Příklady toho, jak vytvořit z koupelny neobyčejnou místnost

Příklady toho, jak vytvořit z koupelny neobyčejnou místnost

Dana Jakoubková | Středa, 17. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Jistě existují koupelny spojené se stigmatem sterilních místností a zařizovacími předměty, které by i v nemocnici vypadaly nepatřičně. Se špetkou fantazie ale můžete i z hygienického zázemí vykouzlit neobyčejnou místnost. Stačí třeba posunout vztah k barvám, omezit záři chromu nebo přidat pozornost k detailům. Pestrý výběr nejen z redakčních návštěv vám může být inspirací.

1. Koupelna v tmavém provedení


Aby byla tmavá koupelna tajemná a náladová, potřebujete hodně odvahy a citu pro styl. Temné syté barvy dodají prostoru zvláštní hloubku a dají vyniknout obrazu za oknem. Dekorativní povrchy doladí organickou atmosféru a nezapomenutelný design.

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Koupelna v tmavém provedení

Foto: David Maštálka, Návrh: MgA. Lenka Křemenová a MgA. David Maštálka, a1architects s.r.o., Realizace: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

2. Koupelna v jednom odstínu


Pokud vás oslovuje střídmost a elegance, koupelnu v jednom odstínu dokonale dekoruje chromovaný služebníček Archibald z programu Zehnder Studio Collection. Radiátor a sušák na ručníky od návrháře Leo Salzeda je vyrobený z jediné ocelové trubky a je stejně pozoruhodný, jako jeho konstrukce.

DrevoaStavby.cz Koupelna v jednom odstínu

Foto: Zehnder

3. Koupelna v ložnici


Nic neříká o rozmazlování a luxusu více než vana volně stojící v ložnici. V tomto prostorném „koupelnovém apartmá" s otevřeným krovem a fantastickým výhledem je to právě ona bílá „socha", která vyvažuje dřevěnou masu.

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Koupelna v ložnice

Návrh: Ing. arch. Pavel Lazarov, Fandament Architects s.r.o., Realizace dřevostavby: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., Foto: Vladimír Novotný

4. Koupelna protkaná denním světlem


I tomu nejjednoduššímu a nejstudenějšímu koupelnovému schématu dá měkkost a příjemnou atmosféru přirozené denní světlo. Večerní útulnost zase podpoří instalace skrytého obvodového osvětlení nad podlahou i pod stropem. Texturu a dekor do hladkých splývajících povrchů pak vnese elegantní terrazzo, které se do interiérů koupelen opět vrací.

DrevoaStavby.cz Koupelna protkaná denním světlem

Foto: Kaldewei

5. Koupelna se vstupem na zahradu


Propojení exteriéru a interiéru domu už je běžnou praxí. V tomto případě je ovšem skla více než stěn, a zvláště působivá je pohledová absence okenních rámů. Architekt šel ale ještě o kousek dál, aby vytvořil dojem koupelnového pokoje.

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Koupelna se vstupem na zahradu

Návrh: Ing. arch. Ján Strcula, Foto: Martin Zeman

6. Červená podlaha v koupelně


Někdy je nejlepší způsob, jak maximalizovat vnímání prostoru, docela jednoduchý; stačí přidat jednu výraznou barvu. Velké okno sice dělá s úzkým prostorem divy, ale až červená podlaha mu dala těžiště a živá zeleň krásnou tečku.

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Červená barva v koupelně

Návrh: MOLO ARCHITEKTI s.r.o., Foto: Martin Zeman

7. Designový radiátor v koupelně


Tato kombinace tvaru a funkčnosti činí z tělesa Zehnder Kazeane radiátor, který přináší do koupelny prvotřídní komfort. Jeho diagonálně uspořádané ploché trubky a velké otvory poskytnou dostatek místa pro zavěšení více ručníků a dobře se udržují v čistotě.

TIP NA ČLÁNEK: Teplo v koupelně (nejen) dřevostavby zajistí moderní koupelnová tělesa

DrevoaStavby.cz Designový radiátor Zehnder v koupelně

Foto: Zehnder

8. Chytrý radiátor v koupelně


Aby radiátor padl do koupelny jako ulitý a zároveň co nejlépe sloužil svému účelu, je vhodné zvážit více kritérií. Chci ho jen pro sebe, nebo početnější rodinu? Za účelem vytápění koupelny, či jen sušení ručníků anebo obojího? S kulatými, plochými nebo hranatými trubkami? Ve svislém či vodorovném provedení?

Pro někoho může být rozhodující tvar radiátoru a jeho komponentů, pro jiného povrchová úprava nebo speciální provedení, kterým lze například částečně rozdělit prostor koupelny. Leckoho by třeba nenapadlo, že si lze sjednotit i barevné provedení připojovací sady. K finálnímu výběru můžete dospět jednoduše z pohodlí domova díky intuitivnímu online konfigurátoru Zehnder.

TIP NA ČLÁNEK: Koupelnový otopný žebřík pod lupou

DrevoaStavby.cz Chytrý radiátor v koupelně

Foto: Zehnder

9. Koupelna se vzorovanými dlaždicemi


Sprchové zástěny s černým rámem jsou velice trendy. Nemusíte se však držet jednoho stylu. Stačí jen takovéto „kývnutí" na průmyslový design, abyste přidali kontrast k měkkým, dekorativním povrchům, jako jsou vzorované dlaždice a dřevo

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

.DrevoaStavby.cz Koupelna se vzorovanými dlaždicemi

Návrh: ARCHCON atelier, s.r.o., Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., Foto: Martin Zeman

10. Dekorativní stěna v koupelně


Monochromatický motiv prolamující bílý prostor až ke stropu a doplněný odpovídajícím koberečkem je dramatickým ústředním bodem této koupelny. Pozornost k detailům pak dokladuje sprchová hlavice zavěšená až u stropu, aby dojem z dekorativní stěny nerušil žádný „vizuální nepořádek".

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Dekorativní stěna v koupelně

Návrh: MgA. Michal Kunc / ATELIER KUNC architects, s.r.o., Ing. arch. Alžběta Vrabcová, Foto: Jan Vrabec

11. Koupelna s nádechem historie


Místo koupelnové klasiky zvažte starožitný nebo upcyklovaný nábytek. Získáte originalitu a třeba i kus zachráníte před skládkou. V tomto případě proměnil návrhář historickou komodu ve stolek pod umyvadlo s jedinečným charakterem a spoustou úložného prostoru.

TIP NA ČLÁNEK: Koupelna v dřevostavbě kritickým okem odborníka

DrevoaStavby.cz Starožitný nábytek v koupelně

Foto: Admonter

12. Matné umyvadlo v koupelně


Netradiční barevná umyvadla zažívají velký comeback a jsou cestou, jak vyšperkovat především malou koupelnu. Měkký mat lze lépe integrovat do prostoru, který má být nadčasový. Černá umyvadlová mísa KALDEWEI Miena ze smaltované oceli od návrháře Anke Salomona může být ikonou koupelnového designu, protože ji lze kombinovat v dokonalém souladu prakticky s čímkoli.

TIP NA ČLÁNEK: Koupelna v dřevostavbě nemusí být nuda. Čím ji pozvednout?

DrevoaStavby.cz Matné umyvadlo v koupelně

Foto: Kaldewei

13. Koupelna s nádechem patiny


Rozlučte se se syntetickým klišé. Trend pro rok 2023 hlásá teplé a příjemné koupelny s přírodními materiály a puncem patiny.

DrevoaStavby.cz Koupelna s nádechem patiny

Foto: Admonter

14. Výrazná vana v koupelně


Ne každý chce zenovou oázu v koupelně. Ale skoro každý myslí na dlaždice a obkladačky. Jejich rozložení může být stejně působivé jako barva, tvar nebo velikost. A vůbec nemusí být jen na stěně či podlaze. Výrazný dekor obkladu vany se zde stává ústředním bodem vjemů a do neutrálního teplého pozadí vnáší prvek hravosti.

Prohlédněte si i další místnosti dřevostavby, ve které je i tato koupelna.

DrevoaStavby.cz Výrazný dekor obkladu vany v koupelně

Realizace: EKOPANELY SERVIS s.r.o., Foto: Martin Zeman


DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop