Návštěva po letech: <small>Dvě odlišné dřevostavby, které spojuje nejen dřevo, ze kterého jsou vyrobeny</small>

Návštěva po letech: Dvě odlišné dřevostavby, které spojuje nejen dřevo, ze kterého jsou vyrobeny

Redakce | Pondělí, 20. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Zpětná vazba je důležitá pro každého, kdo chce zlepšovat své služby. Architektka Ing. Irena Truhlářová se vydala na návštěvu ke svým dvěma klientům, aby se zeptala, jak se jim bydlí v jejich dřevostavbách, které pro ně navrhovala. První kroky směřovaly na návštěvu dřevostavby s neobvyklou obloukovou střechou do středočeské vesnice, která je zasazena do úpatí brdských lesů. Další cesta pak vedla do podhůří železných hor na návštěvu moderní dřevostavby z CLT dřevěných panelů.

Dřevostavba inspirovaná lesem

Hlavním motivem tohoto přízemního domu je elegantní oblouková střecha podepřená opracovanými dubovými kmeny. Konstrukci domu tvoří masivní dřevěné DEKpanely bez lepidel, izolované dřevovláknitou izolací. Objekt je větrán řízeně s rekuperací tepla, do systému jsou zapojeny solární termické kolektory pro ohřev TUV. Nízké tepelné ztráty jsou pokryty elektrickými sálavými panely.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-cela-drevostavba-

Máte po roce užívání nějaké připomínky k dispozičnímu řešení?

Někteří odborníci nám kritizují větší vzdálenost kuchyně od hlavního vstupu. Vůbec nám to nevadí, naopak nám vyhovuje, že je kuchyně blízko terasy. Žena s námi může být v kontaktu i při vaření, což by v případě kuchyně na druhé straně domu nešlo. Jediným nedostatkem je toaleta přímo naproti francouzským dveřím vedoucím na terasu. Při otevřených dveřích je na toaletu vidět od sousedů, což není zrovna příjemné. Vyřešili jsme to dvoumetrovým fikusem.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-kuchyne

obr.: V kuchyni je vše, co je potřeba při běžném vaření.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-detail-obyvaciho-pokoje

obr.: Interiér v hlavní obytné místnosti je vyzdoben velmi zajímavými obrazy, ke kterým mají majitelé citový vztah.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-terasa

obr.: Na terasu lze vstoupit z každé místnosti.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-chodba

obr.: Kombinace bílých zdí a světlého dřeva dodává interiéru příjemnou a vzdušnou atmosféru.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-koupelna

obr.: Koupelna se sprchovým koutem je v moderním provedení také velmi povedená.

Kvůli rozpočtu jsme zmenšili přesah terasy. Nyní tu sedím s vámi a vidím, že stínění není dokonalé. Plánujete s tím něco udělat?

Koupil jsem velký slunečník, bez něj by byl v létě pobyt na terase méně snesitelný. Mysleli jsme i na popínavé rostliny, o kterých jsme s vámi diskutovali, ale nechceme si zakrývat výhled a také bych nerad, aby z nich opadávalo listí.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-detail-sloupu

Říká se, že dřevěná konstrukce neakumuluje teplo, proto v ní bývá přes zimu zima a v létě vedro. Jaké jsou vaše zkušenosti?

V zimě tu bylo teplo. Nepotřebujeme mít v domě „trenýrkovou“ teplotu a když je mi chladno, obléknu se. Během slunečných dní, které letos na podzim byly časté, máme v domě perfektní teplotu. V létě jsem ráno otevřel celý dům a nechal dovnitř proudit studený vzduch, pak jsem zatáhl rolety a zavřel dveře. Když se nevětrá a zbytečně se neotvírají dveře, vzduch vydrží chladný a v domě se dá přebývat celý den.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-drevostavba-pohled

Jakým způsobem používáte vzduchotechniku?

Vzduchotechnika fungovala báječně celou zimu. Nejlépe se to pozná ráno v ložnici, kde máme stále čerstvý vzduch. Je pravda, že trvalo asi dva týdny, než jsme si zvykli správně používat rekuperaci. Když jsme přestali topit, vzduchotechniku jsme vypnuli a větrali okny. Hlavní program funguje tak, že vzduchotechnika deset minut větrá a padesát minut spí. Provoz je velmi tichý a prakticky neslyšitelný, zejména samotnou jednotku neslyšíme vůbec.

Okna sahají až k zemi, proto jsou topná tělesa umístěna vedle nich. Nerosila se vám někdy okna?

Ne, zevnitř nikdy. V ložnici dokonce žádné topení není. Když je mlhavo, okna se orosí zvenku, ale není to žádný problém.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-osvetleni-domu


"Když se večer svítí, vypadá to moc hezky, jako by ten dům ožil a šel vám naproti."


Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-obyvaci-pokoj

obr.: Obývací pokoj díky velkým oknům má dostatek světla a působí tak velmi příjemně.

Jaké máte roční náklady na elektřinu?

Žijeme v trochu mrazivé kotlině, bývá tu o pět stupňů méně než v Praze. Sousedé platí za vytápění tuhými palivy kolem 30 – 40 tisíc korun, naše náklady jsou asi 20 tisíc korun, ale včetně vytápění, osvětlení a vzduchotechniky.

Jak dlouhou jste měli loňskou topnou sezónu? Kdy jste na podzim začali pravidelně topit a kdy jste přestali?

Stěhovali jsme se 17. listopadu a od té doby jsme topili. Když bylo v zimě pěkně, topení jsme vypnuli, protože sluníčko dům vyhřálo. Dům teplo naakumuluje. Přes noc jsme topení vypínali nebo nastavili na minimální provoz. Loňská zima dlouhá, takže jsme přestali topit až na konci března nebo v polovině dubna, přesně si to nepamatuju.

Používáte sálavé panely z hořického pískovce. Jaké je to teplo?

Máme celožárné panely. Ráno je topení hned teplé, což je výborné, a navíc se sem použitý pískovec barevně hodí.

Jaké máte zkušenosti se solárními panely?

Pro mě je důležité, abych o nich nic nevěděl a vše fungovalo nezávisle na mně. Jednou se stalo, že se v solárech začaly ozývat divné zvuky, proto jsem zavolal technikovi. Nejdřív padlo podezření na nedostatek nemrznoucí kapaliny, ale nakonec se ukázalo, že byl problém v přepouštěcím ventilu. Ale závada byla jednoduše odstraněna.

Jak se vám osvědčily rolety, fungují proti přehřívání?

Fungují výborně, a navíc sem v noci nikdo nevidí. Jedině když se zvedne vítr, začnou nepříjemně plácat a musím je vytáhnout. Ovládáme je manuálně.

Je vidět, že dřevo v exteriéru už zčásti zešedlo…

Ano, terasa zešedla a barevně se spojila s šedými kmeny. Z počátku se mě známí ptali, proč jsou ty kmeny šedé. Člověk si musí chvíli počkat, aby zjistil, že je to dobré.

Drevostavby-Biskup-drevostavba-Mnisek-Pod-Brdy-sloup-u-domu

Co byste vzkázal lidem, kteří se rozhodují mezi cihelným a dřevěným domem?

Jděte do toho, neváhejte. Nebuďte konzervativní, sežeňte si dobrou firmu a dobrého architekta. Osobně mám jen ty nejlepší zkušenosti.

Celý příběh dřevostavby...


ing-irena-truhlarova-architektka-archcon

Ing. Irena Truhlářová
architektka ARCHCON atelier

Vedoucí sekce architektura ARCHCON ateliéru, který nabízí architektonické a projektové služby v oboru dřevostaveb. Těžiště tvorby tvoří exkluzivní rezidenční projekty postavené na individuální koncepci, která se odvíjí od hluboké analýzy potřeb investora a pochopení genia loci.

 

Dřevostavba se zeleným srdcem

Dům tvoří tři hmoty uspořádané kolem srdce domu – patia – s částečně krytou terasou a vzrostlou zelení. Konstrukce je z masivních dřevěných panelů (CLT) izolovaných dřevovláknitou izolací. Objekt je větrán přirozeně, dům vytápí plynový kotel a krbová vložka. Ohřev TUV je zajištěn solárními termickými kolektory.

navrh-ARCHCON-atelier-pohled-zepredu-drevostavba

Změnili byste něco v dispozici domu?

Dispozičně jsme se trefili do toho, jak dům reálně používáme a určitě se vyplatilo, že jsme celý jeden rok řešili pouze návrh. V noci jsme v noční části, ve dne v denní a v létě jsme pořád venku na terase. Myšlenka s pomyslným srdcem domu se tak potvrdila.

navrh-ARCHCON-atelier-prave-kridlo-domu-drevostavba-

Jak často používáte krb? Nepřetápí se vnitřní prostor?

Krb jsme začali používat loni v prosinci a topili jsme každý den až do jara. S přehříváním problém nemáme, krb topí pozvolna a nemá velký výkon. Celou denní část vytápíme krbem a nemusíme tak topit plynem. V noční části téměř netopíme, bývá tam kolem 19 stupňů, a to nám stačí.

navrh-ARCHCON-atelier-obyvaci-pokoj-drevostavba

Jak jste spokojení se žaluziemi? Fungují dobře?

Stínění v létě funguje perfektně. Když jsme v letošních horkých dnech ráno odcházeli do práce, sklopili jsme všechny žaluzie a dům se nepřehříval.

navrh-ARCHCON-ateliercely-dum-drevostavba


"Na podzim žaluzie vytáhneme vždy tam, kde svítí slunce a s jeho pomocí si přitápíme."


navrh-ARCHCON-atelier-jidelna-drevostavba

Jak fungují francouzská okna, když pod nimi není umístěno otopné těleso?

Okna jsou velmi kvalitní, nerosí se a také kolem nich není zima. Vytápění jsme zvolili podlahové, z toho důvodu jsme použili speciální třívrstvou podlahu.

navrh-ARCHCON-atelier-prizemi-interier-drevostavba

obr.: Kvalitní okna a podlaha je prostě základ.

Kdy jste začali na podzim topit a na jaře přestali?

Loni v srpnu jsme spustili kotel kvůli vysoušení nové podlahy, a když jsme se v říjnu stěhovali, začali jsme topit. Protože bylo dlouho nepříznivé počasí, topili jsme až do dubna. V krbu jsme topili ještě v květnu, spíš pro náladu.

Zažili jste v zimě nějaké dny, kdy jste nemuseli vůbec zapínat topení?

Kvůli dlouhé zimě jich bohužel moc nebylo, ale jakmile zasvítí slunce, je hned poznat, že se dům prohřeje. Když teplota uvnitř stoupne, díky kvalitní dřevovláknité izolaci a CLT panelům v domě dlouho vydrží.

navrh-ARCHCON-atelier-sklenene-zima

Jaké máte zkušenosti se soláry?

Je to systém, který nám pomáhá snižovat náklady a jako takový funguje bezvadně. Funguje to, i když je zataženo nebo slunce svítí jenom ze strany. Naopak zařízení neprospívá nízká oblačnost.

Nelitovali jste někdy, že jste zrušili řízené větrání?

Naučili jsme se používat dům s tím, co máme. V zimě dodržujeme desetiminutové pravidelné větrání ráno a večer. Mimo topnou sezónu máme rádi otevřená okna. Je poznat, že je náš dům vzduchotěsný. Když je několik hodin zavřený, vzduch je v něm jiný, vydýchaný a je v něm více cítit dřevo.

Je někdy slyšet, že by dům pracoval, že by praskala konstrukce?

Na začátku asi dvakrát konstrukce zapraskala, ale od té doby nikdy. Vůbec to nepracuje. Myslíme si, že je to otázka kvalitní montáže a kvalitních materiálů.

Jak dům funguje z pohledu akustiky?

Několikrát jsme použili oddělení prostoru skleněnými stěnami. To funguje. A například mezi koupelnou a ložnicí hlukově těsní výborně. Když je v koupelně puštěné rádio, není v ložnici slyšet.

navrh-ARCHCON-atelier-koupelna-drevostavba

obr.: Dekorace ve fialové barvě oživí celou koupelnu.

navrh-ARCHCON-atelier-sklenene-dvere-drevostavba

obr.: Skleněné zasouvací dveře, které slouží jako těsnící a protihluková stěna si majitelé nemůžou vynachválit.

navrh-ARCHCON-atelier-loznice-drevostavba

obr.: Ložnice má stejně fialové dekorační prvky jako koupelna, která je hned vedle ní.

Myslíte si, že budete mít nižší náklady na údržbu, v porovnání se zděným domem, v němž jste bydleli dříve?

Předpokládáme, že budeme natírat jen fasádu a terasy. Terasu ze sibiřského modřínu jsme naolejovali přípravkem, který vydrží tři roky, tak uvidíme. Ostatní zařízení je vymyšleno tak, abychom se mu nemuseli často věnovat hliníková střecha a svody, dřevohliníková okna, která se nemusejí z venku natírat, atd.

Jaké jsou podle vás výhody a nevýhody stavby domu na klíč?

V poslední etapě výstavby se ukázalo, že je dobré pracovat s lidmi, kteří skutečně mají s dřevostavbami zkušenosti. Zvykli jsme si na vysoký standard a kvalitu. S tím jsme měli později problém u lokálních stavebních firem, kterým jsme zadávali dodělávky v interiéru.


"Ke dřevu máme velmi klidný vztah. To byl jeden z důvodů, proč jsme dřevostavbu upřednostnili před zděným domem."


Proč jste se vlastně pro dřevostavbu rozhodli?

Protože je v ní dobré klima. Spí se nám tu velmi dobře. K rozhodnutí také přispěla naše práce v dřevařském oboru. Všeobecně máme kladný vztah ke dřevu. Líbí se nám rychlost, suché procesy atd.

Porovnávali jste dům s jinými majiteli dřevostaveb?

Chystáme se k sousedům, až budou mít hotovo. Stavějí ale z lehkého dřevěného skeletu. Neznáme nikoho, kdo má zkušenost s bydlením v CLT, což nelze s lehkým dřevěným skeletem asi porovnávat.

navrh-ARCHCON-atelier-okoli-domu-drevostavba

obr.: Dřevostavba je postavena na opravdu klidném a krásném místě.

Co byste vzkázali lidem, kteří se rozhodují mezi dřevostavbou a zděnými domem?

Aby se toho rozhodně nebáli, a hlavně využívali služeb odborných firem od začátku do konce. Je třeba vnímat existující rozdíly mezi dřevostavbou a zděným domem. Základem je kvalitní projekt, šikovný architekt a zkušená realizační firma.

navrh-ARCHCON-atelier-garaz-drevostavba

obr.: Oddělená a prostorná garáž je nedílnou součástí domu.

Celý příběh dřevostavby...


Další zajímavé zkušenosti majitelů dřevostaveb

DaS 6-2013

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop