Feng shui: <small>Jak vybrat pozemek pro dřevostavbu</small>

Feng shui: Jak vybrat pozemek pro dřevostavbu

Redakce | Úterý, 22. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Existuje celá řada pragmatických pravidel, jak vybírat pozemek – podle urbanistických zákonitostí, energetických úspor, dostupnosti a okolní vybavenosti a spousty dalších. Stačí ale jejich splnění k tomu, abychom se v novém domově cítili dobře? Co radí staré učení feng shui pro volbu místa pro život?


Jak vybrat ten správný pozemek?

Některá místa nás přitahují více než jiná. Je mnoho důvodů, často především rozumových, proč tomu tak je. Ovšem to nejpodstatnější, co bychom neměli nikdy opomíjet, je naše vnitřní já tvořené instinkty a intuicí, které ví velice dobře, proč dáváme přednost zrovna určitému druhu zážitků a proč žijeme tam, kde žijeme.

Toto vnitřní já nás neomylně vede tam, kde můžeme nejlépe naplnit svůj osud. Někteří lidé se neobejdou bez ruchu města, jiní mohou žít jen v horách obklopeni přírodou. Tak to je a nelze s tím nic dělat. Jakmile naleznete to pravé místo pro svůj život, okamžitě ho poznáte. Je to místo, kde můžete naplnit svoji Qi (životní energii) anebo rozvinout své životní poslání.

moderni-drevostavba-ve-svahu-tezky-dreveny-skelet-vyhled-do-krajiny

obr.: Pozemek, který prý od cesty vypadal dost nenápadně (na to, aby odhalil svoje hlavní kouzlo, si člověk musel vylézt o kus výš), si majitelé vybrali právě kvůli výhledu. Foto: Martin Zeman

Pravidlo 1.: Při výběru místa pro dřevostavbu si dopřejte čas


Při výběru konkrétního místa pro bydlení, ať už jde o stavbu rodinného domu nebo o výběr bytu, je dobré strávit na daném místě nějaký čas, nasát atmosféru prostředí a poznat dominantní znaky krajiny, ať už přírodní nebo vytvořené lidskou rukou. Ty především mají konečný vliv na to, jak se budete v tomto místě cítit.

Klidně si dopřejte opakovanou návštěvu, pomůže vám poznat dané místo mnohem lépe než jedno nahlédnutí. Stojí vás to sice nějaký čas navíc, ale na druhou stranu, pokud s daným místem plánujete propojit svůj život na pár let nebo zde zakotvit na celý život, je správná volba místa vašeho odpočinku a regenerace opravdu důležitá. Staří Číňané, ale i naši předci věnovali výběru místa pozornost, zvláště pak tvaru krajiny.

feng-shui-vyber-pozemku-pro-drevostavbu

Foto: Alexugalek, Zdroj: Dreamstime

Pravidlo 2.: Při seznamování s místem pro dřevostavbu zapojte smysly


Při seznamování s místem je dobré zapojit všechny naše smysly, vnímat a uvědomit si každý příznivý, ale hlavně nepříznivý vliv, který na nás bude na tomto místě trvale působit.

feng-shui-vyber-pozemku-pro-drevostavbu-smysly

Foto: Paulus Lusyanto, Zdroj: Dreamstime

Zrak

Vzhled místa a jeho okolí je první, co vnímáte. Všímejte si nejen svého bezprostředního okolí, ale také vzdálenějších míst, která budete mít na očích, kdykoli pohlédnete z okna nebo vstoupíte na zahradu.

Nevzhledný kout sousedovy zahrady se dá odclonit vysázením vzrostlých keřů a stromů na vaší zahradě, vzdálený kouřící továrenský komín, vysílač nebo dráty vysokého napětí ale zakryjete jen stěží, nehledě na jejich nežádoucí vliv ve formě znečištěného ovzduší či elektromagnetického pole.

Naopak na hezká místa v okolí je dobré si nechat otevřený výhled. Nesledujte jen „špatné věci", ale i ty oku libé, a srovnávejte. Jedním z nejpříjemnějších faktorů je zeleň. Může jít o zeleň na pozemku nebo v okolí bytového domu. Výhled do zeleně je vždy přínosný a léčivý.

Sluch

Ticho léčí, to ví asi každý. Proto pozorně naslouchejte, jaké zvuky se k vašim uším donesou. Je rozdíl, jestli to bude příjemné šumění stromů, cvrkot cvrčků, zpěv ptáků, klokotání řeky nebo hluk z nedaleké dálnice, pískovny... Pronikavé nepříjemné zvuky přispívají k pocitům úzkosti a napětí. Hluk je jedním z nejhorších činitelů v oblasti zátěže na lidské zdraví.

Čich

Nasajte do nosu vzduch. Co cítíte? Příjemnou vůni lesa, rozkvetlé šeříky či růže ze sousedících zahrad, nebo naftu, větrem přivátý zápach vzdálené skládky odpadků? Znečištěný vzduch a jiné zápachy nepříjemně ovlivňují naši životní pohodu. Zápach v novém domě postupně přijme vaši vůni a společně vytvoříte vůni domova.

Pravidlo 3.: Zasněte se


Vhodné místo uspokojuje všechny naše základní potřeby: úkryt a s tím související pocit bezpečí, soukromí, pohodlí. Pokud prostor uspokojuje tyto potřeby, a navíc vyhovuje vašemu životnímu stylu, má dobrý základ. Nevezmete-li do úvahy při výběru místa pro život všechny tyto uvedené věci, může se vám stát, že na vybraném místě nebudete zcela spokojeni.

Věnujte pozornost i „vnitřnímu naslouchání" – při obhlídce pozemku se zasněte, zavřete oči, zkuste vyslyšet vám určené poselství. Někdy není třeba, často víme jasně: to chci, či nechci. Ale pozor – někdy nás prudké reakce mohou snadno zmýlit.

feng-shui-vyber-pozemku-pro-drevostavbu-zasnete-se

Foto: Eldar Nurkovic, Zdroj: Dreamstime

moderni-drevostavba-ruzova-fasada-drevene-oblozeni-vchod-chodnik-k-domu

obr.: Orientace vůči ulici a vstup do domu velmi ovlivňují, jak se doma cítíme – je zde klid, pořádek bezpečí? Láká nás vstupní cesta domů, nebo je zde chaos a rušivé prvky? Foto: Martin Zeman a Sonnleitner

Pravidlo 4.: Chraňte si záda a mějte dobrý výhled


Hory a vody plní ve feng shui důležitou roli. Jsou nezávislé, formují a vyživují krajinu. Ta potřebuje vodu pro nasycení úrody, stejně jako ji potřebujete vy, abyste se udrželi při životě. Země potřebuje kopce, aby zabránily záplavám, a i vy je potřebujete, aby vás uchránily před větrem a jiným nebezpečím.

feng-shui-vyber-pozemku-pro-drevostavbu-vyhled

Foto: Sonechka, Zdroj: Dreamstime

Hory

V čínských legendách hrají důležitou úlohu draci, kteří nejčastěji symbolizují mocnost a sílu hory. Jde o nejstarší dochovanou techniku feng shui. Různé části horské masy představují různé části draka. Nejvyšší vrchol poskytuje největší ochranu. Ideálně bychom jej měli mít za zády a na sever. Na vrcholku hory ale může být život kvůli silným větrům nepříjemný až nebezpečný.

Pahorek a více na východě (po levé straně) představuje ochranu zeleného draka, na západě (po pravé ruce) pak uzavírá ochrannou náruč nízký pahorek nazývaný bílý tygr. Výhled před vámi by měl být volný, ničím neblokovaný, ideálně s výhledem do krajiny, přístup k domu nebo na vodní tok.

Z výše uvedeného je patrné, že podle feng shui je ideální pozemek mírně svažitý s orientací na jih. Svah poskytuje ochranu a zároveň výhled. Jižní orientace zajišťuje dostatek slunečního svitu, a tedy světla a tepla.

Princip chráněných zad a volného výhledu je ve feng shui využíván nejen při výběru vhodného místa pro bydlení, ale obecně pro všechny situace, kde potřebujeme mít pocit bezpečí. Například pro umístění pracovního stolu, u kterého se máme soustředit a být tvůrčí, nebo pro umístění postele, na níž potřebujeme nerušeně spát, regenerovat a nabírat sílu.


"Horu si přejeme pevnou, vodu si přejeme průzračnou a klidnou. meandrující tok přivolává hojnost, bohatství a vysoké postavení."
(Qing Wu)


 

moderni-drevostavba-roubenka-u-vody

obr.: Ve feng shui si ceníme energie hor a řek, neboť ty jsou páteří země. Foto: Martin Zeman a Sonnleitner

Voda

Voda je život. Dobrá čistá voda je ve feng shui univerzálním lékem, synonymem pro zdraví a také symbolem toku peněz. Všechna prostředí obsahující takovou vodu jsou nadřazená těm, která ji nemají. Nejblahodárnější místa jsou ta, která mají výhled na vodní hladinu.

Mluvíme především o přírodních prvcích, jako jsou jezera, rybníky, řeky, potoky, vodopády. Naopak umělé toky, kanály, propusti, potrubí, špinavé nádrže mohou být zdrojem dobrých i špatných vlivů. Akvária, malá jezírka, respiria a fontánky s proudící vodou zlepší kvalitu každého prostředí v interiéru i exteriéru.

Pozor, voda může mít také ničivý vliv! Ve světě se lidé musí vyrovnat s ničivými dopady hurikánů či tsunami. V našem podnebí se vyskytují „jen" záplavy, proto je dobré mít na vodní plochu výhled, ale být od ní také v dostatečné vzdálenosti.

Přímá vazba na vodu může mít dopad na stav ledvin a močového měchýře. V klasickém feng shui rozlišujeme pojem příznivé a nepříznivé vody, které se týkají směru, kterým proudí. Studna s pitnou vodou v domě je vždy požehnáním osudu.

Voda se zdravými účinky neteče ani příliš rychle, ani nestojí. Příliš rychle tekoucí vodní tok má takovou sílu, že s sebou vezme vše, co mu přijde do cesty. Stojatá voda naopak stagnuje, postupně se znečišťuje a mohou se s ní objevit problémy a nemoci ze stagnace. Každá investice do kvality vody je blahodárná a přináší zlepšení života jak v malém, tak velkém měřítku.

Komentář architekta

ing-arch-otakar-chochola
Ing. arch. Otakar Chochola
autorizovaný architekt a expert na feng shui

Od roku 1997 se věnuje feng shui a diagnostice prostoru podle taoistických metod. Jako architekta ho oslovila možnost léčit prostor a lidi ve vzájemné souvislosti. Pod vedením více učitelů feng shui dospěl k otevření vlastní konzultační praxe a později k založení České školy Feng Shui (www.fengshui-ceskaskola.cz).

Své znalosti a zkušenosti architekta, designéra a feng shui poradce propojil a ve spolupráci se svými kolegy tyto služby nabízí v rámci Atelieru Chochola. V roce 2013 otevřel první veřejnou čajovnu v ČR ve volné přírodě – Čajový altán v Prachovských skalách, který je rovněž postaven podle principů feng shui (www.cajovyaltan.cz).

 

Pravidlo 5.: Dřevostavbu správně umístěte


Stejně jako přirozeně plynoucí tok řeky s sebou nese zdravou a příjemnou energii, přináší pozitivní energii také silnice, která se k vaší dřevostavbě s mírnými zatáčkami vine. Pozice domu v ulici přitom hraje také důležitou roli. Silnice totiž představuje tok energie (pohyb), která na nás může působit pozitivně i negativně.

V každém případě je důležité, aby byla silnice v dobrém stavu, bez trvalých nedostatků (děr, výkopů), znečištění odpadky a podobně. Platí totiž, že jaký pocit máte z příjezdu ke svému domu, taková energie do vašeho domu vstupuje.

Kam dřevostavbu nikdy nesituovat?

  • Na křižovatku ve tvaru T.
  • Do cípu křížení cest ve tvaru Y.
  • Vně zatáčky.
  • Na konec slepé cesty.

V těchto případech se vystavujeme silné energii, která s sebou nese neklid a nepříjemný pocit.

feng-shui-umisteni-domu-krizovatka-ve-tvaru-t

obr.: Nikdy dřevostavbu nesituujte na křižovatku ve tvaru T. Vizualizace: Otakar Chochola

feng-shui-umisteni-domu-krizovatka-ve-tvaru-y

obr.: Nikdy dřevostavbu nesituujte do cípu křížení cest ve tvaru Y. Vizualizace: Otakar Chochola

feng-shui-umisteni-domu-slepa-cesta

obr.: Nikdy dřevostavbu nesituujte na konec slepé cesty. Vizualizace: Otakar Chochola

Autor článku: Otakar Chochola

DaS 1-2016

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop