterier-terasa-zahrada-skalka

Požadavky na novou dřevostavbu

Po bohatých zkušenostech s bydlením v domě měla Jitka požadavky také ohledně nejrůznějších praktických detailů i dispozice. „Vstup do objektu jsem chtěla na východ, odkud tolik neprší. Měla jsem v minulosti hlavní vchod na různé strany a nejhorší z funkčního hlediska byl sever a západ kvůli expozici větru a dešti.

Na východní stranu jsem si přála mít také ložnici a kuchyni. Mám ráda, když mě budí slunce a snídani mohu připravovat ve společnosti slunečních paprsků. Důležitá byla spižírna vedle kuchyně jako kompenzace malého úložného prostoru. Všechno je díky ní po ruce a zároveň pěkně schované."

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-exterier-terasa-zahrada-skalka-zavesne-zahradni-kreslo

Obr.: Terasa - Místo pro odpočinek s úžasným výhledem v přímé návaznosti na obývací prostor je připravené na dostavbu zimní zahrady, která pojme velké rodinné sešlosti a rozšíří obytný prostor domu. Foto: Martin Zeman

Vybavení dřevostavby

Do nové dřevostavby putovala i spousta nábytku ze starého domu. „Své místo zde musela mít norská kamna z chalupy, která vlastním už 40 let. Jsem s nimi spokojená a prostě se jich nechci vzdát. Způsob dvojího spalování negeneruje téměř žádný popel, takže kamna vybíráte mnohem méně. Jedno polínko zahřeje víc než dost, často musím přebytečné teplo pouštět ven oknem." Teplo v domě má však primárně na starosti teplovodní podlahové topení napojené na plynový kotel, který ohřívá také užitkovou vodu.

TIP: Jak nepřehřát dřevostavbu? Vyberte si správná krbová kamna!

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul

Obr.: Původní nábytek - Ladění interiéru udává nábytek s historií a příběhem, který přicestoval spolu s majitelkou. Nechybí jídelní část i ta obývací pro odpočinek – Jitčino neoblíbenější místo. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-obyvaci-pokoj


navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-jitka-majitelka
Jitka
majitelka dřevostavby

"Za ta léta zkušeností s bydlením v rodinném domě jsem přesně věděla, co v dispozici chci a potřebuji. Je to jiné, než když se stěhujete z bytu. Proto pro mě bylo plánování včetně detailů snadné."

 

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-obyvaci-pokoj-norska-kamna

Obr.: Prověřená kamna - Dělají majitelce společnost už 40 let a věrně slouží dál. Jedno polínko stačí k tomu, aby teplo nutilo otevírat okna. Foto: Martin Zeman

Hodnocení dřevostavby

„Trošku mě překvapilo, že není položena podlaha po celé ploše neobytného podkroví. Je to nepraktické z hlediska údržby, protože minerální vata je nezakrytá a drží se v ní nečistoty. Časem podlahu určitě nechám dodělat. Taky bych přehodnotila sklon a výšku střechy, aby v podkroví byla větší plocha s podchozí výškou. I když není obývané, je to praktická věc. Nový je pro mě přístřešek na auto. Vždy jsem měla garáž a trošku mi chybí, ale pro auto je prý tato varianta vhodnější.

Na otázku, zda by některé věci Jitka řešila jinak, spokojeně odpovídá: „Kromě výše zmíněného bych neměnila vůbec nic. Dřevostavba mi krásně sedí a mým nejoblíbenějším místem je posezení v obývacím pokoji. S budoucí zimní zahradou v místě stávající terasy to bude už úplná dokonalost."

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-kuchyne

Obr.: Kuchyně na míru - Tvar U zajišťuje, že je při vaření vše po ruce. Okno na východ pouští dovnitř ranní paprsky, a pokud je třeba, roleta zajistí soukromí nebo stín. Foto: Martin Zeman


Komentář dodavatele

Klientka si u naší společnosti vybrala náš evergreen – typový dům Vavřinec. Jeho výhody jsou zřejmé. Pořízení menšího domku s sebou nese malé náklady na spotřebu energie (tepelná ztráta je v tomto případě 3,9 kW) a na údržbu. Úklid domu nezabere celé odpoledne, a tak se klientka může věnovat v ušetřeném čase zábavnějším činnostem.

Přitom v sobě tato útulná malá dřevostavba ukrývá dvě ložnice a překvapivě velký obývací pokoj. Podle mého názoru je to ideální bydlení pro malou rodinu nebo manželské páry s již odrostlými dětmi, které přijedou občas na víkend. Paní klientce děkujeme za bezvadnou spolupráci a přejeme jí a jejím blízkým, aby užívali i nadále domek ve zdraví a v pohodě.

ludek-horejsi-hk-drestav
Luděk Hořejší
obchodní ředitel
HK-DŘESTAV s.r.o.


navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-loznice

Obr.: Úložný prostor - Ukládání v dřevostavbě řeší vestavné skříně, jako je například tato v ložnici, dále pak spižírna, technická místnost, podkroví a kolna na zahradě, kde mají své místo kola dětí, ale i dřevo nebo zahradní potřeby. Foto: Martin Zeman


"Byla jsem na stavbě téměř pořád. Mám znalosti ze stavebnictví a tento obor mě baví, takže jsem si psala svůj vlastní stavební deník a řemeslníkům do toho hodně mluvila, což se jim ne vždy líbilo."


navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-interier-koupelna

Obr.: Koupelna - Dělícím, estetickým i originálním prvkem je luxferová stěna sprchového koutu. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 88 m2
Podlahová plocha: 72 m2
Konstrukční systém: sendvičový konstrukční systém
Teplo a větrání: kondenzační plynový kotel se zásobníkem na ohřev vody + teplovodní podlahové topení, krbová kamna
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,198 W/m2K
Projekt a realizace: HK-DŘESTAV s.r.o., www.drestav.cz; Ing. Jaroslav Havel, 2017

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-pudorys

navsteva-drevostavby-pod-taktovkou-zeny-hk-drestav-rez-stenou


Foto: Martin Zeman
Redakčně upraveno pro web

Líbí se vám tato malá nenáročná přízemní dřevostavba? Více fotografií naleznete v anketě Dřevostavba roku. Hlasujte v aktuálním kole a vyhrajte zajímavé ceny.

DaS 6-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop