Víkendové dřevostavby - moderní dřevostavby pro chvíle odpočinku

Víkendové dřevostavby - moderní dřevostavby pro chvíle odpočinku

Jiří Kuthan | Pátek, 12. červenec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Češi jsou národem chatařů a chalupářů, kteří rádi tráví volné chvíle mimo město a užívají si klid, pohodu a zahrádku ve svém víkendovém bydlení, ať už jsou to chalupy či chatky na víkend, nebo víkendové domy, které si mnohdy nezadají s rodinnými domy pro celoroční bydlení. A co je vhodnější jako dům na víkend než dřevostavba? Pojďme se podívat na několik moderních dřevostaveb, jež si jejich majitelé postavili pro chvíle volna a odpočinku o víkendech, v létě či v zimě. Jsou to totiž víkendové dřevostavby...


Víkendové rodinné sídlo

vikendova-drevostavba-exterier-molo-architekti

Místo, které hostí tradiční rodinná setkání, si zaslouží adekvátní zázemí. Stará chata byla malá už dlouho, a když se začala rozpadat její konstrukce, bylo jasné, že je třeba postavit nové útočiště pro letní prázdninové radovánky i zimní lenošení u ohně.

Výsledkem je kompaktní dřevostavba s plochou střechou. Výška domu je o něco větší tak, aby v pokojích vznikl prostor pro malé mezipatro na spaní. To je v případě tak minimálního domu cenné místo navíc. Metry čtvereční šetří také důmyslná dispozice bez chodeb – do místností podél severní strany objektu se vchází přímo z hlavního obytného prostoru. Jako víkendové zázemí taková dřevostavba stačí celé rozvětvené rodině.

Přečtěte si více o této víkendové dřevostavbě v redakční návštěvě

Architekt: Molo Architekti s.r.o.


Víkendová dřevostavba s vůní francouzské Provence

vikendova-drevostavba-exterier-domy-dnes

Když se spojí praktické zkušenosti, šikovné české ruce a dobrý vkus, je rozhodně co obdivovat. Na první pohled nenápadný dům Milana a Jitky by mohl vyprávět. Na místě starého vesnického stavení vyrostla pod jejich rukama krásná dřevostavba, inspirovaná sluncem zalitou oblastí jižní Francie.

Majitel vlastní stavební firmu, která realizuje nízkoenergetické dřevostavby, takže o stavebním systému nemuseli dlouho rozmýšlet...

Přečtěte si více o dřevostavbě na víkend ve stylu francouzské Provence

Realizace: DOMY D.N.E.S. s.r.o.


Atypická dřevostavba na víkend

Dřevostavba atypického tvaru - víkendový dům Zilvar

Majitelé si přáli dům na víkendové pobyty, který co nejvíce komunikuje se zahradou. Výsledkem je nízkoenergetická dřevostavba nezvyklého tvaru, oceněná čestným uznáním Grand Prix architektů za rok 2014.

 

Nová dimenze víkendového bydlení

vikendova-drevostavba-exterier-prodesi-domesi

Motivací majitelů pro pořízení chaty, původně na víkendy, byl tak jako v mnoha jiných případech útěk z Prahy. Město mají sice rádi a bez přátel a civilizace by asi žít nemohli, ale co v Praze v létě? Když se jim narodil syn, chtěli mu navíc dopřát v maximální míře pobyt na lepším vzduchu uprostřed přírody, a začali se proto rozhlížet po chatce, kterou by opravili a trochu přizpůsobili vlastním potřebám.

Přestavba staré chatky se nakonec nekonala a místo ní vyrostla nová skeletová dřevostavba na víkend.

Přečtěte si více o této dřevostavbě na víkend v redakční návštěvě

Realizace: Prodesi | Domesi


Jednoduchá dřevostavba na víkendy

vikendova-drevostavba-exterier-alfahaus

Na začátku byla zahrada. Martinova rodina v ní trávila víkendy už dlouhá léta. Pod velkým smrkem stála dřevěná chata a před ní starý, rozložitý rododendron. Chata byla ale jenom taková kůlna na přespání a voda se nosila od pumpy z venku. když si paní domácí posteskla, že teplá sprcha a splachovací záchod by vůbec nebyly marné, rozhodl se Martin, že jí nechá postavit kůlnu o něco větší a komfortnější.

"O dispozicích domu na víkend jsme měli jasno celkem rychle. Chtěli jsme bungalov s velkou terasou, prostorným obývákem, malými pokoji a hlavně to hygienické zázemí."

Přečtěte si více o realizaci panelové dřevostavby na víkend v redakční návštěvě

Realizace: ALFAHAUS s.r.o.


nízkoenergetická dřevostavba na víkend

Kam o víkendu? Přece do nové dřevostavby!

Studio Pokorny Architekti navrhlo a zrealizovalo zajímavý víkendový dům pro soukromého slovenského investora v podobě moderní dřevostavby v nízkoenergetickém standardu. Klient chtěl vybudovat místo, kam by mohl se svou rodinou odjíždět na víkendy.

 

Proměna do černé a bílé - víkendová dřevostavba architektů

vikendova-drevostavba-exterier-oooox

Zděná stodola zahalená do kabátu z dřevěné konstrukce je víkendovým sídlem Radky a Jakuba Valových, jejichž architektonické studio je na poli interiéru známou ikonou s nezaměnitelným rukopisem. Celá jejich tvorba, a tato realizace není výjimkou, je prodchnuta severskou inspirací a zdá se, že tento minimalistický přístup si rozumí i s tradičními českými venkovskými stavbami. Pojďme si na chvilku odpočinout od ruchu velkoměsta a nasát trošku čerstvého horského vzduchu...

Přečtěte si více o dřevostavbě na víkend s nádherným výhledem do kraje v redakční návštěvě

Realizace: OOOOX s.r.o.


Víkendová dřevostavba - Na břehu rybníka

vikendova-drevostavba-exterier-prodesi-domesi-petrikov

Hanka s Miroslavem si jižní Čechy oblíbili natolik, že si na břehu jednoho z rybníků na Třeboňsku postavili menší dřevostavbu. Od Prahy, kde bydlí na stálo, je to sice kus cesty, oba ale rádi takovou daň platí. Milují cyklovýlety po blízkém i vzdálenějším okolí a rádi si do svého víkendového domu zvou přátele. A protože mají úspornou dřevostavbu, místo štípání dřeva a nekonečné údržby mohou nerušeně relaxovat.

Nejdříve si koupili maringotku, do které jezdili na víkendy, později menší chatu a nakonec jim jeden z místních usedlíků nabídl pozemek přímo na břehu jednoho z místních rybníků...

Přečtěte si příběh této víkendové dřevostavby z CLT panelů v redakční návštěvě

Realizace: Prodesi | Domesi


Víkendový dům - Tisíc metrů nad mořem

vikendova-drevostavba-exterier-vs-domy

Nejen dobrý architektonický návrh, propracovaný a promyšlený projekt a schopná realizační firma, ale i krásné místo, které má své nezaměnitelné kouzlo. Pojďte s námi nahlédnout do Ladislavova víkendového domu, kde jsme měli možnost pár hodin posedět v příjemné společnosti s výhledem na samý vrcholek naší nejvyšší hory...

Přečtěte si více o víkendové dřevostavbě na horách v redakční návštěvě

Realizace: VS DOMY a.s.

 


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner
gotop