Přízemní dřevostavba neboli bungalov – proč je u nás tak oblíbený?

Přízemní dřevostavba neboli bungalov – proč je u nás tak oblíbený?

Dana Jakoubková | Úterý, 22. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba v podobě jednopodlažního bungalovu je u nás v posledních letech stále oblíbenějším typem bydlení. Přestože se jedná o stavbu náročnější na velikost pozemku, má mnoho výhod. Její skvělé dispozice ocení především starší lidé, nebo naopak mladé rodiny s malými dětmi. A co že to vlastně ten bungalov je? Jak se k nám dostal a čemu vděčí za to, že se právě v České republice těší mezi dřevostavbami takové oblibě?

Bungalov je...


Bungalov je přízemní dům s původem v britských koloniích, konkrétně v těch bengálských. Právě tam si britští úředníci začali stavět jednoduché dřevěné stavby se střechou z palmového listí. Samotné slovo bungalov pochází z hindštiny a v překladu znamená „dům bengálského stylu." Bungalov obvykle obsahoval dvě až čtyři místnosti kolem centrální chodby, kuchyně byla často samostatná a vstupovalo se do ní ze zadní kryté verandy, kde se nacházela také spíž nebo koupelna.

Kromě výjimečných případů měl bungalov vždy krytou vstupní verandu s masivními nosnými sloupy a často i přidružené kryté verandy opatřené nábytkem na zbývajících stranách. Bylo to dáno teplými klimatickými podmínkami oblastí, kde se nejčastěji tyto domy stavěly, a obyvatelé trávili na verandách významnou část dne, často na nich i spali.

DrevoaStavby.cz | Přízemní bungalov Haas Fertigbau s.r.o.DrevoaStavby.cz | Přízemní bungalov MS HAUS s.r.o.

Přízemní bungalov, či vícepodlažní dřevostavba?


Řešíte právě, do jakého konkrétního projektu dřevostavby se na svém pozemku pustíte? Nemůžete se rozhodnout, jestli vybrat vícepodlažní dřevostavbu na klíč, nebo raději zvolit z nabídky bungalovů? Svou roli při tomto výběru bude hrát několik hlavních faktorů, počínaje vaší rodinnou situací a konče specifiky pozemku. Bungalov může na první pohled působit jako poměrně nudná stavba. Avšak i tento typ dřevostavby nabízí pro architekty nemalé vyžití.

Kromě klasického bungalovu si můžeme nechat postavit moderní rodinný dům ve funkcionalistickém stylu, a stejně tak dobře tradiční bungalov, který jako by přímo vypadl z filmu o americkém jihu. Pojďme se však podívat na konkrétní vlastnosti bungalovu, a hlavně na jeho nejdůležitější pro a proti. Zjistíme, co z něj dělá tak oblíbený dům a zda se jedná opravdu o tu správnou dřevostavbu právě pro vás.

TIP NA ČLÁNEK: Postavit bungalov, nebo patrovou dřevostavbu? Známe pro a proti

DrevoaStavby.cz | Bungalov 3AE s.r.o.DrevoaStavby.cz | Malý a pasivní bungalov ATRIUM s.r.o.

Výhody bungalovu jako rodinného domu


  • Největší výhodou bungalovu je jeho bezbariérovost. Hodí se tedy zvlášť pro starší pár nebo naopak rodinu s malými dětmi, které se mohou na schodech ve vícepatrovém domě snadno zranit. Bungalov je skvělou volbou i pro osoby s jakýmkoliv pohybovým omezením. Pro kompletní bezbariérovost bude ale bungalov jako dřevostavba na klíč vyžadovat dodatečné úpravy projektu.
  • Bungalov nabízí v určitých směrech opravdu velkou volnost. Například při výběru střechy záleží na vašem estetickém vkusu a omezit vás mohou především místní nařízení, pokud se dané lokality týkají.
  • Menší bungalov může sloužit jako celkem levné a úsporné řešení rekreačního bydlení. Větší stavba může zase sloužit jako plnohodnotný rodinný dům.
  • Každá místnost bungalovu je většinou přímo propojena se zahradou.
  • Neodmyslitelnou součástí bungalovu je krytá terasa.
  • Stavba bungalovu bývá technicky jednodušší a tím rychleji se můžete nastěhovat.

Nevýhody bungalovu


  • I relativně malý bungalov s dostatkem místa okolo domu vyžaduje větší pozemek.
  • Kvůli jednopodlažní dispozici má bungalov větší zastavěnou plochu a tím pádem také větší a dražší základovou desku.
  • Podobně i střecha, zvláště v případě středních a velkých bungalovů, pokrývá výrazně větší plochu.
  • V bungalovu počítejte s menším prostorem v jednotlivých pokojích.
  • Někteří lidé mohou mít v bungalovu nedostatečný pocit soukromí.

Příjemné bydlení v bungalovu vyžaduje správný výběr pozemku


Nejdůležitější součástí bungalovu je pozemek, na kterém hodláte svou přízemní dřevostavbu realizovat. Ideální pozemek pro umístění bungalovu je rovina. Z technického hlediska mu však nevadí ani svah s mírným sklonem. V takovém případě je však důležité postavit dům tak, aby do něj pronikal dostatek denního světla. Pokud je jasné, že do dřevostavby denní světlo pronikne jen s obtížemi, můžeme mu například pomoci světlovodem. Pozemek musí být v první řadě dostatečně velký, protože i malý bungalov je prostorově náročnější. Myslete na to, aby vám po postavení bungalovu zůstal dostatek místa pro zahradu, protože bez ní je život v sebekrásnějším domě poloviční.

TIP NA ČLÁNEK: Jak a podle čeho vybrat vhodný pozemek pro dřevostavbu

DrevoaStavby.cz | Cedrový bungalov BARTOŠ dřevostavby s.r.oDrevoaStavby.cz | Srubový bungalov Haniš srubové domy s.r.o.

Bungalov na klíč do dvou milionů?


Je možné sehnat bungalov na klíč do dvou a půl milionu korun? S touto otázkou se setkáváme poměrně často. Jednoduchá odpověď je ano. Ta složitější je podobná jako u kterékoliv jiné dřevostavby na klíč. Ceníkovou cenu projektu bungalovu na klíč do dvou a půl milionu určitě najdete docela bez problémů. Musíte však počítat s tím, že v této ceně není základová deska. K tomu si připočítejte nezbytné posudky a měření, stejně jako přípojky, jímky, cesty, ploty... Zkrátka a dobře sehnat kvalitní bungalov na klíč do dvou a půl milionu se vším všudy je v podstatě nemožné.

Na druhou stranu je potřeba zvážit, že se jedná o rodinný dům, který většina z nás kupuje jen jednou za život. Investice do něčeho takto velkého se rozhodně nevyplatí uspěchat a je lepší počkat si rok či dva a našetřit více peněz, než se snažit za každou cenu ušetřit pár set tisíc a za několik let zjistit, že nám vlastně tento druh dřevostavby vůbec nevyhovuje.

TIP NA ČLÁNEK: 2,5 milionu na dům, je to hodně nebo málo?

DrevoaStavby.cz | Útulný bungalov ve svahu ATRIUM s.r.o.DrevoaStavby.cz | Přízemní bungalov na klidné stáří ATRIUM s.r.o.

Foto: Martin Zeman

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop